♦ Accesul la serviciile medicale pentru afecţiuni oncologice este încă dificil pe piaţa locală ♦ Pacienţii vin de la sute de kilometri să îşi facă tratamentele de chimioterapie sau radioterapie ♦ Centrele de servicii oncologice s-au dezvoltat în primele 6-7 oraşe mari din ţară, restul oraşelor sunt descoperite.
Medisprof Cancer Center, o companie fondată de medicul Carolina Udrea, ce deţine un spital în Cluj-Napoca, unde oferă servicii pentru pacienţii oncologici, a finalizat anul trecut cu afaceri de 47 milioane de lei, iar pentru acest an estimează o creştere cuprinsă între 20 şi 25%.
„Compania există din 2003, când avea ca activitate principală medicina muncii şi medicina de familie. Din 2010 compania s-a specializat pe partea de oncologie, în tratamente în cancer, iar până în 2017-2018 a oferit servicii de chimioterapie pacienţilor săi. Din 2018 activitatea s-a extins prin dezvoltarea unui spital, ce oferă radioterapie, radiochirurgie, servicii de screening, explorări funcţionale, endoscopii, bronhoscopii“, a declarat pentru ZF Şerban Udrea, directorul de dezvoltare al Medisprof şi fiul fondatoarei, în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de ZF cu Banca Transilvania şi Regina Maria.
Serviciile de cancer sunt susţinute în mare parte de Casă, medicamentele sunt foarte scumpe, radioterapia este scumpă, potrivit lui. 60% din veniturile Medisprof vin din relaţia cu Casa. „Am avut anul trecut 47 milioane de lei cifră de afaceri, faţă de 35 milioane de lei în 2020. Sperăm să avem 20-25% creştere pe anul acesta. În această cifră de afaceri nu am pus decontarea de medicamente, acestea sunt finanţate de Casă, noi le plătim mai departe furnizorilor, dacă punem şi această sumă ajungem la 100 de milioane de lei. Profitul a fost de peste 7 milioane de lei pe grup, vrem să îl menţinem“.
Medisprof a avut peste 7000 de pacienţi anul trecut, din care peste 1000 pacienţi pe radioterapie, potrivit lui. „Vorbim de pacienţi unici, dar chimioterapie se poate face a la long, supravieţuitorii fac terapii de durată, aici contează rata de supravieţuire, prevedem o creştere a numărului de pacienţi“.
Pe piaţa locală, accesul la servicii medicale pentru afecţiuni oncologice este încă dificil, pacienţii vin de la sute de kilometri cu maşina, stau la pensiuni, la rude, stau cu lunile să îşi facă tratamentele de chimioterapie sau radioterapie, potrivit lui. „Mulţi pacienţi se deplasează cu greutate pentru că centrele de dezvoltare pe servicii oncologice s-au dezvoltat în primele 6-7 oraşe mari, restul oraşelor sunt încă descoperite. În piaţă se investeşte mult în domeniu, se va ajunge cu centre mici în oraşe de rang doi ca nivel de populaţie. Noi încercăm să facem asta cu centrul de la Piatra Neamţ, unde vom avea chimioterapie şi imagistică, sperăm să adaugăm şi radioterapie, ne aşteptăm să se dezvolte şi aceste oraşe mici, este încă loc de investiţii“, a mai spus el.
Compania investeşte 2 milioane de euro în acest centru oncologic la Piatra Neamţ dar va demara şi construcţia celui de-al doilea spital la Cluj-Napoca. Noul spital din Cluj va avea o suprafaţă dublă faţă de cel existent, va asigura servicii complementare celor actuale prin chirurgie (4 săli modulare robotizate), medicină nucleară, imagistică şi radioterapie de top.
Investiţia în aparatură va fi de 10 milioane de euro, pe partea de construcţie evaluarea este la 12 milioane de euro, potrivit lui.
„Al doilea spital este în faza de autorizare a planului urbanistic, sperăm ca anul viitor să începem lucrările, estimăm la doi ani partea de lucrări şi apoi deschiderea efectivă. Dorim să avem aparatură modernă care nu fie depăşită în câţiva ani, radioterapia o extindem cu încă două acceleratore, cu medicină nucleară, parte de chimioterapie va fi şi cu spitalizare continuă, 20 de paturi în spital, iar chirguia oncologică va avea 4 săli modulare ce vor deservi aceasă zonă, vom adăuga şi partea de laborator“.
UniCredit acordat în 2017 o finanţare agregată de 7,5 mil. euro (linii de investiţii, capital de lucru, leasing şi fonduri europene) pentru construirea primului spital Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca şi pentru achiziţia de echipamente.
Medisprof are 40 de medici. „Clujul, cu Universitatea de Medicină, aduce mulţ medici, avem un avantaj enorm faţă de alte zone, avem medici foarte buni“.
Serviciile medicale pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice au devenit o nişă pe care au pariat tot mai mulţi operatori privaţi. România sunt 126.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice înscrişi în Programul Naţional de Oncologie, potrivit ultimelor date.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE