ZF Private health

ZF Private Health. Ce planuri de investiţii au operatorii privaţi de sănătate? Extinderea este principalul obiectiv în 2024

16.08.2024, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Cei mai mulţi antreprenori care controlează businessuri medicale de câteva zeci de milioane de lei se uită permanent la extindere ♦ Piaţa medicală privată este foarte atractivă şi pe fondul unui sistem medical de stat slab finanţat.

Oncologia, bolile de inimă, recu­perarea medicală, ima­gistica sunt câ­te­va dintre domeniile în care an­tre­pre­norii din do­meniul medical au anunţat deja planuri de investiţii pentru 2024, atât în echi­pamente noi, cât şi în extindere cu noi clinici în oraşe în care nu au prezenţă.

Într-un deceniu afa­cerile compa­nii­lor care activea­ză pe piaţa servicii­lor medicale pri­vate, în asistenţa medi­cală specia­lizată, au crescut de cinci ori şi au ajuns la 10,3 miliarde de lei (2 mld. euro) în 2022, cel mai recent an pentru care există date publice, potrivit unei ana­lize ZF făcute pe baza datelor trans­mise de Registrul Comerţului.

„Provocarea mare este spitalul din Pipera, unde vom dezvolta mult onco­logia şi chirurgia cardiacă. Echipele sunt aliniate şi avem toată infrastruc­tura necesară“, a povestit medicul Ovidiu Palea, fondatorul grupului Nord, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

În 2023, grupul Nord a ajuns la peste 18 mil. euro cifră de afaceri, după o creştere de peste 12% faţă de anul anterior.

Şi medicul Ioan Stoian, fondatorul spitalului Royal Hospital din Ca­pitală, are pe lista de investiţii echi­pamente noi, dar şi extinderea uni­tă­ţii medicale cu încă două etaje.

„Poate că acest an vom reuşi să aducem şi un robot Da Vinci, cu care să operăm, pentru că avem chirurgi foarte buni atât pe chirurgia ginecolo­gică, cât şi în urologie, domenii în care acest robot se pretează a fi utilizat cât mai eficient“, a spus medicul.

Călin Ciubotaru, cofondatorul spi­ta­lului de oftalmologie Infosan din Ca­pi­tală, are în plan să deschidă până la fi­nal de an o clinică de oftalmologie pen­tru copii, în zona Iancului-Vatra Lumi­noasă, o investiţie de un milion de euro.

În 2024, planurile antreprenoarei Gabriella Bondoc urmăresc o nouă unitate în Craiova. În plus, pe hartă a apărut şi Oradea ca potenţială piaţă pentru investiţie.

Centrul medical Emerald din Bu­cureşti, parte a grupului SofMedica, care a deschis anul trecut a doua clini­că la Iaşi, pune pe harta dezvoltării o nouă clinică la Timişoara, specializată pe servicii medicale pentru neurolo­gie, cardiologie şi oncologie, potrivit oficialilor companiei.

„Am demarat investiţia în cel de-al treilea centru Emerald în Timişoara, care va deveni operaţional la sfârşitul anului. Va funcţiona într-o nouă clădire dintr-o zonă centrală, pe bulevardul Corneliu Coposu. Investiţia este în jur de 3 mil. euro. Mare parte din investiţie va fi în partea de echipamente medicale de top, special configurate pentru tipurile de servicii pe care le oferim“, a declarat Anca Fodulu, manager de operaţiuni la Emerald.

Clinica Prevent, un brand pornit de familia de medici Ioana şi Andrei Ciucă în Alba Iulia, a crescut businessul cu 78% în 2023, peste nivelul estimat iniţial de fondatori, ceea ce înseamnă un business de circa 4 mil. lei, din calculele ZF. În 2024 urmează să apară o clinică nouă în Alba Iulia, iar în 2025 planurile urmăresc deschiderea unui centru de recuperare în acelaşi oraş, care să se axeze pe sfera afecţiunilor mintale.

Donna Medical Center din Bucureşti, un business nişat pe servicii medicale pentru femei, înfiinţat în 2011 de Elena Claudia Teodorescu, medic radiolog specializat în imagistica sânului, estimează pentru acest an afaceri de 7 milioane de euro, faţă de 5,5 mil. euro anul trecut.

„Analizăm ideea de-a ne duce în afara Bucureştiului cu conceptul pornit aici“, a spus Vlad Teodorescu, managing partner al clinicilor Donna Medical Center.

Medima Health, jucător din sfera imagisticii medicale înfiinţat în urmă cu patru ani, vrea să ajungă la 22 de clinici la finalul lui 2024, după ce în primele luni a deschis deja două unităţi în Deva şi Reşita.

Pe harta expansiunii operatorului medical sunt Baia Mare, Miercurea-Ciuc, Craiova, Galaţi şi Arad. Targetul pentru 2024 este de 17 mil. euro afaceri, plus 50% faţă de anul trecut.

Clinica de recuperare medicală Kineto Consult, creată de Claudia Diaconu, de profesie fizioterapeut, a ajuns la 1 mil. euro cifră de afaceri în 2023, la opt ani de la înfiinţare. Planurile antreprenoarei urmăresc extinderea brandului cu o nouă clinică, a treia, în sudul Capitalei, dar şi consolidarea celor două unităţi deja deschise.

VitaPlus Medclin din Craiova, un business medical controlat de medicul Irina Enăchescu şi IT-istul Dragoş Enăchescu, ce include un spital şi o policlinică în Craiova, dar şi mai multe centre medicale în mediul rural, a ajuns anul trecut la afaceri de 9,3 mil. euro, în creştere cu 15% faţă de anul anterior.

„Avem 20 de clinici care funcţionează încă de anul trecut, iar până la jumătatea acestui an vom mai deschide încă trei noi clinici, atât în Craiova, cât şi în mediul rural, la Dăbuleni“, a spus Teodora Nuţuloiu, managerul VitaPlus Medclin.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria