ZF Private health

ZF Private Health. Luca Militello, CEO al Monza România: Perspective de investiţii sunt, acum trebuie să consolidăm ce s-a construit, dar ne gândim pe viitor şi la al cincilea spital în Bucureşti

15.04.2022, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

♦ Am avut  peste 800 de operaţii pe chirurgie cardiovasculară şi peste 4000 de proceduri pe cardiologie intervenţională l Am fost primul grup privat care a investit în robotul Da Vinci, am depăşit 250 de operaţii cu acest robot ♦ Neurochirugia sau chirurgia cardiovasculară ar trebui acoperite integral de Casă. Propunerea mea este să se facă un program naţional cu decont real, adică pe caz rezolvat să se stabilească un tarif mediu şi astfel să se dea posibilitatea pacientului să nu plătească nimic ♦ În prezent 50% din pacienţi vin din afara Bucureştiului.

Grupul privat Monza, controlat de italienii de la Policlinico di Monza, care operează patru spitale în Bucureşti, printre care cel mai mare spital privat  din ţară pe chirurgie cardiovasculară şi cardiologie inter­venţională, estimează în acest an afaceri de 70 de milioane de euro, faţă de 62,5 milioane de euro anul anterior.

„În primul trimestru din 2021 am avut afaceri de 15,2 milioane de euro, anul acesta în primele trei luni am încheiat cu 18,3 milioane de euro, datorită noului spital (cel de oncologie din cadrul Enayati Medical City - n.red), dar şi faptului că celelalte trei spitale au avut o creştere de activitate faţă de anul trecut. Trendul pe domeniul de sănătate este de creştere continuă, piaţa mai are spaţiu“, a declarat Luca Militello, CEO-ul Monza România, în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Banca Transilvania şI Regina Maria. El mai adaugă că de la o cifră de afaceri de 3 milioane de euro în 2013, grupul a ajuns la 60 de milioane de euro anul trecut,“suntem un caz emblematic, am avut o creştere de 20 de ori în opt ani, cred că în puţine domenii se poate acest lucru“.

Anul trecut, grupul Monza a deschis un spital de oncologie, al patrulea din reţea, în cadrul Enayati Medical City, un proiect de la zero al antreprenorului Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria.

„Am avut un început foarte bun la noul spital, de obicei se ştie că în domeniul de sănătate un spital nou intră pe breakeven sigur în al treilea an, noi am intrat în breakeven încă din primul an de activitate. Aşteptările au fost depăşite de mult, în acest spital a fost concentrată cea mai avansată tehnologie şi cei mai buni medici din domeniul chirurgical cu specializare oncologică“, a spus el.

Grupul Monza acoperă în cele 4 spitale toata gama de operaţii, neurochirurgie, chirurgie generală, oncologică,  bariatrică, urologică, ginecologie. 

„Perspective de investiţii sunt, acum trebuie să consolidăm ce s-a construit, dar ne gândim pe viitor şi la al cincilea spital. 2022 şi 2023 sunt ani de consolidare, din 2024 ne vom gândi la o altă investiţie, la al cincilea spital, care  va fi unul de extindere a activităţilor pe care le avem“.

Primul spital Monza a fost deschis în Bucureşti, în zona Arenei Naţionale, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro şi  se întinde pe o suprafaţă de 18.000 mp, pe 9 etaje şi a devenit operaţional în 2012 ca centru de excelenţă în chirurgie cardio­vasculară. „Am avut  peste 800 de operaţii pe chirurgie cardiovasculară şi peste 4000 de proceduri pe cardiologie intervenţională anul trecut. În T1 din am avut o creştere cu 15%. Spitalul are 150 de paturi şi alte specialităţi, precum neurochirurgie, unde am introdus un robot  de chirugie spinală“.

El mai spune că atunci când a ajuns  în România, în 2010, s-a făcut un studiu de piaţă şi era un deficit foarte mare pe chirurgie cardiovasculară. „România are nevoie de 20.000 de operaţii pe chirurgie cardio­vas­culară, cred că se fac jumătate din acestea. Este un spaţiu enorm, deficitul trebuie acoperit în cel mai scurt timp, sunt pacienţii care au nevoie de soluţii chirurgicale, care nu se pot oferi în toată ţara“.

Grupul Monza a ajuns la 900 de angajaţi, din care peste 150 medici, unii full time sau colaboratori.

„În relaţie cu Casa avem o incidenţă de 10-12%. Ce acoperă Casa sunt investigaţii de imagistică şi oncologie. Pe chirurgie cardiovasculară există un program dar care acoperă parţial costurile doar cu materialele, restul cheltuielilor nu sunt acoperite. Propunerea mea este să se facă un program naţional cu decont real, adică pe caz rezolvat să se stabilească un tarif mediu şi astfel să se dea posibilitatea pacientului să nu plătească nimic. Specialităţi precum neurochirugia sau chirurgia cardiovasculară ar trebui acoperite integral de Casă, fiind specialităţi vitale“.

În total, în spitalele Monza se înregistrează 10.000 de operaţii pe an pe toate specialităţile iar în ambulatoriu ajung 100.000 de pacienţI pe an.

„Am fost primul grup privat care a investit în Robotul da Vinci, pe urologie şi ginecologie este gold standard să operăm cu acest aparat, suntem unul din cele 8 centre din Europa care face şi chirurgia cardiovasculară cu acest robot, o patologie greu de abordat cu robotul, dar am reuşit să obţinem toate autorizaţiile din partea americanilor ce produc robotul, ne gândim să mai investim într-un al doilea robot“. El mai spune că se fac mai mult de  250 de operaţii pe an cu Robotul da Vinci.

Un Robot Da vinci costă 3 milioane de euro, plus întreţinere şi materiale care se pot folosi. Intervenţiile cu robotul Da Vinci nu se decontează, nu este un program special, ci doar programele naţionale obişnuite, ce acoperă parţial chirurgia în România, costurile unei intervenţii cu acest robot se ridică între 4000 şi 20.000 de euro în funcţie de patologie şi materialele folosite“.

Investiţia în toate echipamentele din spitale depăşeste 30 de milioane de euro, potrivit lui. „În cadrul spitalului oncologic concentrăm top de gamă pe fiecare aparat în parte“

Grupul Monza cuprinde pe lângă spitalul de lângă Arena Naţională şi spitalul Metropolitan din Capitală, achiziţionat în 2019, spitalul Centrul Medical Monza din zona Dorobanţilor, fostul centrul ProEstetica, preluat de la medicii Dana şi Ştefan Jianu dar şi noul spital deschis în cadrul Enayati Medical City.

„Cerere în creştere este peste tot, după perioada COVID-19 lumea a început să cunoască serviciile din mediul privat datorită faptului că în spitalele de stat se acopereau doar urgenţe. Nu vom investi în afara Bucureştiului, cele mai bune condiţii sunt în Capitală, ne vom extinde dar tot în Bucureşti. În prezent 50% din pacienţi vin din afara Bucureştiului“

Grupul Monza din România, controlat de italienii de la Policlinico de Monza, a intrat în top cinci jucători de pe piaţa locală a serviciilor medicale private, un business deţinut de familia De Salvo, care a început afacerile în domeniul medical în 1974.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria