ZF Private health

ZF Private Health. Şerban Udrea, spitalul de oncologie Medisprof din Cluj: Avem peste 10% creştere la pacienţii noi oncologici. Este important să ne axăm şi pe prevenţie, diagnostic şi stadializare, ca pacienţii să primească tratament mai devreme

27.09.2024, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

„Pentru a oferi tratamente avansate, trebuie să ai şi imagistică avansată. Investim 2,5 mil. euro în echipamente“ A deschis un centru de oncologie la Piatra Neamţ şi are în plan construcţia la al doilea spital în Cluj-Napoca.

Medisprof Cancer Center, o companie fondată  de medicul Carolina Udrea, ce deţine un spital în Cluj-Napoca, unde oferă servicii pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice, a deschis un centru de oncologie la Piatra Neamţ şi continuă investiţiile în echipamente medicale dar şi în digitalizare.

„Avem  peste 10% creştere în zona pacienţilor noi, unici, iar  pe venituri preconizăm o creştere de peste 20%. Spitalul din Piatra Neamţ este deja undeva la un sfert din ceea ce facem la Cluj în departamentele de chimioterapie şi imagistică, ceea ce ne  arată că este mare nevoie de servicii medicale. Ne aşteptăm ca într-un an de zile  activitatea de acolo să fie undeva la jumătate faţă de cea din Cluj“, a declarat pentru ZF Şerban Udrea, director de dezvoltare al Medisprof Cancer Center

Anul acesta compania s-a concentrat pe deschiderea spitalului din Piatra Neamţ şi pe începerea activităţii, partea de contractare cu Casa de Sănătate, dar şi pe consoli­darea poziţiei spitalului din Cluj, unde a prevăzut investiţii în echipa­mente. Centrul din Piatra Neamţ are  spitalizare de zi (20 de fotolii-pat), imagistică, mamograf, tomograf, o investiţie totală de peste 3 mil. euro.

Serviciile medicale pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice au devenit o nişă în care au investit tot mai mulţi operatori privaţi. În România sunt peste 500.000 de pacienţi cu afecţiuni oncologice,  potrivit ultimelor date.

„Vedem o creştere a cererii de la un an la altul. Sunt cam aceleaşi domenii de cazuistică: cancer pulmonar, colorectal, cancer de sân, prostată şi gastric. Incidenţa lor creşte şi am văzut şi pacienţi mai tineri. Este foarte important deci să ne axăm serviciile şi înspre partea aceasta de prevenţie, diagnostic şi stadializare, lucru care poate să ajute pacienţii să intre într-un tratament mai devreme“.

Medisprof a finalizat în 2018 primul spital Medisprof Cancer Center, unul dintre cele mai mari spitale private de oncologie din Vestul României. UniCredit acordat în 2017 o finanţare agregată de 7,5 mil. euro (linii de investiţii, capital de lucru, leasing şi fonduri europene) pentru construirea primului spital Medisprof Cancer Center din Cluj-Napoca şi pentru achiziţia de echipamente. Grupul are peste 30 de medici permanenţi.

În oncologie, imaginile sunt foarte importante şi atunci principalele investiţii sunt orientate către noi echipamente. La 2,5 milioane de euro se va ridica investiţia în echipamente, iar pentru anul viitor este prevăzută încă o investiţie în echipamente pe  partea de senologie, partea de explorări funcţionale, potrivit lui.

„O parte din echipamente sunt îmbătrânite moral şi ar merita înlocuite ca să putem oferi alt nivel de tratamente, să avem alt flux şi să putem oferi mai multor pacienţi aceste tratamente. Iar datorită fluxului mărit pe care îl avem şi pe partea de imagistică avem în plan să achiziţionăm încă un tomograf care să deservească pacienţii noştri“.

Pentru a oferi tratamente avansate, trebuie să ai şi imagistică avansată şi stadializarea să fie foarte bine făcută în aşa fel încât să limitezi greşelile, să prescrii cel mai bun tratament şi cel mai bun parcurs pacientului, a mai subliniat el.

„Nu ne uităm doar la ce avem astăzi şi ce putem face astăzi ci la care este viitorul acestor tratamente şi investigaţii pe care le putem oferi pacienţilor şi acum să ajungem acolo“.

El a mai spus că  sunt în derulare două proiecte de digitalizare, softuri care cresc productivitatea, oferind mai mult timp medicului pentru pacient şi scăzându-i timpul în partea de birocraţie. Sunt softuri care oferă viteză mai mare de tratare a imaginilor în partea de imagistică şi radioterapie, de la detectarea anumitor imagini şi diferenţierea între evaluarea precedentă, pentru un pacient care vine la o evaluare de trei luni.

El a mai subliniat că este nevoie de programe de prevenţie, pentru combaterea cancerului, având în vedere incidenţa în creştere pe aceste afecţiuni.

„Fără finanţare nu se va putea creşte accesul pacienţilor la servicii medicale. (...) Sunt pacienţi de la ţară, sunt pacienţi care nu se pot deplasa atât de uşor pentru un control anual sau la şase luni. Vorbim şi de persoane în vârstă şi aşa mai departe. Deci, odată ce s-ar creşte finanţarea, probabil că sectorul public şi privat ar putea să meargă să dezvolte aceste servicii în teritoriu“.

Mai mult, Medisprof are în plan să dezvolte cel de-al doilea spital oncologic, noul centru de diagnostic şi tratament se va întinde pe 7.000 mp, o suprafaţă dublă faţă de cea a actualului spital al Medisprof Cancer Center (MCC), o investiţie estimată la 22 mil. euro. Proiectul pentru al doilea spital este depus de mai bine de 2 ani şi jumătate dar aşteaptă aprobările autorităţilor. potrivit lui.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria