ZF Private health

ZF Private Health. Gavrilaş Mureşan, fondatorul grupului Sanovil din Bistriţa: La nivel de grup, am încheiat 2021 cu 53 mil. lei, avem 144 de paturi de spital

27.05.2022, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Grupul Sanovil include o policlinică, două spitale, laborator de analize şi centru de imagistică ♦ De la 24 de paturi cu care a pornit în 2007, Sanovil numără în prezent 144 de paturi.

Medicul Gavrilaş Mureşan, care în 2007 decidea să părăsească sistemul de stat pentru a crea Sanovil - propriul spital privat în Bistriţa, vrea să dubleze capacitatea policlinicii şi să extindă şi zona de laborator. Peste 8.000 de pacienţi au ajuns anul trecut în cadrul Sanovil, iar în ambulatoriu au fost peste 100.000 de prezentări în 2021, mai spune medicul.

„Am decis să plec din sistemul de stat pentru că existau presiuni foarte mari pe un medic care vrea să se dezvolte. Am lucrat în sistemul de stat 13 ani, orice medic era limitat în dezvoltarea lui. Aşa că în ziua în care am pornit spitalul privat am plecat din sistemul de stat. Nu am lucrat nicio secundă în cele două sisteme, aşa cum se practică şi acum în multe locuri“, a spus medicul Gavrilaş Mureşan.

De la 24 de paturi cu care a pornit spitalul Sanovil în 2007, specializat pe obstetrică- ginecologie, în cei 15 ani de activitate, operatorul privat s-a dezvoltat şi a ajuns în prezent la 144 de paturi, deschizând chiar anul trecut o nouă unitate spitalicească.

La nivel de servicii, pacienţii se pot adresa pentru obstetrică-ginecologie, chirurgie, urologie, pediatrie, ORL, dar şi ortopedie, neurochirurgie şi chirurgie plastică.

„Avem ambulatoriul de specialitate - o policlinică mare şi va deveni în această vară una dintre cele mai mari policlinici private din ţară. Avem 12 specialităţi medicale în contract cu Casa de Asigurări şi alte 25-30 de specialităţi medicale în afara contractului. Avem 2.200 mp de spaţii medicale şi în următoarele luni vom deschide încă un corp de clădire la policlinică, vom ajunge la 5.000 mp“, a mai spus fondatorul Sanovil.

În 2021 a fost deschis Spitalul de recuperare, oncologie şi îngrijiri paliative din cadrul grupului Sanovil, o unitate care se întinde pe o suprafaţă de 3.000 mp şi care are 62 de paturi şi o bază de recuperare.

Totuşi, pentru aceste paturi, medicul nu a putut să intre în contract cu Casa de Asigurări pentru pacienţii cu bilet de trimitere, după ce o decizie a autorităţilor a interzis anul trecut contractări pentru paturi noi în sistemul privat până la finalul anului 2022.

„Toată lumea se plânge că nu sunt spitale de calitate. Noi am făcut un spital, însă în momentul în care am vrut să intrăm în contract cu Casa, guvernul interzis orice contractare de paturi noi de către mediul privat. Astfel că în România s-a înfiinţat un spital şi nu interesează pe nimeni că s-a întâmplat acest lucru“, precizează Gavrilaş Mureşan.

Din colaborarea actuală cu Casa de Asigurări vine circa 30-35% din businessul Sanovil. În total, 8.000 de pacienţi au ajuns în grupul Sanovil în 2021, iar în ambulatoriul de specialitate au fost peste 100.000 de prezentări. Pentru partea de imagistică s-au realizat 13.000 de examinări în cadrul Sanovil în 2021.

În total, 88 de medici lucrează la operatorul medical din Bistriţa, dintre care 25 de oameni sunt angajaţi proprii ai Sanovil

„Medicii pe care îi aducem noi sunt vânaţi de sistemul de stat şi sunt sunt atraşi de salariile foarte mari, deşi şi salariile la noi sunt absolut rezonabile. Sistemul de stat îţi oferă condiţii de salarizare foarte bune fără niciun fel de obligaţie şi atunci mai confortabil dintr-un punct de vedere să lucrezi la stat. Este greu şi cu cadrele medii pe care noi le luăm de pe băncile şcolii, ei nefiind prea instruite, le specializăm câteva luni şi pleacă în sistemul de stat“, a mai explicat Gavrilaş Mureşan.

În 2021, grupul Sanovil a încheiat cu afaceri de 53 mil. lei, potrivit fondatorului companiei.

„Anul acesta trebuie să dăm în funcţiune corpul de clădire nou al policlinicii, să dublăm capacitatea politicii şi extinderea laboratorului de imagistică. Vrem să accesăm Programul Naţional de Oncologie în cadrul spitalului nou pe care l-am înfiinţat. Noi, din punctul de vedere al echipării şi al spaţiilor medicale suntem foarte bine. Ce îmi doresc este echitate în sistemul medical“, a concluzionat Gavrilaş Mureşan.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria