ZF Private health

ZF Private Health. Mihai Farcaş, manager la centrul medical Galenus din Târgu-Mureş: Vrem să dezvoltăm spitalizarea de zi şi continuă şi un centru de fertilizare in vitro. Oportunităţile sunt date de faptul că suntem într-un centru universitar

25.03.2022, 16:20 Autor: Mirabela Tiron

♦ Galenus a finalizat cu afaceri de 1,6 mil. euro în 2020, iar anul trecut a avut o creştere cu 18% ♦ Avem 28 de specialităţi autorizate, 146 de medici care colaborează cu noi.

Centrul medical Galenus din Târgu-Mureş, care oferă servicii me­di­ca­le pe 28 de specialităţi medicale, a bu­getat investiţii pentru a dezvolta spi­talizare de zi şi continuă şi are în plan să facă un centru de fertilizare in vitro, potrivit oficialilor.

„Oportunităţile sunt date de fap­tul că suntem într-un centru uni­ver­si­tar, de la an la an vine un rând de absolvenţi noi, un rând de medici noi, de aceea sunt investiţii mari în ju­deţul Mureş în zona medicală“, a de­clarat Mihai Farcaş, managerul şi co­acţiona­rul centrului medical Gale­nus, în cadrul ZF Private Health, emisiu­ne realizată de ZF în par­te­neriat cu Banca Transilvania şi Regina Maria.

Bazele centrului au fost puse în 2004 de o familie de medici, iar în 2019 a fost relansat sub un nou acţio­na­riat. „Suntem în curs de investiţii pen­tru a oferi spitalizare de zi şi con­tinuă şi vrem să facem un centru de fertilizare in vitro. Vor fi trei săli de ope­raţie, această investiţie va ocupa trei niveluri din corpul de clădire în care ne desfăşurăm activitatea. Tot profitul a fost reinvestit în vederea oferirii de servicii moderne.“

El spune că la începutul lui 2019 în cadrul centrului a fost adus CT nou, ecografe noi, aparate noi, o clădire nouă în care s-a mutat centrul.

Centrul a finalizat cu afaceri de 1,6 milioane de euro în 2020 iar anul trecut a avut o creştere cu 18%, până la 1,8 milioane de euro.

„Am digitalizat multe procese, mai ales în perioada pandemiei. După o perioadă dificilă, în 2019 centrul avea afaceri de 370.000 de euro, am reuşit să creştem cifra de afaceri. Pentru anul acesta avem forecast de creştere de 15-20% datorită departamentului cu spitalizarea şi FIV“.

El spune că a bugetat investiţii de 1,5 milioane de euro în secţia de spitalizare dar şi în locaţii noi în alte oraşe. „Avem o listă de oraşe la care ne uităm, am realizat că ar fi oportunitate de-a oferi serviciile noastre, organic dorim să creştem. Focusul este pe partea de spital, vrem să finalizăm şi să lansăm anul acesta“

În această etapă strategia este de-a avea centre medicale de tip satelit, pentru a gestiona partea de nevoi de ambulatoriu, potrivit lui.

„Loc de creştere există atâta timp cât ai servicii medicale diversificate, noi avem 28 de specialităţi autorizate, 146 de medici ce colaborează cu noi. Unul din obiective este atragerea de medici noi, nu vrem să acaparăm complet un medic, ne dorim ca ei să fie prezenţi şi la noi. Avem un deficit general de medici pe imagistică, observăm cum cu greutate atragi medici pe imagistică“. El mai precizează că s-au făcut investiţii în digitalizare, „soluţia noastră ce presupune colectarea de imagini şi interpretarea  de către medici oferă posibilitatea interacţiunii în afara  locaţiei fizice din Târgu-Mureş. „Avem medici care în colaborare oferă second opinion, interpretări“.

Veniturile de la Casa De Sănătate asigură o parte mică din afacerile totale.  „Tarifele decontate de Casă sunt  mici. Un lucru important este că pentru şapte categorii de afecţiuni ce necesită monitorizare, pacienţii cu boli oncologice, cei cu diabet zaharat, boli rare, au fonduri nelimitate. Ne-a ajutat ca dezvoltare departamentului de imagistică“.

Printre provocările de pe piaţă el spune că o ameninţare ar putea să fie faptul că unele programe de sprijin financiar nu sunt eficient direcţionate. „Sunt mici discrepanţe care apar, poate programe de sprjin financiar care nu sunt eficient direcţionate. Vedem cazuri în  care companii cu acţionariat străin primesc finanţări în detrimentrul instituţiilor private cu capital românesc, acesta este o  ameninţare“

Piaţa serviciilor medicale private a crescut constant în fiecare an, cei mai  mari jucători fiind Regina Mari, MedLife,  Medicover şi Sanador. Toţi marii jucători au anunţat investiţii noi şi planuri de extindere.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria