Medicul Simona Frăsie, fondatoarea centrului medical Doctor S Endocrinologie Craiova, spune că cererea pentru serviciile de endocrinologie este într-o continuă creştere şi numărul de pacienţi cu osteoporoză dar şi cancer mamar este mai mare.
„Nu ştiu dacă neapărat incidenţa este mai mare la vârste mai tinere sau există şi alt aspect şi anume acela că oamenii mai tineri sunt mai informaţi, mai deschişi. Cred că este vorba şi de un screening mai bun, iar la populaţia tânără prezentarea la medic este în procent mai mare, astfel am descoperit multe cancere mamare în stadii incipiente“, a declarat medicul la ZF Private Health.
Ea a pus încă din 2001 bazele clinicii specializate în endocrinologie, un centru de nişă, în care pacientul cu probleme endocrine să poată fi diagnosticat, tratat şi monitorizat şi a investit în dotarea centrului cu echipamente performante.
De altfel, în Craiova, centru universitar, s-au făcut în ultimii ani tot mai multe investiţii în infrastructura medicală privată.
„Eu am preferat să nu mă extind din punct de vedere fizic, al spaţiului, ci conceptul a fost şi este de a consolida centrul medical. Am investit în pregătire. Am fost în Turcia la cel de- al doilea cel mai mare spital universitar de acolo pentru a perfecţiona tehnica de puncţie aspirativă pe noduli tiroidieni, care este un gold standard în diagnosticul nodulilor tiroidieni“.
Centrul are câteva mii de pacienţi iar în 2020 a început proiectul pe dermatologie, de atunci oferă şi servicii pentru dermatologie clinică.
Ea spune că este este foarte bine ca în oraşele mari să existe poli pe fiecare specialitate în parte iar Craiova a reuşit să intre pe harta oraşelor în care pacienţii au acces la diferite servicii medicale, inclusiv cardiologie intervenţională. „Până acum mulţi ani nu existau şi oamenii se duceau către Bucureşti“.
În cadrul clinicii Doctor S Endocrinologie au acces atât adulţii cât şi copiii, fiind furnizate servicii de endocrinologie pediatrică, un segment care nu este foarte bine acoperit de specialişti în alte oraşe.
„Sunt foarte puţini specialişti în ţară pe acest segment şi iarăşi oamenii mergeau masiv la Bucureşti. Deci este extrem de important conceptul de acces şi de proximitate, de a fi aproape şi de a face circuitul pacientului în sistem cât mai funcţional şi mai efficient“.
În cadrul clinicii pacientul cu patologie endocrină găseşte toate serviciile, inclusiv acces la un medic chirurg endocrinolog din Bucureşti, de la Institutul Parhon, cu care fondatoarea colaborează.
Accesul pacienţilor la servicii medicale s-ar îmbunătăţi dacă banii din sănătate ar fi direcţionaţi mai eficient şi pe criterii de performanţă. Mai mult, piramida din sănătate trebuie să aibă la bază medicina primară şi ambulatoriul iar spitalele la vârf, însă acum este complet distorsionată, pacienţii ajung direct la spital chiar şi pentru un set de analize sau o investigaţie imagistică.
„La noi, în 2024, se mai internează oamenii în spitale să îşi facă nişte analize, să îşi facă un computer tomograf sau un RMN. De ce? Pentru că nu sunt fonduri suficiente pe ambulatoriu de specialitate, pe paraclinic, pe laboratoare. Oamenii găsesc loc peste două luni şi atunci caută alte portiţe“.
Datele publice arată că anul trecut CNAS a decontat 14,8 mld. lei către spitale şi 2,9 mld lei către asistenţă medicală pentru specialităţi clinice şi doar 1,9 mld. lei pentru specialităţi paraclinice.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE