ZF Produs în România

ZF Produs în România, o emisiune ZF susţinută de Masterbuild. Sanjeev Gupta, Liberty Galaţi: Vrem să decarbonizăm combinatul siderurgic de la Galaţi până în 2030 cu 1 miliard de euro

08.12.2021, 22:29

Înlocuim furnalele clasice pe cocs şi cărbune importat cu cuptoare electrice pe gaz natural din România; Dacă ne uităm la ultimii ani, oţelul şi-a pierdut din farmec în ceea ce priveşte tinerele generaţii. Angajăm 650 de persoane noi în acest an. Avem nevoie de competenţe noi, de tineri calificaţi.“

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al GFG Alliance, acţionarul Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex, a spus, în cadrul emisiunii ZF Produs în România că planul de 1 miliard de euro pentru investiţii în combinatul din Galaţi până în 2030 este pentru decarbonizarea unităţii de producţie, trecerea către „green steel“. În acest sens, furnalele clasice de producţie de cărbune, care au nevoie de cocs şi cărbune, vor fi înlocuite cu cuptoare cu arc electric.

„Partea importantă este că, în timp ce Uniunea Europeană vrea să finalizeze procesul de decarbonizare până în 20250, noi vrem să facem acest lucru în unităţile noastre şi în special în Galaţi, până în 2030. Unitatea de la Galaţi va fi prima. Vom închide furnalele clasice şi vom trece pe cuptoare cu arc electric, care permit o reciclare mai bună a fierului“, a spus Sanjeev Gupta la ZF Produs în România, o emisiune ZF susţinută de Masterbuild.

Sanjeev Gupta adaugă însă că trecerea la gaz natural fi doar parte dintr-o tranziţie, scopul final fiind folosirea hidrogenului pentru producţia de oţel de la Galaţi: „În locul cocsului şi cărbunelui, pe care îl importăm, vom folosi gaz natural din România. Pe termen lung, avem în vedere tranziţia spre hidrogen.“

Miliardarul britanic cu origini indiene a cumpărat în 2019 fostul combinat Sidex de la ArcelorMittal, producător de oţel controlat de omul de afaceri Lakshmi Mittal. Până în 2018, unitatea de la Galaţi a adunat pierderi cumulate de miliarde de lei, arată datele din bilanţul companiei. 2021 va fi al patrulea an consecutiv în care combinatul de la Galaţi a devenit profitabil.

„Galaţi are o poziţie geografică incredibilă şi o capacitate mare de producţie. Nu văd de ce nu ar fi una dintre cele mai profitabile unităţi de producţie din Europa. A fost o lipsă de investiţii în ultimii ani, producţia a încetinit puternic. Galaţi a fost construit pentru o producţie de

9 milioane de tone, iar când l-am achiziţionat producea 1,6-1,7 mil. de tone anual“, a mai spus Sanjeev Gupta.

Planurile grupului includ creşterea capacităţii de producţie spre 3 mil. de tone anual, după ce capacitatea a ajuns la aproape 2,4 mil. de tone, în urma unor investiţii de 300 de milioane de euro.

„Producţia  fost crescută la 2,3-2,4 milioane de tone anual şi vrem să ajungem la 3 milioane de tone anual. De când am achiziţionat combinatul am investit peste 300 de milioane de euro în Galaţi, în proiecte mici, dar care au făcut combinatul mai sustenabil.“

„Galaţi este centrul producţiei noastre de oţel şi inima businessului nostru european din siderurgie.“

De asemenea, decarbonizarea este o oportunitate, a mai spus Sanjeev Gupta: „De la Greensteel vine o mare oportunitate, pentru că toată industria europeană trebuie să ia în serios tranziţia verde şi cine conduce această tranziţie va câştiga cotă de piaţă. Aşadar, pe lângă zona de combatere a schimbărilor climatice şi de protecţie a mediului, credem că este şi o oportunitate de business.“

 

Cum este piaţa forţei de muncă pentru industria siderurgică

„Primul pas a fost să facem businessul profitabil la Galaţi. Acum ne extindem. Zona de tehnologie este o componentă, dar avem nevoie şi de oameni, de oameni tineri şi pregătiţi. În acest sens am fondat Greensteel Academy, care a fost creată pentru a aduce generaţiile viitoare în această industrie, care nu va mai fi văzută ca o industrie poluantă, murdară.“

Combinatul de la Galaţi are în acest moment peste 5.000 de angajaţi şi, în total, până la finalul anului forţa de muncă de la Galaţi va mai fi extinsă cu 650 de persoane, a mai spus Sanjeev Gupta la ZF Produs în România.

„Angajăm 650 de persoane noi în acest an. Avem nevoie de competenţe noi, de tineri calificaţi şi vrem să- pregătim. Dacă ne uităm la ultimii ani, oţelul şi-a pierdut din farmec în ceea ce priveşte tinerele generaţii. Media de vârstă în combinatul de la Galaţi este de 50 de ani aproape. Industria oţelului este văzută ca murdară, poluantă şi vrem să schimbăm această percepţie. Aducem o nouă perspectivă cu Greensteel.“

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Masterbuild