ZF Private health

ZF Private Health. Dan Cârciumaru, manager de programe educaţionale în cadrul Academiei Europene pentru Asistenţi Medicali: Anul viitor vom putea acoperi cel puţin 1.000 de profesionişti medicali prin cursurile pe care le livrăm

25.11.2022, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali este un proiect fondat de reţeaua de sănătate Regina Maria în 2020. Academia a evoluat în ofertă şi în prezent are şi cursuri de formare continuă pentru asistenţii din orice alt spital.

Rolul asistentului medical este vital în procesul de vindecare al pacienţilor, consideră Dan Cârciumaru, manager de programe educa­ţionale în cadrul Academiei Europene pentru Asistenţi Medicali. El a precizat că, alături de abilităţile medicale, un asistent trebuie să fie şi un psihlog pentru pacient, aspecte care se pot învăţa şi forma.

„Există un deficit de asistenţi medicali bine pregătiţi în toată lumea şi pandemia ne-a învăţat că trebuie să acordăm mai multă atenţie, mai mult respect şi mai multe resurse investite pentru pregătirea profesioniştilor din domeniul medical.“

„Trebuie investit în educaţie, în formare pentru a putea beneficia cât de repede în România de lucrurile pe care ni le dorim ca pacienţi sau aparţinători“, a spus Dan Cârciumaru, prezent la emisiunea ZF Private Health.

Centrul de simulare din Academia Europeană pentru Asistenţi este dotat ca un mic spital, având manechine robotice, zone de urgenţe, terapie intensivă, cabinete de recoltare şi inclusiv terapie intensivă neonatală.

„Rolul asistentului medical este esenţial. El are nu numai un rol în îngrijire în zona de abilităţi tehnice, ci şi de abilităţi soft, pentru că nevoile pacientului nu sunt numai fizice sau pur medicale, ci şi psihologice. Deci rolul asistentului este covârşitor în drumul pacientului spre vindecare“, a mai precizat Dan Cârciumaru.

El vede asistentul medical „de mâine“ cu un mix de calităţi tehnice, profesionale, şi trăsături de psiholog, atunci când pacientul are nevoie de susţinere morală. În plus, asistenţii trebuie să fie informaţi despre noile tehnologii apărute în sălile de operaţii şi dezvoltarea accelerată a aparaturilor medicale.

„Nu doar la asistenţii medicali sau tinerii medici din reţeaua privată de sănătate Regina Maria au acces la aceste experienţe de învăţare are continuă, ci absolut oricine din piaţă care doreşte să-şi îmbunătăţească abilităţile, fie că vorbim de zona de medicină de urgenţă, fie zona de neonatologie sau orice specialitate chiar şi tehnici chirurgicale de bază pentru pentru tinerii rezidenţi“, a mai spus Dan Cârciumaru.

În cazul programelor de internship şi de licenţă, este oferită garanţia locului de muncă cel puţin doi ani.

„Am avut şi spitale de stat care au solicitat cursurile noastre, interesul pare să fie la fel de pronunţat şi în zona publică, şi în cea privată. Rolul asistentului medical este esential, nevoile pacientului nu sunt numai fizice sau pur medicale, ci şi psihologice“, a spus Dan Cârciumaru.

Costurile pentru cursurile Academiei Europene pentru Asistenţi Medicali în cazul programului de licenţă sunt de 6.000 de euro pe an, însă ajunge la sub 1.000 de euro pe an prin susţinerea companiei.

„Noi lucrăm pe trei zone de activitate. Una este reprezentată de programul de licenţă, avem programul de internship şi zona de educaţie medicală continuă, participanţii se înscriu la curs şi beneficiază de el. Avem un centru de simulare modern, beneficiem de manechine umanoide robotice, de spaţii dedicate, centrul nostru de simulare este un mic spital“, a mai spus Dan Cârciumaru.

Cursurile de medicină de urgenţă au fost cele mai căutate, iar cel mai tânăr participant în cadrul Academiei a fost o persoană de 19 ani. Reţeaua Regina Maria are peste 2.000 de asistenţi medicali, iar nevoia de oameni calificaţi a fost permanent în creştere.

„În Academia europeană pentru asistenţi medicali lucrăm atât cu medici, cât şi cu asistenţi cu foarte multă experienţă într-o varietate de secţii şi în principal sunt profesionişti medicali care au o pasiune şi pentru educaţie. Sunt oameni care şi au dedicat viaţa atât pacienţilor, cât şi colegilor lor prin demersurile educaţionale pe care le-au avut deja şi înainte de a veni la noi“, a mai spus Dan Cârciumaru.

 

ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria