ZF Produs în România

Produs în România, proiect video ZF cu Masterbuild Logistic Park. Daniel Buhai, fabrica Deltaica Seafood din Tulcea: Consumul este în creştere. Românii vizitează ţări mediteraneene şi caută apoi preparate din peşte

10.03.2022, 18:20 Autor: Mirabela Tiron

Compania are în portofoliu 30-35 de produse, salate de icre, marinate, afumate şi preparate congelate.

Compania Deltaica Seafood, care produce preparate din peşte, deţinută de soţii Daniela şi Daniel Buhai din Tulcea, a finalizat anul trecut cu o ci­fră de afaceri preliminară de 6,4 mi­lioane de euro şi estimează creşte­re cu două cifre şi în acest an, potrivit proprietarului.

„În primele două luni din acest an am înregistrat vânzări în creştere, suntem nişaţi pe zona de produse cer­ti­ficate pe scheme de calitate. Nişa noa­stră funcţionează bine chiar şi în con­diţii de creştere de preţuri. Am iden­tificat o nişă şi am rămas ataşat de aceasta. Nu am încercat să mă ex­tind în alte zone, pe produse alimen­ta­re de tip industrial. Este importantă fi­delitatea faţă de nişa pe care o alegi şi obţinerea de finanţări de tip grant pen­tru echipamente, unde proiectele se fac mai uşor“, a declarat Daniel Buhai, proprietarul fabricii Deltaica Seafood din Tulcea, în cadrul emi­siu­nii Produs în Româ­nia, realizată de ZF în par­teneriat cu Masterbuild Logistic Park.

O mare oportunitate este în pre­zent deschiderea consumatorilor către produsele certificate pe diverse sche­me de calitate şi creşterea consu­mul­ui pentru  aceste produse, a mai spus el.

„A doua oportunitate este consu­mul mai ridicat pentru preparate din peş­te. România a înregistat o creştere a produselor de peşte, 8,5 kilograme per capita, dar încă mai  avem loc de creş­­tere. În Italia consumul este la

40 de kilograme per capita, iar în Por­tu­galia la 80 de kilograme per capita. Avem loc de ma­ne­vră, este o piaţă în creştere. Apetenţa pentru produse piscicole şi fructe de ma­re creşte pe măsură  ce clienţii călă­toresc şi vizi­tează ţări medi­teraneene, cu ieşire la mare.“

Fabrica Deltaica Seafood din Tulcea a demarat o investiţie de 1,5-2 milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie şi a depozitelor.

„Investiţia în extinderea capacităţii de producţie a demarat la începutul acestui an, procesul de autorizare a întârziat demararea investiţiei. Acest proiect va duce la creşterea capacităţii de producţie, cu mărirea fluxurilor existente şi completarea cu noi fluxuri şi spaţii de depozitare. Vom completa spaţiile frigorifice existente cu noi spaţii frigorifice de congelare la temperaturi de minus 18 şi spaţii la temperatură de refrigerare, o suprafaţă totală de 500 mp de depozite“. Antreprenorul spune că a avut şansa să contracteze un credit Agro Imm Invest în condiţii avantajoase, cu termen de graţie şi dobândă subvenţionată.

„Am atins aproximativ 800 de tone de marfă pe an cu vânzări totale de 6,4 milioane de euro. Filozofia firmei se bazează pe utilizarea reţetelor tradiţionale, zona noastră dispune de o serie mare de reţete tradiţionale, fiind recunoscută pentru pescuit şi preparate peşte. Avem produse certificate pe scheme europene şi pe scheme naţionale de calitate. Salata de icre de ştiucă de Tulcea şi salata de icre de crap, specialitate tradiţională reprezintă produsele care prezintă ponderea cea mai semnificativă în vânzări“. Compania vinde produsele  în toate marile lanţuri de retail, o parte din produse sunt comercializate sub marcă proprie a retailerului, o  parte pe marca firmei, Deltaica. Antreprenorul spune că îşi doreşte creşterea sănătoasă a business-ului, creşteri de până la 20% ce pot fi asimilate uşor în procesul de producţie. În prezent 130 de angajaţi lucrează în fabrică.

„Intenţionăm ca după finalizarea proiectului de extindere să amplasăm mai multe echipamente de ambalare în sticlă, ceea ce va creşte perioada de valabilitate a produselor. Nu utilizăm niciun aditiv chimic, noi lucrăm în termene de valabilitate restrânse. În câteva luni vom face upgrade la modalităţile de ambalare, vom folosi borcanul de sticlă la salate, vom câştiga 4-5 zile, ceea ce ne va permite să extindem zona în care livrăm“. Compania are în portofoliu 30-35 de produse, salate de icre, marinate, afumate şi preparate congelate.

„Vrem să mărim numărul de produse şi să facem un upgrade la modalităţile de ambalare şi de etichetare a produselor existent“. Antreprenorul ia în calcul achiziţionarea de panouri solare, pentru reducerea impactului energetic în calculul costurilor de producţie. Datele oficiale de la Ministerul de Finanţe arată că în 2020  firma Deltaica Seafood a încheiat cu o cifră de afaceri de 24 milioane de lei şi un profit de 1,1 milioane de lei.

„Costurile la energie, gaze s-au răsfrânt asupra materiilor prime aprovizionate, care au înregistrat creşteri. Am refăcut costurile de producţie, am solicitat colaboratorilor din retail să ne permită ajustarea preţurilor, unii sunt flexibili, alţii mai puţin. Am delistat anumite produse unde nu s-au acceptat creşterile. Trebuie să încercăm să ne adaptăm la această situaţie“.

Principalii competitori ai Deltaica Seafood sunt companiile Ecotroutfish, Quality Natural (marca Valeputna) şi altele.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Masterbuild