ZF Private health

ZF Private Health. Oana Nicolau, psihoterapeut, fondatoarea Clinicii Oana Nicolau: „Circa 89% dintre români nu apelează la psihoterapie, deşi ar avea nevoie“

13.01.2023, 10:00 Autor: Georgiana Mihalache

Sănătatea emoţională a devenit un subiect dezbătut din ce în ce mai mult în departamentele de resurse umane, iar evenimentele din ultimii ani, de la criza sanitară la războiul de la graniţă îi determină pe oameni să se îndrepte către specialiştii din psihologie. Totuşi, aproape 90% dintre români nu merg la psiholog, cu toate că ştiu că ar avea nevoie, arată un studiu privind starea de bine a românilor, citat de Oana Nicolau, fondatoarea Clinicii Oana Nicolau.

„Anul trecut, 2022, a fost un an atipic, speram că se încheie pandemia, a venit războiul şi  nevoia oamenilor a crescut.“

„Am făcut studiu despre starea de bine a românilor pentru că am vrut să vedem care este situaţia reală. Elementele relevante pentru mine au fost că unu din doi români se confruntă cu dificultăţi în zona emoţională, în special în zona de epuizare psiho-emoţională la locul de muncă şi 89% dintre români nu apelează la psihoterapie, deşi ar avea nevoie. Ceea ce pentru noi înseamnă un potenţial foarte mare în zona aceasta“, a spus Oana Nicolau în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Deşi în perioada verii, oamenii nu mai caută zona de psihologie, preferând de exemplu să meargă în vacanţă, sezonul rece şi reîntoarcerea din concedii îi determină să apeleze din nou la serviciile de terapie, mai explică Oana Nicolau.

Reţeaua de sănătate Regina Maria a preluat în 2022 Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, în cadrul căreia lucrează peste 70 de psihoterapeuţi.

„Vorbim în companii despre psihoterapie şi încurajăm oamenii de resurse umane să vorbească cu angajaţii despre dificultăţile cu care se confruntă. Este foarte important ca HR-ul să meargă către angajaţi şi să descopere care sunt acele dificultăţi pentru a-i arăta că există deschidere şi nişte soluţii pentru a le rezolva“, a mai spus Oana Nicolau.

Acum 15 ani când a fost înfiinţată Clinica Oana Nicolau, serviciile de psihoterapie erau puţin accesate, însă odată cu timpul, oamenii au început să vină în mod frecvent la psiholog, din observaţiile fondatoarei clinicii. Iar acum tendinţele din această piaţă s-au mutat spre companii, care vor angajaţi mai productivi, motiv pentru care acordă atenţie sănătăţii psiho-emoţionale a acestora.

„Noi evaluăm situaţia angajaţilor şi construim nişte programe personalizate, workshopuri, webinarii în mediul online, terapia clasică, terapie de grup sau programe pe diverse teme. O temă care va fi foarte des întâlnită în acest an ţine de inteligenţa relaţională, felul în care oamenii au nevoie să înveţe să relaţioneze cu colegii de la birou, cu şefii, cu subalternii şi cu tot ce înseamnă mediu din afara zonei de muncă. Toată lumea a înţeles că, de fapt avem dificultăţi de relaţionare şi acasă, şi la birou şi oriunde ne-am afla“, a concluzionat Oana Nicolau.

 


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

 



 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria