ZF Private health

ZF Private Health. Dragoş Comănescu, directorul diviziei de imagistică a reţelei Regina Maria: Am avut peste 1 milion de investigaţii de imagistică în 2023, plus 40%

26.07.2024, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Imagistica medicală cuprinde servicii de ecografie, mamografie, osteodenitometrie, RMN şi CT Reţeaua Regina Maria are 28 de centre de imagistică la nivel naţional, dotate cu peste 100 de echipamente „Tot ce înseamnă tehnologie costă şi se schimbă foarte repede“, spune medicul Dragoş Comănescu.

Domeniul imagisticii medi­cale are o creştere semni­fi­ca­tivă de la an la an, tot mai mulţi pacienţi accesând servicii de rezonanţă mag­ne­tică nucleară (RMN), computer tomo­graf (CT), ecografii, mamografii, în căuta­rea unui diagnostic. În cadrul reţelei private de sănătate Regina Maria, volumul investi­gaţiilor de imagistică a crescut cu 40% într-un an, până la peste 1 milion de astfel de servicii oferite pacienţilor în 2023.

„Avem peste 100 de echipamente, iar peste jumătate dintre acestea sunt de înaltă performanţă, RMN şi CT. Avem o creştere de 40% faţă de anul anterior a numărului de investigaţii efectuate în centrele noastre. Au venit spre noi peste 1 milion de pacienţi care s-au investigat pe parcursul anului. Jumătate au fost pe înaltă performanţă şi jumătate pe serviciile de ecografie“, a po­vestit medicul Dragoş Comănescu, directo­rul diviziei de imagistică din cadrul reţelei de sănătate Regina Maria, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

El a precizat că reţeaua Regina Maria a investit încă din 2008 în primul centru de radiologie şi imagistică medicală, iar în 2014 a dezvoltat o întreagă divizie de radiologie şi imagistică medicală, cu servicii consoli­date şi care sunt conectate la întreaga reţea de clinici şi spitale de sub brandul Regina Maria.

În aceşti zece ani, reţeaua a investit peste 50 mil. euro în echipamente, preţurile pentru un ecograf fiind în medie de 100.000 de euro, pentru un CT de 500.000 de euro, iar la RMN, în funcţie de aparat, de peste 1-2 mil. euro. „Tot ce înseamnă tehnologie costă şi se schimbă foarte repede, după unu – doi ani trebuie să le upgradezi. Cri­te­riul pe care îl luăm în calcul când investim în echipamente este nevoia medicală, unde ne locăm echipamentul. Ne uităm la nevoile pieţei şi în consecinţă, cu strategia noastră luăm echipamentul potrivit pentru piaţa respectivă. La fel de importantă este şi părerea echipelor noastre medicale. În struc­tura decizională a diviziei de ima­gistică avem un nucleu de calitate condus de profesorul Florin Bîrsăşteanu“, a mai spus Dragoş Comănescu.

Din peste 1 milion de inves­tigaţii de imagistică din 2023, jumătate au venit din partea pacienţilor plătitori, circa 20-30% au fost pacienţi cu bilete de trimi­tere, iar restul au fost pacienţi care au abonament la reţeaua Regina Maria. „Dacă ne uităm la rezonanţa magne­tică, cea mai utilizată investigaţie este RMN-ul de coloană ver­tebrală. La compu­ter tomograf se foloseşte pentru patologiile oncologice în general, de monitorizare sau de diagnostic. La radio­logie este celebra ra­dio­grafie pulmonară şi cea pentru pato­lo­giile ortopedice, fie că punem diagnostic de o fractură, de o altă leziune, fie că moni­to­ri­zăm un pacient după o proteză. Şi mamo­grafia creşte foarte bine în România. Încercăm să prevenim prin acest screening cancerul de sân, pentru că este tratabil dacă îl prindem la timp“, a mai explicat medicul Dragoş Comănescu.

El a precizat că în ultimii ani investiţiile în aparatură medicală au crescut, atât în zona de stat, cât şi în cea privată, astfel că tehnologia folosită în centrele din România este aceeaşi cu cea din ţările mari din Europa. În plus, acest avânt al imagisticii medicale a început să atragă din ce în ce mai mulţi specialişti.

„Suntem specialitatea cea mai atractivă la nivel de absolvenţi de facultate de medicină. La rezidenţiat, numărul de locuri în pregătire la nivel naţional a crescut, de peste 100 de poziţii în medie. În cadrul reţelei Regina Mari reuşim să atragem medici care au plecat din România şi s-au întors să practice meseria, dar şi medici care termină facultatea în România şi rămân în ţară“, a mai spus Dragoş Comănescu.

El a menţionat că pacienţii sunt din ce în ce mai informaţi şi exigenţi, asfel că piaţa imagisticii medicale va creşte în continuare.

 

Departamentul de imagistică medicală al reţelei Regina Maria în cifre:

28 de centre de imagistică la nivel naţional are reţeaua Regina Maria

Peste 1 milion de investigaţii medicale de imagistică au fost realizate în centrele Regina Maria în 2023, plus 40%

50% dintre investigaţiile de imagistică au fost cerute de pacienţii plătitori, circa 20-30% prin Casa de Asigurări, iar restul sunt abonaţi ai reţelei

Peste 100 de echipamente medicale de imagistică numără reţeaua Regina Maria, inclusiv de imagistică mare – RMN şi CT

Peste 50 mil. euro a investit reţeaua Regina Maria în imagistică în ultimii 10 ani, din 2014 în prezent.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria