ZF Private health

ZF Private Health. Robert Şerban, fondatorul Gral Medical: „Mai avem în calcul două spitale noi, vrem să intrăm şi în zona Transilvaniei, să acoperim cât mai multe regiuni din ţară“

28.04.2023, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

♦ Gral Medical va finaliza anul acesta un spital de oncologie la Ploieşti, iar la Craiova aşteaptă autorizaţiile pentru un alt spital ♦ Numărul pacienţilor cu afecţiuni oncologice este în creştere, „este boala secolului“.

Gral Medical, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, care s-a dezvoltat în mod organic, are în plan două spitale de oncologie la Ploieşti şi Craiova, proiecte deja demarate, şi alte două spitale în plan pentru zona Transilvaniei. Cererea pentru serviciile medicale pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice este în creştere.

„Avem în derulare cele două spitale. La cel din PloieÅŸti lucrăm, am trecut de faza cea mai dificilă ÅŸi  ne aÅŸteptăm ca la finalul anului  să fie gata spitalul. InvestiÅ£ia se ridică la 10 milioane de euro cu echipamente, cu tot, spitalul va avea 20 de paturi“, a  spus Robert Åžeban, fondatorul Gral Medical, la ZF Private Health. La PloieÅŸti vor lucra 50 de persoane în noul spital, din care 10 pe radioterapie.

Gral Medical este una dintre cele mai mari companii pe segmentul oncologic şi al analizelor de laborator din Capitală. Cele mai importante două firme ale grupului sunt Gral Medical şi Medical Center Gral.

„La Craiova spitalul este la faza de autorizaţii, în România durează mult până obţii autorizaţiile. În Bucureşti vrem să ne extindem activitatea pe care o avem acum în zona de oncologie“, a mai spus el. Primele trei luni din acest an au fost foarte bune pentru Gral Medical, care a avut creştere cu două cifre, potrivit lui.

Grupul Gral a avut o strategie diferită de a competitorilor ÅŸi a mizat pe  un segment de nişă, fiind activ în special pe oncologie, analize de laborator (inclusiv imagistică) ÅŸi dializă. Serviciile oncologice au de­venit o nişă pe care au pariat tot mai mulÅ£i operatori privaÅ£i, în condiÅ£iile în care în România sunt 126.000 de pacienÅ£i cu afecÅ£iuni oncologice.  „Sunt mai mulÅ£i pacienÅ£i oncologici, este boala secolului, s-a scos legea oncologiei care priveÅŸte o dezvoltare a serviciilor medicale din zona oncologiei. Noi venim în întâmpinarea modului în care guvernul a gândit să dezvolte zona de oncologie , suntem aici să satisfacem cerinÅ£a pieÅ£ei, dacă piaÅ£a are nevoie de servicii medicale trebuie să le satisfacem, fiind complementari la serviciul  medical public. Nu suntem în concurenţă cu sistemul public, suntem un serviciu public către populaÅ£ie“.

Unităţile sanitare care au în structură secţii de specialitare derulează programul naţio­nal de oncologie, alături de institutele on­cologice de stat. „Mai avem în calcul două spitale în două locaţii pe care le sondăm acum, vrem să intrăm şi în zona Transilvaniei cu spitale, să acoperim cât mai multe regiuni din ţară. (...) Dacă se doreşte ca serviciile să fie bine aco­perite trebuie ca finanţarea de la Casă să fie corectă, oameni care să aibă apetit să in­ves­tescă în servciii medicale de calitate sunt“.

Anul trecut grupul Gral a ajuns la afaceri de 50 de milioane de euro, potrivit lui, iar pentru acest an estimează o creştere cu două cifre.

Gral are operaÅ£iuni ÅŸi în zona de labo­ra­toare medicale. „Zona de laboratoare o dezvoltăm foarte mult pe tipurile de analize, venim cu noi tipuri  de analize, mai com­plexe. PiaÅ£a din România este destul de ocu­pată, sunt mulÅ£i care lucrează în această zonă, noi  mergem pe diversificarea servi­ciilor, oferirea de servicii mai scumpe, deo­sebite, de un anumit gen, nu cele de masă“.

Cerere în creştere a fost şi pentru intervenţiile chirurgicale. Numărul de pacienţi pe zona de chirugie a crescut. Aam fost primii care au oferit servicii integrate în zona de oncologie, în care se oferă totul, de la partea de diagnostic la tratament. Noi nu avem zona de neurochirurgie sau cardiologie, avem chirurgie în zona sânului, urologică, chirurgie oncologică“, a spus el.

Tot mai mulÅ£i pacienÅ£i cu probleme oncologice se îndreaptă spre sistemul privat de sănătate, având în vedere că în spitalele de stat nu îşi  pot efectua tratamentul. Cele mai importante două firme ale grupului Gral Medical sunt Gral Medical ÅŸi Medical Center Gral.

PiaÅ£a serviciilor medicale private a crescut constant în fiecare an, cei mai  mari jucători fiind reÅ£eaua Regina Maria, MedLife,  Medicover ÅŸi Sanador. ToÅ£i marii jucători au anunÅ£at investiÅ£ii noi ÅŸi planuri de extindere.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria