Pacienţii au început să fie mai atenţi la calitatea actului medical în unităţile private de sănătate, crede medicul Nirvana Georgescu, directorul diviziei de calitate şi siguranţa pacientului din cadrul reţelei Regina Maria. Astfel, în ultimii zece ani, operatorul medical a început să caute acreditări internaţionale, care să creeze standarde de îngrijire în cadrul reţelei, dar şi siguranţa îngrijirii.
„Datorită creşterii reţelei, apariţiei standardelor naţionale de calitate, a fost creat acest departament de calitate şi siguranţă a pacientului. Echipa noastră a crescut încetul cu încetul, în paralel cu aceste activităţi.“
„În acest moment suntem o echipă de 12 oameni în departamentul central şi avem peste 60 de colegi care lucrează împreună cu noi în locaţiile din reţeaua Regina Maria“, a spus Nirvana Georgescu, de profesie medic, care din 2012 este directorul diviziei de calitate şi siguranţa pacientului din reţeaua Regina Maria.
Practic, pentru fiecare locaţie medicii şi personalul sunt instruiţi pentru a respecta standardele impuse la nivelul întregii reţele, iar periodic, lunar sau trimestrial, activităţile sunt auditate si analizate pentru a vedea în ce măsură s-au respectat criteriile stabilite.
„Sunt indicatori de calitate actului medical şi indicatori de siguranţă a actului medical. Când vorbim de calitatea actului medical, ne referim la o serie de indicatori care ţin de cât suntem de aliniaţi cu protocoalele pe care le avem. De obicei ne comparăm cu spitale din străinătate şi ne ajută să înţelegem cât de bine performăm şi cât de sigur este actul medical pe care îl oferim pentru pacienţii noştri“, a mai spus Nirvana Georgescu.
Motivul pentru care reţeaua Regina Maria a mizat pe acreditările internaţionale ţine de a dovedi în practică faptul că actul medical se desfăşoară în anumiţi parametri stabiliţi de specialişti internaţionali.
„Sunt şase protocoale care ar trebui să fie respectate în absolut orice moment şi în orice manevră pe care o facem pacientului, de la identificarea corectă a pacientului, la comunicare, la măsuri rapide care se iau în momentul în care pacientul are un rezultat care îi pune viaţa în pericol. Sunt standarde de siguranţă în blocul operator, în sala de operaţie, de asigurare a igienei mâinilor“, a mai spus medicul.
Ea a mai precizat că la nivelul reţelei, într-un an sunt circa 150.000 de ocazii în care sunt analizate standardele de calitate şi siguranţă.
„Pacienţii sunt mai informaţi, ştiu cum trebuie să arate un act medical, mediul de îngrijire. Cu certitudine sunt mai educaţi şi ştiu să să ceară mai bine lucrurile acestea“, a mai spus Nirvana Georgescu.
Echipa reţelei Regina Maria care se ocupă de zona de calitate şi siguranţă a pacientului este formată din medici, asistenţi, dar şi persoane cu educaţie în domenii de activitate conexe actului medical.
„Toţi ne uităm către medicina vestică şi trebuie să aplicăm şi lucruri care necesită disciplină, asumare şi investiţie de timp şi de educaţie. E foarte multă muncă în spatele unei acreditări“, a mai spus Nirvana Georgescu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE