♦ Obezitatea este o problemă la nivel mondial, recunoscută ca boală cu multe complicaţii, de la hipertensiune, diabet zaharat de tip II, la probleme respiratorii, probleme hormonale, infertilitate, probleme locomotorii ♦ Sunt 300.000 de persoane care au nevoie de ajutor urgent pentru a trata obezitatea, cum ar fi intervenţia de chirurgie metabolică ♦ Dincolo de perspectiva medicală, pacienţii luptă şi cu discriminarea socială, din familie, de la muncă, din şcoală, facultate sau chiar din spitale.
Obezitatea este o boală care trebuie să fie tratată la fel ca orice patologie, mai ales în prezent, când suntem în faţa unei „pandemii“ de obezitate, aşa cum o caracterizează prof. dr. Cătălin Copăescu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Metabolică şi una dintre cele mai importante voci medicale din domeniu. Specialistul a realizat un studiu privind impactul obezităţii în rândul popularţiei din România, în lipsa acestor date actualizate. Rezultatele arată că şase din zece persoane din România au probleme cu obezitatea, sunt cel puţin supraponderali.
Responsabilitatea stă în curtea autorităţilor, mai ales pentru că în România operaţiile pentru această boală nu sunt decontate, aşa cum se întâmplă în restul statelor din Uniunea Europeană.
„Este o problemă extrem de importantă, care nu afectează doar România. Este o adevărată pandemie, un fenomen care cuprinde toate continentele. Obezitatea este recunoscută ca o boală cu foarte multe complicaţii. Astăzi sunt tratamente care pot acţiona eficient pentru controlul acestei patologii. Şase din zece pacienţi persoane din România au probleme cu obezitatea. Dacă ne raportăm la populaţia României cu vârstă peste zece ani, populaţia fiind peste 17 milioane în această categorie, asta înseamnă că aproape 4 milioane de concetăţeni au deja obezitate“, a spus prof. dr. Cătălin Copăescu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Metabolică. El a atras atenţia că obezitatea este asociată cu foarte multe complicaţii, de la hipertensiune, diabet zaharat de tip II, la probleme respiratorii, hormonale, infertilitate, probleme locomotorii. Acest lucru are impact şi în activitatea profesională a oamenilor. Din cei aproape 4 milioane de români cu probleme de greutate, aproape 80% au cel puţin o altă afecţiune în plus, ceea ce înseamnă tratament şi costuri în plus pentru sistemul de asigurări. Iar costurile pentru lupta cu obezitatea nu sunt de asemenea mici, chiar dacă sunt suportate integral de pacient.
„Discutăm de mai multe mii de euro pentru fiecare intervenţie chirurgicală. Între 1.500 şi 2.000 euro este tratamentul medicamentos pe an. Sunt nişte sume pe care pacienţii afectaţi, aşa cum reiese din studiu, nu şi le pot permite, pentru că doar 10% dintre cei care au obezitate şi comorbidităţi au un nivel pe gospodărie mai mare de 10.000 lei“, a mai spus medicul.
El crede că studiul Societăţii Române de Chirurgie Metabolică privind impactul obezităţii, alături de datele economice şi de sprijinul specialiştilor din domeniu sunt un punct bun de plecare pentru autorităţi pentru a face politici de sănătate publică ţintite pentru controlul obezităţii.
„Avem nevoie de o acoperire a cheltuielilor pentru acest demers terapeutic. Nu există încă un program în acest sens. Noi am făcut mai multe demersuri, avem un registru de înrolarea care înrolează toţi pacienţii care se tratează în România. Vom avea un studiu de eficienţă economică, pentru că întotdeauna, atunci când discutăm despre politici sanitare, vorbim şi de resursele pe care le avem“, a mai spus profesorul Cătălin Copăescu.
El a dat exemplul Franţei, unde sunt 50.000 de pacienţi operaţi de obezitate în fiecare an, la o populaţie de trei ori mai mare decât a României.
În comparaţie, în România se fac doar 2.000 de astfel de operaţii în fiecare an, ceea ce nu este direct proporţional cu diferenţa de număr de locuitori. Nevoia, crede specialistul, ar fi de 14.000 de pacienţi români operaţi anual, pentru a păstra proporţiile populaţiei.
„Dincolo de perspectiva medicală, avem şi perspective sociale, avem de luptat cu discriminarea socială. Ştim că întotdeauna există un discriminator în vecinătatea celui care are o astfel de boală, cineva care, în loc să-l sprijine, îl blamează, îl face să se simtă vinovat, iar respectivul pacient se închide şi boala evoluează fără să aibă şansa unei terapii“, a mai spus prof. dr. Cătălin Copăescu.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE