ZF Profesii liberale

ZF/ Libra internet Bank Profesii Liberale. Ce presupune profesia de medic veterinar? „Numărul posesorilor de animale de companie s-a dublat, chiar triplat în ultimii ani“

11.06.2024, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

Românii au 4,4 milioane de pisici şi 4,2 milioane de câini, din cele mai recente date ale ZF  În România există peste 8.800 medici veterinari, ce activează în aproximativ 5.500 de cabinete şi clinici veterinare, spitale universitare şi ferme zootehnice.

Numărul în creştere de posesori de animale de companie atrage şi evo­luţia businessurilor din domeniul medi­cinei veterinare, care au nevoie de servicii mai specializate, investiţii în aparatură medicală pentru a răspunde cererilor din piaţă. Pornind de la dragos­tea pentru animale, veterinarii încep să clădească afacerile şi să le extindă.

Medicul Radu Aronescu, fonda­to­rul clinicilor The Vets, a povestit cum a dezvoltat reţeaua de clinici veterinare, iar Alexandru Tomescu, coordonator, divizia Professionals, Libra Internet Bank a vorbit despre nevoile de sprijin ale antreprenorilor din acest domeniu, în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale.

„Dragostea pentru animale nu e suficientă pentru a fi medic veterinar - e nevoie să înveţi foarte mult, să te pregăteşti, să înţelegi ce transmite un pacient care nu poate vorbi şi cum să comunici cu proprietarul îngrijorat. Am făcut şase ani de facultate, doi de master, cinci de doctorat, multe alte cursuri si intershipuri şi cred că mereu este loc să fii mai bun“, a spus medicul Radu Aronescu, fondatorul The Vets.

El şi-a dorit să devină medic veteri­nar fiind ataşat de câinele său, un cio­bă­nesc german, dorindu-şi să fie aproa­pe de proprietarii de animale. The Vets are o echipă de aproape 50 de medici şi alţi 40 de angajaţi, şi numără în prezent patru clinici şi un spital în Bucureşti. „Ca investiţie, până în prezent a fost peste 2 milioane de euro. Am în­ce­put cu fonduri proprii, trei investi­tori fiind - eu, Marian Şeitan şi Adinel Tudor. În 2022, ATM Ventures, adică fraţii Marius şi Dan Ştefan de la Auto­nom, a preluat un sfert din business, printr-o investiţie ce ne-a permis să ne extin­dem, să deschidem Spitalul Veterinar The Vets Tineretului“, a mai spus Radu Aronescu.

„Este un proiect cu care ne mândrim, pentru că este un spital modern, într-adevăr dotat la cele mai înalte standarde, cu o echipa performantă“, a completat el.

Apetitul pentru dezvoltarea clinicilor veterinare l-a sesizat şi Alexandru Tomescu, coordonator, divizia Professionals, Libra Internet Bank, care a precizat că nevoile de investiţii sunt constante, de la tehnologii noi, la aparatură medicală mai performantă de la un an la altul.

„Piaţa de medicină veterinară este în continuă creştere, mai ales după pandemie. Din ce am văzut, numărul de stăpâni de animale a crescut, astfel că şi clinicile veterinare, cabinetele au avut mai mulţi pacienţi. Discutăm şi de nevoia de nevoia de capital de lucru, dar şi de spaţii. Sunt clinici care încep cu câteva cabinete şi cu câţiva medici, colaboratori sau angajaţi şi sunt clinici care ţintesc din prima la mai multe locaţii“, a mai Alexandru Tomescu.

El a adăugat că Libra Internet Bank se uită permanent la dezvoltarea segmentului de profesii liberale, susţinând chiar de pe băncile facultăţilor tinerii, cum sunt şi viitorii medici veterinari

Principalele provocări ale profesiei de medic veterinar ţin de comunicare cu posesorii animalelor, de a le câştiga încrederea că specialiştii vor face tot ce se poate pentru animalul lor. În plus, şi costurile reprezintă o provocare, mai ales că medicina veterinară este un domeniu privat, stăpânii animalelor plătind tratamentele sau intervenţiile.

„Potenţialul este foarte mare, piaţa de servicii veterinare se profesionalizează, posesorii de animale îşi doresc servicii mai bune, la standarde mai înalte, pentru prietenii lor necuvântători, medicii îşi doresc acces la resurse, pregătiri, aparatură. Planurile noastre sunt legate de achiziţionarea şi integrarea operaţională a altor clinici, la început în Bucureşti. Nu exclud să ne extindem în oraşele mari din România“, a mai spus Radu Aronescu.

La fiecare clinică din reţeaua The Vets sunt zilnic între 45 şi 65 de prezentări.

Alexandru Tomescu, coordonator, divizia Professionals, Libra Internet Bank: Piaţa de medicină veterinară este în continuă creştere, mai ales după pandemie.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra