ZF Private health

ZF Private Health. Ciprian Casian, CEO al centrelor de radioterapie Amethyst România: Investiţia în România a fost de 35 mil. euro. Vrem să deschidem patru noi centre în următorii ani

20.01.2023, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Amethyst România numără patru centre, la Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Timişoara Primul centru a fost deschis în 2010 în Bucureşti, după care s-a extins inclusiv în afara ţării, în Polonia, Franţa, Anglia, Austria, Italia.

Reţeaua de clinici de radioterapie Amethyst a investit până în prezent circa 35 mil. euro în deschiderea celor patru centre pe care le are în România. Planurile de dezvoltare continuă pentru brandul apărut acum mai bine de un deceniu, creat de antreprenorul Ludovic Robert, unul dintre fondatorii grupului A&D Pharma.

„Am început în 2010, acţionarii Amethyst au identificat existenţa unui deficit de servicii de radioterapie la nivel euro­pean. Au urmat doi ani de pregătiri, întrucât scopul era crearea unui model de spi­tal, de business care să poată fi uşor im­ple­mentat în întreaga Europă. În 2012 am deschis prima clinică în Otopeni, în România, care a însemnat foarte mult pionierat, aparatură de ultimă generaţie care nu exista în România, tehnici noi de tratament“, a povestit Ciprian Casian, CEO al Amethyst România.

Ulterior, în 2013 a apărut clinica din Cluj-Napoca, dar şi primul centru din afara graniţelor, în Polonia. Dezvoltarea a urmărit extinderea la nivel european, în Franţa, Italia, Austria, Anglia, iar din 2020 până în 2022 Amethyst a început să dezvolte noi centre şi în România, la Timişoara şi Alba Iulia.

În 2019, fondul de investiţii american Rohatyn a investit în reţeaua de clinici de radioterapie.

„Am avut nevoie de oraşe care să ne permită o dezvoltare a unor echipe medicale. Fiind un departament de nişă la vremea respectivă, specialiştii în domeniul entropiei erau puţini şi acum ne-am axat pe oraşele universitare, cum au fost Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, urmând ca ulterior să mergem acolo unde este nevoie“, a explicat Ciprian Casian.

În prezent, sunt patru centre din România, în Otopeni, Cluj, Timişoara şi Alba Iulia, iar în Europa sunt încă 11 centre, în Franţa, Anglia, Austria, Polonia, Italia.

Doar în România investiţia Amethyst a fost de circa 35 mil. euro, în contextul în care centrele sunt construite de la zero şi ulterior dotate cu aparatură. Peste 15.000 de pacienţi au trecut pragul centrelor Amethyst din România în 2022, iar numărul angajaţilor a ajuns la 260, dintre care peste 50 sunt medici.


Istoria Amethyst România

Reţeaua de clinici de radioterapie Amethyst a apărut în 2010, la iniţiativa antreprenorului Ludovic Robert, unul dintre fondatorii grupului farmaceutic A&D Pharma. În 2012 a apărut prima clinică în Otopeni, iar un an mai târziu, în 2013, s-a extins şi în Cluj-Napoca. În acelaşi an 2013, brandul creat în România a ieşit în afara graniţelor şi a deschis o clinică în Polonia. Strategia de extindere a continuat în afara ţării, fiind deschise în total 11 centre în afara României, în Franţa, Anglia, Austria, Polonia, Italia.

În 2019, fondul de investiţii american Rohatyn a investit în reţeaua de clinici de radioterapie, iar din 2020 brandul medical a continuat extinderea din România, mergând cu clinici în oraşele Alba Iulia şi Timişoara, după nevoia pacienţilor.


„În România valoarea serviciilor decontate este subdimensionată, ceea ce ne obligă la o eficienţă crescută.“

„În România tratăm cei mai mulţi pacienţi şi generăm cifrele cele mai mari pentru că avem un volum mare de pacienţi“, a mai spus CEO-ul Amethyst România.

În centrele Amethyst a fost implementat un concept de Patient Care, prin care mai mulţi specialişti, de la psihologi, la nutriţionişti, asistente medicale ajută pacientul oncologic pe tot parcursul tratamentului sau după ce încheie terapia.

Cifra de afaceri estimată pentru anul 2022 pentru Amethyst România este de 33 mil. euro, în creştere cu peste 30%, iar la nivel european estimările urmăresc afaceri de circa 100 mil. euro.

„Avem o listă scurtă de investiţii. Avem în următorii doi-trei ani intenţia de a deschide patru noi locaţii, sperăm să deschidem două până la finalul lui 2024. Analizăm şi opţiuni de achiziţii, suntem în discuţii, dar nu avem un orizont de timp ferm pe acest departament.

Ne uităm la zone care nu au acoperit momentan serviciul de radioterapie, astfel încât pacienţii să nu fie nevoiţi să efectueze deplasări atât costisitoare, cât şi deranjante ca timp“, a mai adăugat Ciprian Casian.

Şi în afara României urmează încă trei deschideri în 2023. Provocările pe care managerul român le vede în piaţa medicală ţin de potenţiala criză economică şi efectele pe care le poate avea.

„Ne punem speranţă în planul naţional de combatere a cancerului, a cărui implementare sperăm să înceapă destul de rapid şi să vină cu beneficii multiple, nu neapărat pentru noi ca furnizori, cât pentru pacientul oncologic din România“, a spus Ciprian Casian.

 

Cine este Ciprian Casian, CEO al Amethyst România

Doctorul Ciprian Casian s-a alăturat Amethyst România în 2013, ocupându-se de centrul din Cluj al companiei, după care a preluat şi dezvoltarea centrului din Bucureşti. A implementat un sistem IT pentru un program care să gestioneze „paper-free“ toată activitatea clinicii, folosit în prezent în toate clinicile Amethyst din Europa.

„A fost şi este o provocare să gestionez un business medical. Ne place foarte mult, atât mie, cât şi echipei mele, faptul că suntem într-o continuă dezvoltare. Vrem şi suntem forţaţi să fim mai eficienţi, ceea ce ne motivează zilnic în toate activităţile noastre“, a spus Ciprian Casian.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria