♦ Anul trecut s-au născut doar 4.901 copii, la jumătate faţă de acum trei decenii ♦ Pe servicii precum cardiologie sau dermatologie există liste de aşteptare şi de trei luni.
Spitalul privat Sanconfind din Câmpina, deschis în 2015, a finalizat prima jumătate a acestui an cu afaceri mai mari cu 5% şi a adăugat noi servicii medicale, operaţii de chirurgie vasculară, pe lângă intervenţiile pentru protezare pe ortopedie. Pe maternitate însă cererea este în scădere.
„Spitalul merge din ce în ce mai bine din punct de vedere medical, dar ca bani nu este o creştere spectaculoasă. Avem plus 5% pe cifra de afaceri în primele şase luni din acest an faţă de perioada similară a anului trecut. Activităţile medicale au crescut şi atunci fiecare vine cu aportul ei ca specialitate“, a spus Ioan Simion, fondatorul Sanconfind Câmpina, în cadrul emisiunii ZF Private Health.
Spitalul deschis în urma unei investiţii de 22 milioane de euro, realizată de firma Confind (ce produce echipament petrolier), se întinde pe suprafaţa desfăşurată de 11.000 de metri pătraţi. Spitalul are secţie de chirurgie, ortopedie, dar şi urologie, iar din 2018 Sanconfind a deschis şi o maternitate.
„Sigur că unele specialităţi medicale s-au dezvoltat mai bine, altele stau pe loc sau chiar au scăzut, de exemplu maternitatea. Natalitatea în România a scăzut dramatic şi atunci am ajuns să avem în medie 16 naşteri pe lună. Noroc că mai sunt operaţii ginecologice, că mai sunt alte consultaţii, partea de ambulatoriu, dar altfel, dacă ar fi numai maternitatea, lucrurile ar merge mai mult decât prost“. El spune că numărul pacientelor care ajung în maternitate a scăzut foarte mult, de la an la an, iar în perioada de vârf se înregistrau 75 de naşteri pe lună.
De altfel, judeţul Prahova se află în top cinci judeţe cu cea mai mare scădere a natalităţii, alături de Neamţ, Dolj, Bacău şi Maramureş. Practic, în judeţul Prahova numărul de nou-născuţi s-a înjumătăţit, anul trecut s-au înregistrat 4.901 de nou-născuţi faţă de aproape 10.000 de copii născuţi în urmă cu trei decenii, potrivit datelor de la Statistică.
Scăderea natalităţii, numărul nou-născuţilor aproape că s-a înjumătăţit din 1990 până în prezent, a fost un subiect de îngrijorare în ultimele decenii, date fiind implicaţiile demografice, economice şi sociale semnificative.
„Numărul de naşteri a scăzut, poate din cauza războiului de la graniţă, din cauza situaţii economice, din cauza problemelor de natură socială, nu ştiu cine este de vină“.
Cu toate acestea, Sanconfind are în plan să intre pe o nouă nişă, cea a îngrijirilor medicale la domiciliu, dat fiind numărul mare de persoane în vârstă. Ioan Simion spune că a început demersurile cu DSP-ul şi într-o lună, două s-ar putea să obţină aprobarea şi să formeze echipa.
„Constatăm că sunt mulţi oameni în vârstă care nu pot veni la spital după o operaţie, de exemplu. Trebuie să vină la pansat, să facă anumite lucruri şi nu au cum să le facă, ba că sunt prea în vârstă sau nu au acum. Am demarat procesul pentru obţinerea de aprobări, apoi vom forma de echipa de asistente care să se ducă la domiciliu pacientului s1 îi schimbe un pansament, să-i facă o perfuzie“.
Mai mult, anul trecut spital a primit aprobarea pentru câteva paturi pe spitalizare continuă şi a intrat în Programul Naţional de Protezare. Ortopedia a avut cel mai mare ritm de creştere ca număr de operaţii şi ca diversitate a operaţiilor. În cadrul spitalului se pun proteze de şold, proteze de genunchi, proteze de umăr, pe lângă alte operaţii clasice.
„Cel mai mult s-a dezvoltat ortopedia, au apărut mai mulţi doctori, am obţinut şi aprobările necesare şi ortopedia a intrat în contract cu Casa. Săptămânal se pun şase proteze în contract cu Casa. Mai sunt şi pacienţi care vin cu plată, cei care se grăbesc sau nu au nevoie de Casă, dar sunt mai puţini. Toată lumea ar vrea să fie cu Casa ca să nu plătească şi proteza“. Mai mult, în cadrul spitalului a avut loc o operaţie de transplant de os, cu os de la acelaşi pacient.
Cerere mare este şi pentru serviciile medicale pe cardiologie cât şi pentru dermatologie, unde există listă de aşteptare de trei luni sau chiar mai mult. El spune că acum încearcă să găsească medici să mărească echipa pentru a răspunde nevoii pacienţilor.
„Încercăm să mai găsim alţi medici cardiologi, ca să mărim capacitatea de consultaţii“.
De câteva luni în cadrul spitalului se fac şi operaţii de chirurgie vasculară, operaţii de carotide. Spitalul a ajuns la 75 de medici, din care 27 sunt permanenţi iar restul cu contract part-time ce vin din Bucureşti sau Braşov. Spitalul colaborează şi cu un medic din Franţa pe chirurgia varicelor.
Spitalul privat Sanconfind din Câmpina a finalizat anul trecut cu afaceri de 26,5 mil. lei, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la mfinante.ro. Compania avea 158 de angajaţi anul trecut. Spitalul încă nu este pe profit.
„Încă nu am ajuns pe profit, pentru că în anul când vroiam sau credeam şi eu că o să ajungem pe profit s-a mărit preţul la gaze, s-a mărit preţul la energie, adică toate au crescut. Preţurile materialelor necesare în tot spitalul cresc mereu. Eu nu vreau să măresc preţurile, că altfel nu mai suntem competitivi. Trebuie să menţin preţurile cât mai jos ca să aibă acces cât mai mulţi pacienţi, dar costurile ne sufocă“.
El spune că atunci când a deschis spitalul estimarea arată că în cinci ani acesta unitatea va ajunge pe profit. Chiar dacă de la un an la altul veniturile au fost în creştere şi cheltuielile au crescut. Circa 23% din veniturile totale au fost asigurate de contractul cu Casa pe primele cinci luni din acest an, în special pe imagistică şi laborator sunt ponderile cele mai mari.
„În rest tarifele decontate de Casă sunt mici, cum ar fi la recuperare medicală. Cum să-i fac eu o procedură de recuperare cu 10 lei pe procedură şi maxim de patru ori pe pe zi. Cum să îl vindec cu 40 lei?“
Spitalul, care se întinde pe 11.000 mp şi are şase nivele, este amplasat în Poiana Câmpina, un specific fiind acela că foloseştea apa de la un izvor termal pentru procedurile de recuperare medicală. Spitalul are în total 90 de paturi, dar la recuperare medicală sunt 11 paturi.
Cei mai mulţi pacienţi vin din Ploieşti şi Bucureşti, în afară de Câmpina, un orăşel cu 35.000 de locuitori, care ajunge cu toate zonele învecinate la 50-60.000 persoane.
„Deci nu e un bazin extrem de mare, spre deosebire de Ploieşti şi Bucureşti. Mulţi bucureşteni şi-au luat case pe aici, prin zonă, prin comunele învecinate şi atunci când vin aici, vin şi la recuperare sau îşi mai fac şi alte investigaţii“.
Operatorii privaţi au deschis spitale cu o capacitate de cazare mult sub cea a spitalelor publice, dar le-au dotat cu echipamente de tehnologie înaltă, ceea ce le permite să realizeze intervenţii chirurgicale de mare complexitate.
Cele 389 de companii ce activează în domeniul spitalicesc (pe cod caen 8610-activităţi spitaliceşti) raportat afaceri totale de 2,1 miliarde de lei în 2022.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE