ZF Private health

ZF Private Health. Medicul Silviu Predoi, spitalele Wellborn din Capitală: Cerere pentru serviciile de fertilizare in vitro şi dorinţă de-a face copii există, dar statul se mişcă foarte greu prin programul de vouchere anunţat

12.05.2023, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

În cele două centre din Bucureşti avem peste 400 de cereri de la cuplurile înscrise. Aceste persoane s-au abţinut de la a face proceduri în partea a doua a anului aşteptând voucherele care vin greu ♦ Tarifele pentru o procedură de fertilizare in vitro se ridică la 2.000-2.700 de euro, fără costul medicaţiei. Statul  decontează din acest an 15.000 de lei (3.000 de euro) pentru procedurile de fertilizare in vitro prin programul naţional de susţinere a cuplurilor pentru creşterea natalităţii.

Compania Promed System, care controlează două spitale Wellborn în Capitală ce includ centre de fertilizare in vitro, are în plan un nou centru de fertilizare in vitro în clinica din Târgovişte pe fondul cererii în creştere pentru aceste servicii.

„Noi avem o clinică destul de veche în Târgovişte, unde am construit o clădire nouă, aici suntem în curs de amenajare a centrului de fertilizare in vitro, sperăm să îl finalizăm şi acredităm până la final de an“, a declarat Silviu Predoi, proprietarul spitalelor Wellborn, în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Compania Promed include cele două spitale Wellborn şi o clinică de pediatrie în Capitală, dar şi un centru medical în Târgovişte.

Preţurile pentru o procedură de ferti­li­zare in vitro sunt situate între 2.000 şi 2.700 de euro. Nu este inclusă medicaţia pe care pacienta trebuie să o cumpere singură, se plăteşte integral pentru că nu este decontată de Casa de Sănătate.

„Cererea pentru serviciile de fertilizare in vitro se loveşte însă de o situaţie, după ce Ministerul Familiei a anunţat că va introduce un program de vouchere prin care cuplurilor infertile li se va plăti o sumă de bani. Proiectul a demarat în septembrie, cererile oficiale au fost depuse în noiembrie, decembrie. Noi în cele două centre avem peste 400 de cereri de la cupluri care vor să facă această procedură. Aceste persoane care vor să facă copii au avut încredere în acest program şi aşteaptă în continuare voucherele, s-au abţinut de la a face proceduri în partea a doua a anului aşteptând voucherele care vin greu din februarie“.

El spune că din peste 400 de cereri de la cuplurile înscrise doar pentru centrele companiei nu au venit mai mult de

12 vouchere aprobate. Statul decontează din acest an 15.000 de lei pe an pentru procedurile de fertilizare in vitro prin programul naţional de susţinere a cuplurilor pentru creşterea natalităţii. Casa de Sănătate nu finanţează nimic din proce­du­rile pentru infertilitate,  nici măcar nu com­pensează medicamentele folosite de cupluri pentru procedura în sine. „Acest program datorită ritmului foarte lent a reprezentat o mare provocare, mii de persoane nu au mai venit la proceduri, aştepând aceşti bani de la stat, se mişcă foarte lent.“

„Este o situaţie artificială, dorinţă de-a face copii există dar cuplurile au fost încurcate, aşteptă aceşti bani iar statul se mişcă extraordinar de greu“.

Medicul spune că nu poţi să faci programe de interes naţional pe termen scurt, fără o predicţie pe minim mulţI ani. „Toate ţările din Europa au incluse facilităţi pentru cuplurile infertile, incluse prin Casele de Sănătate, forme stabile prin care ştim că se va realiza acel lucru“.

Scăderea natalităţii a devenit una din cele mai evidente probleme cu care se confruntă România. Numărul nou -născuţilor s-a înjumătăţit din 1990 şi până în prezent. Dacă în 1990 numărul nou născuţilor era de 314.746, în 2021 era de 180.735 iar anul trecut sub acest nivel, arată datele de la Statistică.

La finalul anului trecut compania Promed a deschis o maternitate boutique  în Capitală în cadrul spitalului  din Militari.

„Am deschis această maternitate, al doilea spital, anul trecut la începutul lui octombrie. Evoluţia indicatorilor spitalului are trend pozitiv, în fiecare lună avem o activitate mai mare faţă de luna precedentă, am depăşit 80 de naşteri de la deschidere. Maternitatea Wellborn este uplată cu al doilea centru de fertilizare in vitro“.

Naşterile şi serviciile din domeniul ginecologiei sunt cele care aduc cele mai mari venituri pentru operatorii privaţi din sănătate, de aceea foarte mulţi jucători se orientează către acest sector.

„Trimestrul unu arată o creştere a activităţii. Conceptul de maternitate pe care am vrut să îl dezvolt este de maternitate boutique, o maternitate de dimensiuni mici, număr mai mic de paturi şi saloane. Faptul că este o maternitate de dimensiuni mici nu înseamnă că sunt dotări  mai puţine, dotările unei maternităţi sunt aceleaşi. Avem 2 săli de operaţie şi două de naştere, un număr de 12 paturi“.

El spune că pentru acest an şi-a propus să consolideze investiţiile existente, în condiţiile în care o maternitate necesită destul de mulţi bani, pentru realizarea efectivă a infrastructurii dar şi cheltuielile fixe lunare, necesită personal specializat care să funcţioneze la parametrii cei mai buni.

Cele mai  multe maternităţi private au fost deschise în Capitală, unde liderii pieţei, Medlife, Regina Maria, Medicover sau Sanador oferă în spitalele pe care le deţin secţii pentru naşteri şi servicii ginecologice.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria