♦ În 2024 au apărut cinci noi centre de radioterapie, oraşele mari, Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, fiind cele care au atras investiţiile.
Operatorii medicali privaţi au început să caute din ce în ce mai mult să ofere şi partea de tratament pentru pacienţii oncologici, în plus faţă de zona de diagnostic pe care au dezvoltat-o până acum. Astfel, apar tot mai multe centre de radioterapie, oraşele mari din ţară fiind în prezent cele care atrag investiţiile. Costin Ghioca, fondatorul AC Rad Medical, firmă de consultanţă pentru businessurile din domeniul medical care vor să îşi construiască centre de radioterapie, lucrează cu circa 95% din jucătorii privaţi care au radioterapie şi vede o evoluţie în cererea pentru astfel de echipamente.
„În 2024 proiectele private în domeniul radioterapiei au avut un trend pozitiv. Au apărut foarte multe centre noi, clinicile care nu aveau până în acest moment radioterapie şi-au dat seama că partea aceasta închide un lanţ. Au apărut patru-cinci centre de radioterapie foarte mari. Dacă în 2014 aveam în jur de 20 de acceleratoare, în acest moment sunt aproape 100 de acceleratoare în domeniu, partea de echipamente începe să fie acoperită. Medicina nucleară a crescut enorm, partea de PET-CT pentru un diagnostic cât mai clar“, a spus Costin Ghioca la emisiunea ZF Private Health.
El a completat că deşi sunt 100 de acceleratoare de radioterapie, în continuare sunt liste de aşteptare pentru că ele sunt concentrate în marile oraşe. Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca sunt oraşele cu cele mai multe astfel de centre. Un lucru nou în piaţă este dezvoltarea de reţele de centre în care se poate face radioterapie, cum a fost spre exemplu MedEuropa, reţeaua preluată de Affidea.
„Au fost nişte creşteri în preţul echipamentelor, un centru de radioterapie poate ajunge în jur de 8-10 milioane de euro, dotat cu două acceleratoare, două buncăre, CT-ul, simulatorul. Acceleratorul este, din punctul meu de vedere, o cutie neagră. Până nu vine un fizician medical şi nu verifică, nu efectuează toate măsurătorile, acesta este un simplu aparat“, a mai spus Costin Ghioca.
În ultimii ani, dezvoltarea unui centru de radioterapie a început să fie mai standardizată, mai ales în cazul jucătorilor care deja au pus pe picioare un astfel de proiect. Inclusiv din zona de construcţii, jucătorii specializaţi din piaţă execută bine lucrările, mai adaugă fondatorul AC Rad Medical.
„Din ce observ, la congresele şi întâlnirile la care merg, în toată Europa, avem unele dintre cele mai performante aparate, puţine state se pot lăuda cu ultimele tipuri de echipamente din acest domeniu“, a mai spus Costin Ghioca.
O problemă rămâne însă personalul medical bine instruit, partea practiceă lipsind sau fiind deficitară în universităţi. Soluţia, până acum, a fost să instruiască direct tinerii de pe băncile facultăţii, un cost care merită, adaugă specialistul, pentru că se va vedea în activitatea companiei, în comunicarea şi implementarea proiectului.
„Sunt câteva proiecte private cu care deja am semnat contracte şi se vor dezvolta, sunt două proiecte destul de mari. Am văzut şi câteva licitaţii care s-au închis. Îmi doresc să cresc, cu ajutorul proiectelor şi contractelor, atât timp cât domeniul medical se dezvoltă. În 2025 încerc să pun accent pe această idee de creare a unor centre de training regionale, zonale, atunci clar va fi un plus valoare din toate punctele de vedere, şi medical, şi financiar“, a mai spus Costin Ghioca.
El a precizat că în 2024 va ajunge la circa 6 mil. euro cifră de afaceri, însă principalul obiectiv pentru companie este să execute partea tehnică şi de expertiză pentru clienţii din portofoliu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE