ZF Private health

ZF Private Health. Medicul Teodor Holhoş, fondatorul reţelei de oftalmolgoie Dr. Holhoş, cu afaceri de 10 mil. euro şi şase clinici, face un spital la Alba Iulia cu 5 mil. euro. A dezvoltat şase clinici de oftalmologie în mai multe oraşe din ţară şi a depăşit 5.000 de operaţii anul trecut

10.01.2025, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Medicul Teodor Holhoş, fondatorul reţelei de oftalmologie Dr. Holhoş, a investit 5 mil. euro într-un spital de chirurgie generală în Alba Iulia, pe care îl va deschide anul acesta.

„Avem planificată deschiderea  anul  acesta şi acoperim specialităţile chirur­gicale precum ortopedie, neurochirurgie, chirurgie generală, plastică. Deja am depăşit 5 milioane de euro dar cred că investiţia, cu tot cu aparatele, va ajunge undeva la 10 milioane de euro. Este o sumă foarte mare şi de aceea am întins-o pe mai mulţi ani“, a spus el la ZF Private Health.

Proiectul a fost demarat în 2017 din fonduri proprii iar  spitalul va începe să funcţioneze cu 22 de paturi pe internare continuă, secţie de terapie intensivă şi patru săli de operaţie. Există posibilitatea de a extinde spitalul cu încă 22 de paturi. La  început spitalul va funcţiona cu 15 medici. În prezent se mai lucrează la ultimele finisaje pe exterior şi la parcare.

De altfel, medicul din Alba  Iulia a deschis anul trecut şi o nouă clinică de oftalmologie în Târgu-Mureş, o investiţie de 1,5 mil. euro, în cadrul căreia a adus şi operaţiile Smile Pro din sfera oftalmologiei, care se fac cu laserul în câteva secunde.

„Am avut un număr record de operaţii anul trecut, de peste 5.500. Noi ne-am dublat practic numărul de pacienţi în ultimii doi ani, deci aproximativ 50% creştere medie pe an. Anul trecut a fost un an foarte bun. Mă bucur în primul rând pentru creşterea numărului de pacienţi şi a numărului de operaţii.“.

El a pus bazele unei reţele, plecând de la o clinică în Alba Iulia, oraşul natal. A deschis a doua clinică în Turda, unde consultase în timpul rezidenţiatului din Cluj pentru că avea pacienţi acolo care îl ştiau. În prezent a ajuns la o reţea de 6 clinici de oftalmologie în Alba Iulia, Turda, Mediaş, Sibiu, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş. Reţeaua de clinici a ajuns la afaceri de 10 milioane de euro anul trecut, dublu faţă de doi ani în urmă.

„Vrem să ne extindem cu reţeaua de cabinete şi de optici, pentru că acolo se face partea aceasta de prevenţie. Pacienţii  pre­feră prima dată o optică unde au un consult de bază, cu o tensiune la ochi, cu nişte refrac­ţii de ochelari, nişte informaţii generale“.

Mai mult, el a precizat că investiţiile în echipamente sunt foarte importante pentru că în prezent tehnologia este îmbinată cu mâna chirurgului. Curba de învăţare la chirurgie este mai lungă pentru că depinde şi de manualitatea fiecărui medic. „Eu am avut noroc să am aşa un talent chirurgical. Din anul întâi de rezidenţiat am reuşit să fac primele operaţii cap-coadă, dar în general curba de învăţare este de ani de zile“.

Cele mai frecvente operaţii sunt cele pentru corecţia vederii, pacienţii vor să nu mai poarte ochelari, iar pentru cei de peste 40 de ani există intervenţiile cu cristalinul trifocal, o operaţie ce se realizează în trei minute, potrivit medicului. 

„Este operaţia identică de cataractă. Practic scoatem cristalinul vechi al pacientului care îşi pierde din elasticitate şi punem un cristalin nou, trifocal, cu care vede la distanţă, la intermediar şi la aproape“.

Piaţa serviciilor medicale private este într-o continuă creştere de la un an la altul, tot mai mulţi jucători  de talie mică sau medie pariind pe servicii de nişă, fie că este vorba de oftalmologie, ginecologie, ortopedie sau recuperare medicală.

Afacerile clinicilor private de pe piaţa locală au ajuns în 2023 la un nivel record de 12,4 miliarde de lei (2,5 mld. euro), în creştere cu 18% faţă de anul anterior şi de cinci ori mai mult faţă de zece ani în urmă, potrivit  ONRC.

Mai exact, este vorba de cifra de afaceri cumulată a celor 10.879 de firme ce activează pe cod CAEN 8622 - activităţi de asistenţă medicală specializată.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria