ZF Private health

ZF Private Health. Medicul Silviu Predoi, proprietarul spitalelor Wellborn din Capitală: În iunie deschidem o maternitate în Bucureşti, iar anul viitor al treilea centru de fertilizare la Târgovişte

06.05.2022, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Casa de Sănătate nu finanţează procedurile de fertilizare,  nici măcar nu compensează medicamentele folosite de cupluri, deşi natalitatea este în scădere.

Compania Promed System, ce controlează două spitale Wellborn în Capitală, ce includ centre de fertilizare in vitro, va deschide în iunie o maternitate cu două săli de operaţie şi 12 locuri iar anul viitor al treilea centru de fertilizare în Târgovişte.

„În Bucureşti încercăm să închidem cercul de servicii medicale prin deschiderea maternităţii la 1 iunie. Vom asigura astfel toate serviciile medicale care pot fi oferite unei femei, de la zona de infertilitate, la naşteri, operaţii de ginecologie, screening pentru cancerul mamar sau de cancerul de col uterin, urmărirea gravidelor, iar prin clinica de pediatrie asigurăm şi serviciile pentru copii, vom avea un sistem complet“, a declarat medicul Silviu Predoi, proprietarul Promed System, în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de ZF cu Banca Transilvania şi Regina Maria. Promed include două spitale Wellborn şi o clinică de pediatrie în Capitală, dar şi un centru medical în Târgovişte.

„În centrele din cele două spitale Wellborn facem 1000 de proceduri de fertilizare anual. În cursul anului viitor încercăm să punem în funcţiune al treilea centru de fertilizare în vitro care va fi în cadrul clinicii din Târgovişte.“

„Avem un proiect ambiţios pe care sper să îl putem duce la capăt, vrem să mai facem încă un centru de fertilizare în vitro şi într-un oraş mare din România. Investiţia într-un astfel de centru se ridică la 2 milioane de euro“, a declarat Silviu Predoi. Medicul ginecolog a început să lucreze în urmă cu 25 de ani într-un spital din Bucureşti dar în weekend mergea şi oferea consultaţii în Târgovişte, oraşul natal.

„Fiind din Târgovişte am vrut să ofer servicii şi la pacientele de aici, veneam în weekend pentru a da consultaţii. Ulterior lucrurile au evoluat, mi-am dat seama ce nu îmi plăcea în sistemul sanitar în care lucram, am cunoscut sisteme sanitare din Europa şi America, am sperat că voi crea un astfel de sistem medical pentru femei“.

 Cererea de serviciile medicale dedicate femeilor este în creştere de la un an la altul. „Preţurile pentru o procedură de fertilizare in vitro sunt situate între 2000-2700 de euro. Centrul din Militari a fost făcut să fie mai accesibil, preţul unei fertilizări in vitro este similar cu preţul plătit la singura clinică de stat, de 1700 de euro, dar cu condiţii mult diferite“.

În România nu există decât un singur program al Ministerului Sănătăţii, care finanţează un anumit număr de cupluri cu o sumă 10.000 de lei cuplu, adică finanţează o singură încercare de fertilizare. Casa de Sănătate nu finanţează nimic din procedurile de infertilitate,  nici măcar nu compensează medicamentele folosite de cupluri pentru procedura în sine, potrivit lui. Un cuplu are nevoie de medicamente pentru stimulare ovariană de 500-1000 de euro, a mai adăugat medicul.

„În aproape toate ţările din Europa statul finanţează cel puţin 3-4 încercări de proceduri de reproducere umană asistată, adică acele cupluri nu plătesc nimic, nici procedurile, nici tratamentul. În Israel se finanţează până când un cuplu are cel puţin doi copii, au limita doar în sarcini obţinute, pentru a stimula natalitatea. În România nu se consideră acest lucru o prioritate, cu toate că anul trecut am avut cel mai mic număr de naşteri din ultimii ani, suntem un popor în curs de scădere“.

Statul  ar trebuisă înţeleagă că dezvoltarea centrelor de fertilizare in vitro nu este un moft, infertilitatea este o boală, care afectează multe cupluri şI statul ar trebui să ajute pacienţii să aibă acces la aceste servicii, susţine medicul. ‘Al doilea element pentru dezvoltarea centrelor de fertilizare este să fie permisă aducerea specialiştilor ultracalificaţi din ţări care nu fac parte din UE, sunt atâtea piedici acum, medicilor care nu sunt din  UE le este foarte greu să lucreze în România. Al treilea element este ca acreditarea şI dezvoltarea centrelor de fertilizare să fie bine controlată, să nu se permită improvizaţii, un centru de fertilizare trebuie să furnizeze siguranţă medicală“.

România este dezvoltată inegal în ceea ce priveşte centrele de fertilizare in vitro.  „După părerea mea România are nevoie de o reţea de centre de fertilizare in vitro care să poate genera aceiaşi calitate oriunde ar fi situate. Problema numărul unu o reprezintă factorul uman, fiecare astfel de centru trebuie să aibă un număr de persoane foarte competente, atât medici cât şi embriologi“

Promed are în jur de 20 de medici angajaţi permanenţi, încă 30 de medici colaboratori, numărul total de salariaţI fiind de 160-180 pe toată reţeaua.

„Cifra de afaceri a crescut de la an la an, am terminat cu o cifră de afaceri de puţin peste 6 milioane de euro anul trecut. Pentru acest an am bugetat o creştere a cifrei de afaceri de cel puţin 20-25% faţă de anul trecut“.

 

ZF Private Health - Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria