ZF Private health

ZF Private Health. Cum creşte un business medical cu 70% într-un an? Dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Nord: Trecerea de la o dimensiune la alta e o schimbare radicală

28.03.2025, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Deschiderea unui nou spital în Bucureşti a adus o creştere de 70% pentru Grupul Nord în 2024, un salt important la nivel financiar, de echipe medicale şi pacienţi Cea mai mare provocare a rămas resursa umană, creşterea numărului de angajaţi atât în zona medicală, cât şi administrativă Numărul de angajaţi ai Grupului Nord în Capitală a crescut de la peste 200 de oameni la peste 450 în decurs de câteva luni.

După primul an de la deschiderea spitalului Nord din Pipera, o investiţie de 30 mil. euro, grupul a avut o creştere de 70% la nivel de cifre, ajungând la peste 30 mil. euro, dar mai ales la nivel de echipe, acolo unde a dublat numărul de angajaţi, până la peste 450 de oameni, atât în zona medicală, cât şi în departamentele administrative. Medicul Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Nord, a vorbit despre provocările din spatele cifre­lor în cadrul emisiunii ZF Private Health.

„A fost un an foarte bun, dar cu foarte multe provocări, trecerea de la o dimensiune la alta e o schimbare radicală şi conceptual, şi la nivel de echipe, de pacienţi, financiar, este o dinamică foarte mare. Avem un an de când am deschis şi lucrurile sunt în continuare în creştere. Anul trecut am avut o creştere de 70% faţă de anul anterior. De departe cea mai provocare anul trecut a fost factorul uman şi creşterea echipei administrative şi medicale. O creştere cu 70% vine în spate cu nevoi mari, cu susţinere şi cu o altă organizare“, a spus medicul Ovidiu Palea.

La nivel de angajaţi, Grupului Nord s-au alăturat până acum specialişti din domenii diverse, de la resurse umane, marketing, administrativ, achiziţii, până la medici, asistenţi şi infirmieri. În continuare procesul de angajare este activ, mai ales în contextul actual, cu o piaţă foarte dinamică, adaugă antreprenorul. Şi pentru că medicul consideră că e mai greu să angajeze asistenţi sau infirmieri, următorul plan este să facă o şcoală de training pentru asistenţi.

„Deja discutăm cu şcoli de asistenţi să le preluăm, să le pregătim. Pe anumite segmente, specialităţi dedicate, e foarte greu să găseşti oameni calificaţi. Asistenţi generalişti este un pic mai uşor în general să găsim. Este foarte greu să găsim infirmieră, de exemplu. Provocarea oricărui antreprenor medical este echipa medicală de departe, pentru că e o lipsă mondială de medici, asistente“, a mai spus Ovidiu Palea.

Zona de oncologie a crescut anul trecut ca adresabilitate în cadrul Grupului Nord, existând o comisie de specialişti pentru un diagnostic integrat. Sunt foarte mulţi pacienţi tineri care vin cu boli oncologice foarte avansate, partea de prevenţie este o problemă, dar se leagă şi de stilul de viaţă şi alimentaţie, crede specialistul.

„Partea bună este că reuşim să integrăm echipe, în sfârşit avem oncolog cu radioterapeut, cu chirurg de diverse specialităţi. Avem partea de medicină nucleară pentru diagnostic integrat. Poţi să ai o comisie oncologică integrată unde poţi analiza şi discuta pacientul. Venim în plus cu partea de terapie a durerii. Boala oncologică o ţine pe loc oncologul, dar ce faci cu durerile, care sunt de multe cauze? Având un centru de durere integrat alături, pe aceiaşi etaj, are un foarte mare impact“, a mai completat medicul Ovidiu Palea.

El a precizat că din peste 150 de paturi din cele două spitale de sub umbrela Nord din Capitală, doar 15 sunt contractate cu Casa de Asigurări, deşi de circa un an a cerut mai mult. „Anul trecut am avut

300 de operaţii cardiace pe cord deschis, mai mult ca multe spitale de stat care fac chirurgie cardiacă şi asta spune foarte mult“, a precizat medicul.

La nivelul Grupului Nord, pentru pacienţii care vor să-şi urmărească starea de sănătate, operatorul a dezvoltat un program de prevenţie, costul iniţial fiind de circa 1.000 de euro, în funcţie de pacient.

„Avem un program denumit Health 360, în care, în funcţie de vârstă şi factor de risc, avem o paletă mai extinsă în care scanăm pacientul într-o zi, investigăm şi apoi urmărim anual ce trebuie completat şi repetat. Prima examinare costă mai mult, pentru că după aceea follow-up este mult mai ieftin, poti să repeţi anumite investigaţii la trei-cinci ani“, potrivit medicului.

Ovidiu Palea a lucrat timp de zece ani în Statele Unite ca medic anestezist şi de terapie intensivă, în Washington.

Venind des în ţară şi văzând o oportunitate după intrarea României în Uniunea Europeană, medicul român a decis să ia fonduri europene pentru a începe propriul business, în 2011, din banii săi şi ai soţiei sale Ada Palea, economistă în SUA. În 2022, familia Palea a vândut 51% din acţiunile operatorului privat de sănătate către MedLife.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria