ZF Produs în România

ZF/Masterbuild Produs în România. Carlo Beltrame, AFV Beltrame: În toate ţările unde avem fabrici am primit ajutor de stat pentru preţurile energiei. În România, nu

07.04.2022, 00:07 Autor: Răzvan Botea

♦ Beltrame aşteaptă afaceri de 120 de milioane de euro în 2022 în România, un nivel similar cu cel din 2021. „Predicţiile se fac acum la nivel de săptămână, nu la nivel lunar sau anual“.

Carlo Beltarme, group busi­ness development la AFV Beltarme, care deţine în Ro­mânia compania Donalam Călăraşi şi a cumpărat recent combinatul de oţeluri speciale (COS) Târgovişte, a spus în cadrul emisiunii ZF Produs în România că în toate ţările europene unde grupul are activităţi a primit ajutor pentru preţurile la energie, mai puţin în România. În aceste condiţii, produsele din România nu pot concura pe pieţele europene, a adăugat el.

„De fapt, nu ne-am descurcat cu pre­ţu­rile la energie. În restul ţărilor în care sun­tem prezenţi am fost ajutaţi de stat. În Ro­mânia nu s-a întâmplat. În Italia am primit energie electrică subvenţionată şi au ajutat industria mare să treacă peste acest impas.“

Guvernul a publicat de curând în Mo­ni­torul Oficial al României măsurile de ajutor pentru creşterea preţurilor la energie.

Marii consumatori industriali însă, printre care şi Beltrame (Donalam Călăraşi), au fost excluşi, pe motiv că au pri­mit deja un ajutor de stat pentru com­pensarea emisiilor indirecte. Acele com­pensări însă sunt deja în vigoare pentru companii din alte ţări europene din 2013, iar în România abia din 2019 a început să fie apli­cată schema de ajutor de stat. Inde­pendent de această schemă de sprijin, alte state europene, precum Italia, au acordat ajutor de stat industriei mari.

„Sincer, nu ştiu de ce nu s-au imple­mentat şi astfel de măsuri în România. Sperăm ca, cât de curând, să găsim o so­luţie. Nu ne putem «bate» în piaţa euro­peană în aceste condiţii. La Călăraşi energia în­seamnă 30-35% din costul de producţie. La preţurile actuale, energia ne costă 12 mi­lioane de euro pe an“, a mai spus Beltrame la ZF Produs în România, o emisiune realizată cu sprijinul Masterbuild Logistic Park.

Beltrame deţine în România laminorul din Călăraşi, pe care l-a cumpărat în 2007 şi care produce pentru industria automotive, oil & gas.

De curând, a achiziţionat combinatul de oţeluri speciale (COS) Târgovişte şi se află în procesul de a reporni fabrica.

„Achiziţia este finalizată. Până la mijlocul lui aprilie vom ajunge la 250 de angajaţi la Târgovişte. Plănuim să investim în jur de 200 de milioane de euro în COS Târgovişte în următorii 5 ani. Vrem să producem acolo numai produse cu valoare adăugată – oţel beton şi sârmă laminată.“

Compania a avut în România afaceri de 120 de milioane de euro în 2021, iar la nivel de grup cifra de afaceri a ajuns la 1,7 mld. de euro, a mai spus Carlo Beltrame.

„La nivel de grup am avut în 2021 afaceri de 1,7 miliarde de euro şi în România 120 de milioane de euro. Pentru 2022 este foarte dificil să facem în acest moment o estimare. Ne aşteptăm însă la un nivel similar al afacerilor cu 2021. Predicţiile acum se fac la nivel de săptămână, nu se mai pot face la nivel anual sau lunar.“

Pentru 2022, investiţiile programate în România se ridică la aproape 32 de milioane de euro şi să ajungă în total la 600 de angajaţi: „Vrem să investim în Călăraşi în 2022 între 10 şi 12 milioane de euro, iar în Târgovişte 20 de milioane de euro. În Călăraşi avem acum 340 de angajaţi şi la COS vom ajunge la 250. În jur de 600 în total în România.“

Principala preocupare este legată de lanţul de aprovizionare. Furnizarea de ţaglă pentru Donalam Călăraşi vine din Rusia, iar lanţul a fost întrerupt, a mai spus Beltrame.

„Avem o distorsiune pe lanţul de aprovizionare, în special în România. Materia primă venea din Rusia şi livrarea este grav afectată, încercăm să găsim soluţii. Importăm produse precum ţigla, pe care le cumpăram din Rusia, iar acum trebuie să găsim alte surse.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Masterbuild