ZF Private health

ZF Private Health. Roman Boca, fondatorul centrelor Dorna Medical: Vrem să extindem businessul în 2025, posibil şi la nivel naţional

08.11.2024, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Dorna Medical este un business românesc din piaţa de servicii medicale private şi de laborator, înfiinţat de antreprenorii Rodica şi Roman Boca în urmă cu mai bine de două decenii la Vatra Dornei, judeţul Suceava.

Fără investiţii, o companie nu se poate dezvolta, mai ales în piaţa medicală privată, consideră Roman Boca, antreprenorul care, alături de soţia sa, Rodica Boca, a pus pe picioare Dorna Medical, o companie românească din piaţa serviciilor medicale şi de laborator. În 2024, sub umbrela Dorna Medical au apărut trei noi centre, atât în oraşe mai mari, cât şi în localităţi cu puţin peste 10.000 de locuitori.

„În 2024 am deschis noi capabilităţi de investigaţie, în nordul ţării. Am deschis un punct de lucru foarte important, cu aparatură de top în Borşa, Maramureş, am deschis un alt centru de imagistică în judeţul Neamţ, în Târgu Neamţ, şi o policlinică cu multe cabinete medicale şi cu capacităţi de investigaţie în oraşul Cajvana din judeţul Suceava. La nivel european, dar şi în România, tendinţa este să ne ducem noi acolo unde este pacientul“, a spus Roman Boca, la emisiunea ZF Private Health.

Pentru centrul din Borşa, Maramureş, compania a fost actorul unei premiere la nivel mondial, şi anume primul centru medical din lume unde a fost instalat RMN-ul Magnetom Flow, lansat anul acesta de Siemens Healthineers, un echipament care îmbunătăţeşte calitatea imaginilor şi reduce timpul de scanare.

„Pacienţii au acces şi cu bilete de trimitere de la medicii specialişti şi medicii de familie pe anumite componente de radiologie. Este o facilitate, un nivel de ridicat din partea medicilor, un plus de valoare pentru toţi medicii din acea zonă. Vrem să extindem businessul nostru la anul, posibil şi la nivel naţional. Resursa umană este foarte importantă, la profesiile de nişă oamenii să găsesc din ce în ce mai greu“, a mai completat Roman Boca.

Cele mai mari provocări sunt în găsirea specialiştilor precum tehnicieni radiologi, bio-ingineri, chimişti, biologi, asistenţi de radiologie.

Dorna Medical numără circa 50 de puncte de lucru – laboratoare medicale, centre de recoltare şi policlinici. În total, peste 600 de oameni lucrează în cadrul operatorului medical. Businessul Dorna Medical ajunge la circa 15 mil. euro anual.

„Suntem în nordul ţării, începând din Iaşi şi până în judeţul Mureş, sunt multe centre medicale sub umbrela Dorna Medical. Cu siguranţă noi ne dorim să dezvoltăm în continuare toată infrastructura de diagnostic şi de investigaţii în zona paraclinică şi clinică“, a mai completat antreprenorul.

Circa 150.000 de pacienţi trec lunar pragul centrelor şi laboratoarelor Dorna Medical, însă se simte scăderea puterii de cumpărare. Din decontarea cu Casele de Asigurări de sănătate vine circa 13-15% din business anual. „Dacă în anii din urmă veneau pacienţi la noi fără să-şi calculeze fiecare bănuţ, acum sunt atenţi. Deci înseamnă că restricţiile financiare ale cetăţenilor sunt de luat în seamă şi de noi, cei din zona de sănătate. Trebuie să ne adaptăm la cerinţele şi la potenţialul pe care îl are fiecare localitate“, a mai spus reprezentantul Dorna Medical.

El a completat că alimentaţia şi sănătatea ar trebui să fie prioritare pentru pacienţi şi este un semnal de alarmă pentru economie atunci când aceştia decid să le treacă în plan secund.

„Încercăm să scurtăm timpii de aşteptare, de exemplu la examinări de imagistică. Ne dorim să fie cât mai repede din momentul în care există cererea, să îl putem ajuta pe acel pacient să-i facem investigaţia cât mai repede. Este şi în funcţie de diagnostic, de nevoie“, a mai spus Roman Boca.

Bolile oncologice şi cardiovasculare au cea mai mare pondere în rândul pacienţilor, iar investigaţiile imagistice şi de diagnostic rapide sunt necesare pentru a ajuta medicii şi pacienţii să ajungă cât mai repede să-şi rezolve problemele de sănătate.

„În 2025 vom merge pe consolidare a investiţiilor pe care le-am făcut. O companie care nu investeşte nu este bine din punctul de vedere al rentabilităţii şi al acoperirii pieţei, care este destul de efevercentă în momentul de faţă şi trebuie să fim acolo pe piaţă, unde pacienţii s-au învăţat cu serviciile noastre, cu capacitatea noastră de a ne implica. Este nevoie să ne ducem în zonele care în momentul de faţă ne aşteaptă“, a concluzionat Roman Boca.

El nu a avut experienţă în business înainte de a deschide compania din piaţa de analize medicale şi diagnostic, însă soţia sa‚ Rodica Boca, este medic de laborator. Astfel, au pornit în urmă cu mai bine de două decenii un business în domeniul sănătăţii, iar în prezent Dorna Medical este una dintre cele mai extinse reţele regionale de sănătate, cu acţionariat românesc.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria