ZF Private health

ZF Private Health. Horaţiu Rotar, Clinica Rotar din Cluj-Napoca: După pandemie, pacienţii vor mai mult spaţiu personal, am investit în extinderea clinicii

09.06.2023, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Clinica Rotar din Cluj-Napoca are o istorie de 30 de ani, în care a fost condusă de două generaţii de medici stomatologi În primele patru luni din 2023, Clinica Rotar a avut afaceri de 3,4 mil. lei, triplu faţă de întreg anul 2022, în urma extinderii spaţiului.

Comportamentul de consum al pacienţilor români care trec pragul cli­ni­cii stomatologice Rotar din Cluj- Napoca s-a shimbat în urma crizei sa­ni­tare, iar oamenii vor spaţii mai largi, în care să poaă discuta cu medicii într-o atmosfe­ră mai comodă, spune me­dicul Hora­ţiu Rotar, de profesie chi­rurg cranio-maxilo-facial, care se ocu­pă de Clinica Rotar din Cluj-Napoca.

„Actuala Clinică Rotar a apărut din nevoia de extindere a spaţiului pro­fesional al vechii clinici stomato­lo­gice în care am activat, pentru a răs­punde solicitărilor pacienţilor noştri care au crescut şi au generat la un moment dat timp de aşteptare foarte lung. Am văzut o evidentă dorinţă a pacienţilor după pandemie de a avea mai mult spaţiu personal şi mai multă intimitate. De aceea când am făcut proiectul spaţiului nou am lăsat spaţii largi atât pentru sala de aşteptare, cât şi pentru cabinete“, a spus conf. dr. Horaţiu Rotar în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Primul cabinet dezvoltat de fa­mi­lia Rotar a fost deschis în 1992, iar ulterior businessul a crescut progresiv. În 2022 familia Rotar a finalizat in­vestiţia în extinderea şi amenajarea noului spaţiu, iar în următoarea pe­rioadă compania va miza pe consoli­darea brandului.

„N-am avut niciodată un concept de reţea de clinici stomatologice, ne-am dorit să fim esenţă, să oferim ser­vicii de calitate fără să ne disipăm prea mult eforturile. Avem trei etaje desti­nate serviciilor medicale, cu opt unit-uri stomatologice (scaune - n.red.), dar şi cu o serie de spaţii-accesorii pentru discuţiile cu pacienţii, prezentarea pla­nurilor de tratament, importante prin prisma faptului că pacientul se simte mult mai confortabil“, a mai adăugat medicul Horaţiu Rotar.

El a explicat că anul 2022 a început cu incertitudinea generată de creşterea inflaţiei, stomatologia fiind un domeniu în care se simte influenţa schimbărilor din economie. Totuşi, spre finalul anului trecut, piaţa şi-a mai revenit.

Clinica Rotar are 18 medici colaboratori şi 26 de angajaţi propria, în special asistente medicale, de radiologie, personal din recepţie, administrativ.

„Estimativ, avem circa 4.300 de paienţi, dintre care acum sunt activi, în curs de tratament în jur de 1.200. Pacienţii au continuat să vină şi să-şi ducă la îndeplinire planurile mari de tratament pe care le au contractat“, a mai adăugat medicul.

Clinica stomatologică nu colaborează cu Casa de Asigurări pentrru servicii stomatologice decontate din cauza nivelului mic de decontare, dar şi a birocraţiei care descurajează clinicile să contracteze astfel de servicii.

„Educaţia a făcut ca societăţi cum este cea suedeză sau finlandeză să aibă o contribuţie infimă la serviciile stomatologice pentru că marea majoritate are o dantură foarte sănătoasă. Există foarte mulţi pacienţi în România care trăiesc de la urgenţă stomatologică la alta. În condiţiile în care stomatologia este aproape eminamente privată, pentru o anumită categorie socială nu vom reuşi nicicum să le punem la dispoziţii servicii stomatologice, cu excepţia urgenţelor, care sunt decontate de CNAS“, adaugă Horaţiu Rotar.

Medicul spune că nu are alte planuri de investiţii sau de extindere în perioada următoare, având în vedere că proiectul noului spaţiu trebuie consolidat. Totuşi, se uită spre investiţii în zona de tehnologie, pentru că această zonă digitală diferenţiază jucătorii din piaţa competitivă a stomatologiei.

„Medicina şi antreprenoriatul sunt două domenii foarte diferite. Alături de mine în business este şi soţia mea care are o contribuţie esenţială, dar şi oameni apropiaţi, cum sunt cei din contabilitate, din resurse umane de exemplu. Este greu să fii şi medic şi antreprenor, marele meu sprijin este faptul că am în jurul meu oameni care mă ajută să facem lucrurile împreună“, a concluzionat Horaţiu Rotar.


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria, care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

 

 


 



 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria