ZF Private health

ZF Private Health. Robert Şerban, Gral Medical: Am bugetat afaceri de 50 de mil. de euro anul acesta. Avem în plan să deschidem un spital de oncologie în Prahova

15.04.2022, 16:30 Autor: Mirabela Tiron

♦ „Nevoia de servicii medicale este mare. Statul vorbeşte mult şi investeşte puţin, dacă nu este completată toată structura spitalicească în zona de stat, evident că va veni privatul care va trebui să completeze, pentru că este de acoperit cerere“.

Grupul Gral Medical, controlat de antre­prenorul Robert Åžerban, are în plan să deschidă un nou spital oncologic în Prahova dar ÅŸi laboratoare noi, bugetul total de investiÅ£ii din acest an fiind de  10-15 milioane de euro.

„Avem în plan să deschidem un spital de oncologie mai mare în zona Prahova, 10 zone în care să ne dezvoltăm cu laboratoare şi dezvoltarea intensivă în zona de oncologie. Urmează acum în Prahova şi mai avem două judeţe pe care le vizăm. Pe anul acesta avem buget de investiţii de 10-15 milioane de euro“, a declarat Robert Şerban, proprietarul Gral Medical, în cadrul emisiunii ZF Private Health, un proiect realizat de Ziarul Financiar cu Banca Transilvania şi Regina Maria. În prezent, grupul Gral operează cinci spitale pe piaţa locală, cu 250 de paturi pe spitalizare de zi şi 120 de paturi pe spitalizare de zi.

„În primul rând este un an cu provocări. Trecând de la sistemul Covid-19 la un sistem normal de asigurare a sănătăţii, trebuie să readaptăm circuitele, modalitatea în care se transmit serviciile medicale, să recalibrăm serviciile care trebuie date către populaÅ£ie, pentru  că în perioada Covid 19 populaÅ£ia a evitat să meargă la doctor, aÅŸtepând să treacă pandemia, chiar să tratăm probabil niÅŸte afecÅ£iuni oncologice care s-au agravat pentru că pacienÅ£ii nu au venit la timp“, a mai spus el.

ÃŽn primul trimestru din acest an grupul Gral a înregistrat  o creÅŸtere cu 20% a cifrei de afaceri, potrivit lui. „Mă aÅŸteptam ca după pandemie să pornească piaÅ£a mai încet“.

Antreprenorul mai spune că pentru acest an a bugetat afaceri de 50 de milioane de euro la Gral Medical. „Cred că putem atinge această ţintă. Cred că piaţa va creşte pentru că nevoia de servicii medicale este mare, statul vorbeşte mult şi investeşte puţin, dacă nu este completată toată structura spitalicească în zona de stat, evident că va veni privatul care va trebui să completeze, pentru că este de acoperit cerere“.

Aproape 40% din veniturile Gral Medical provin din contractele cu Casa Naţională de Sănătate, oncologia este decontată. „În Bucureşti nu mai este loc de dezvoltare, mai sunt însă zone din ţară care trebuie acoperite. Problema este preţul serviciului, valoarea decontată de Casă este un indicator la ce înseamnă valoarea de cash, valoarea la care se vinde un serviciu, ea se vede în zona de oncologie“. Imagistica este o parte importantă a oncologiei, este un prim pas în descoperirea bolii. În zona de analize medicale, Gral realizează 8 milioane de teste pe an în zona de laborator, media era de 10 analize pe un pacient, dar acum poţi să faci un test la un pacient, cum este testul Covid 19, potrivit lui.

„Vrem să deschidem centrul din Ploieşti anul acesta, sunt probleme la autorizaţii, la anul Craiova şi apoi încă un judeţ, problema este legată de autorizaţiile de construcţii. Avem medici, 800 de permanenţi şi colaboratori. Oncologia necesită să ai medici pe toate specialităţile medicale“.

În radioterapie costul major este dat de amortizarea investiţiei şi de salariile celor care lucrează, pe chimioterapie costurile sunt legate de medicaţie direct, sunt tratamente oncologice care nu sunt scumpe dar unele foarte scumpe, a mai adăugat el.

„Dacă vorbim doar de prestarea de servicii, 480-500 de lei pe terapie ar fi un preţ corect, pacientul trebuie să fie pregătit înainte, cu analize, sunt servicii care nu sunt cuprinse acum. Costurile sunt mari, legate de salarii şi de partea cu utilităţi. Dacă ne gândim la imagistică, avem costul curentului electric, evident că a crescut costul. Problema este în preţul de decontare, care trebuie să fie un preţ corect, acest tarif de la Casă nu a crescut de 8 ani, nici măcar cu rata inflaţiei. Este foarte greu să ţii calitatea serviciilor ridicată cu acest preţ decontat de Casă“.

ReÅ£eta dezvoltării grupului Gral pe piaÅ£a locală a fost realizarea de investiÅ£ii în mod constant, mai spune el. „Ca să Å£inem pasul a trebuit să investim din profit, cu profitul mai fac un centru, filozofia a fost investiÅ£ii în mod constant. Avem 120 de paturi  de oncologie pe spitalizare  continuă ÅŸi 250 de paturi  pe spitalizare de zi. InvestiÅ£ia într-un centru oncologic pleca de la 1000 de euro pe metru pătrat clădirea, la care se adăugau echipamentele, un accelerator liniar sub un milion jumătate de TVA nu găseÅŸti, echipamente adiacente de 500.000 de euro“, a mai adăugat el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria