ZF Private health

ZF Private Health. Medicul Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog, managerul clinicii Ofta Total Sibiu: Am obţinut avizul pentru transplantul de cornee, vrem să acoperim cât mai mult din sfera medicală şi chirurgicală

03.02.2023, 16:45 Autor: Georgiana Mihalache

Clinica Ofta Total a pornit în 1993, fiind înfiinţată de Adriana Stănilă, de profesie medic oftalmolog Fiul său, Dan Stănilă, de asemenea medic oftalmolog, s-a alăturat afacerii de familie.

Clinica Ofta Total din Sibiu, pornită în urmă cu trei decenii de medicul Adriana Stănilă, a primit autorizaţie pentru transplantul de cornee, o operaţie care se practică în relativ puţine centre în România, în special în oraşele mari. Noua procedură va creşte adresabilitatea clinicii, potrivit lui Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog, managerul clinicii Ofta Total Sibiu.

„Am obţinut avizul pentru internarea de zi de la Ministerul Sănătăţii şi după acest proces am obţinut avizul de la Agenţia Naţională de Transplant pentru transplantul de cornee pe care vrem să îl implementăm din acest an în clinică şi să acoperim aproape tot ce ţine de patologia chirurgicală oftalmologică“, a spus Dan Stănilă în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Anul 2022 a fost unul similar cu cel anterior pentru Ofta Total, deşi reluarea activităţii în spitalele de stat după criza sanitară s-a văzut într-un număr mai scăzut de pacienţi în privat.

„Noi am dorit să facem doar oftalmologie şi să acoperim cât mai mult din sfera medicală şi chirurgicală. Transplantul de cornee se face în foarte puţine centre, pacienţii trebuie să meargă tot timpul spre Bucureşti sau alte centre mai mari, am vrut să rămână aici, la nivel local, să încercăm să facem această procedură. Noi nu avem în România o bancă de ţesuturi să putem lua corneea. Am făcut contract cu o bancă de cornee din Italia“, a mai spus managerul Ofta Total.

În total, 18 angajaţi numără echipa Ofta Total. Între 15.000 şi 20.000 de pacienţi ajung an de an în clinica Ofta Total, iar cifra de afaceri în 2022 a fost de circa 6 mil. lei, similar cu anul anterior. Pentru noua procedură din clinică - transplantul de cornee, Ofta Total a trebuit să reamenajeze spaţiul, fiind nevoie de salon de urgenţe şi saloane de internare a pacienţilor.

„Am mai avut nevoie de asistente medicale pentru a ne ajuta în ambulator. Avem o colaborare bună cu medicii, noi avem o afacere de familie. Găsim mult mai greu asistente medicale şi durează mai mult pregătirea lor, oftalmologia este o specialitate de nişă“, a mai spus managerul Ofta Total.

Managerul clinicii spune că s-a bazat mult pe investiţii din fonduri europene, având deja cinci programe de finanţare pe care le-a accesat.

„A fost o nişă foarte bună pentru a obţine finanţare şi pentru a menţine nişte preţuri accesibile pentru pacienţi. Din proiecte cu fonduri europene avem în jur de 1,2 mil. euro investite, iar ca investiţie proprie probabil am ajuns la 1,5 mil. euro, ca investiţie totală în clinică din 2013 până în prezent“, a mai spus medicul.

Anul 2023 vine cu incertitudine, crede managerul Ofta Total, în special în ceea ce priveşte creşterile de preţuri, care pun presiune inclusiv pe businessurile medicale.

„Noi încercăm să facem şi contract cu Casa de Asigurări pentru internare de zi şi atunci putem face şi intervenţii chirurgicale decontate parţial de Casă. Vrem să menţinem preţuri uniforme, să ne asigurăm volume mai mari de pacienţi, adresabilitate“, a mai spus Dan Stănilă.

Medicul crede că într-o clinică medicală aparatura trebuie reînnoită o dată la 10 ani, cel mult, însă este mai uşor să înţeleagă nevoile personalului medical şi ale pacienţilor, având experienţă medicală.

„Pregătirea de medic ajută să conduci un business medical. Chiar dacă nu ai toate datele economice, pentru care se pot externaliza serviciile, medicul este sufletul unui astfel de business, poate lega o altfel de legătură cu pacienţii“, a concluzionat Dan Stănilă.


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria