ZF Profesii liberale

ZF/ Libra Internet Bank Profesii Liberale. Cum se dezvoltă o companie în IT? „Antreprenoriatul local este cel care aduce bogăţie naţională“

18.06.2024, 00:06 Autor: Georgiana Mihalache

În total, în România lucrează circa 142.000 de persoane în sectorul IT Într-un deceniu, numărul angajaţilor din IT a crescut cu 200%.

Dezvoltarea sectorului IT în România a atras apetitul profesioniştilor din acest domeniu să devină antreprenori sau să ducă afacerea la nivelul următor. Este şi cazul Bittnet Group, care a crescut de la 7,8 mil. lei afaceri în 2014, la aproape 400 mil. lei în 2023.

Despre proiectele în dezvoltare şi profesia de IT-ist au vorbit Cristian Logofătu, cofondator al Bittnet Group, şi Alexandru Dionian, director al diviziei IT de la Libra Internet Bank, în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale.

„Antreprenoriatul local este cel care aduce bogăţie naţională, micile companiei care sunt cele mai expuse la fluctuaţii şi au cele mai mari riscuri şi greutăţi în dezvoltare sunt cele care creează avuţia naţională, aducând valoarea adăugată şi păstrând-o în ţară. În antreprenoriat ai mai mulţi oameni în jurul tău care pot face acel serviciu, acea valoare pe care clientul tău o caută“, a spus Cristian Logofătu, cofondator al Bittnet Group, integrator de soluţii IT&C şi furnizor de servicii de training în IT.

Bittnet este prima companie din IT-ul românesc care a intrat pe bursă, iar cheia dezvoltării a fost să ofere clienţilor soluţii la problemele lor, să genereze valoare pentru aceşia. Altfel, nu rezişti în piaţă, crede reprezentantul companiei.

„În 2014, anul anterior listării, eram o companie cu afaceri de 7,8 mil. lei şi 15 angajaţi. Zece ani mai târziu am strâns peste 100 de milioane de lei, atât ca majorări de capital, deci equity, cât şi emisiuni succesive de obligaţiuni pe care le-am returnat şi am făcut altele. Suntem un grup de companii care acoperă patru arii de activitate. De la 7 milioane lei am făcut anul trecut 390 mil. cifră de afaceri, ţintim 100 mil. euro. Punem mai mult accent pe profitabilitate“, a adăugat Cristian Logofătu.

În zona bancară, Libra Internet Bank numără o echipă internă de 150 de persoane în departamentul de IT, comparabilă cu echipa unei companii care are activitate doar în zona de IT.

„Ne place să dezvoltăm totul intern şi să avem control al soluţiilor. Ne place să fim agili, avem trei hub-uri de de IT fizice în ţară la Craiova, Cluj şi Bucureşti. Gestionăm intern atât partea de infrastructură, de suport, dar şi partea de dezvoltare a aplicaţiilor, noi funcţionalităţi“, a povestit Alexandru Dionian, director al diviziei IT de la Libra Internet Bank.

În 2012, banca a adăugat şi cuvântul Internet în nume, devenind Libra Internet Bank, aspect care a arătat apetitul instituţiei bancare pentru digitalizare şi tehnologie. Din acel moment, investiţiile în securitate digitală au crescut semnificativ.

Clienţii Libra Internet Bank aşteaptă viteză, rapiditate şi nu vor să se deplaseze la sucursalele băncii, vor totul la un click distanţă.

„Avem două proiecte mari, pentru pentru anul acesta, o dată instant payments, pe zona plăţilor internaţionale în euro. Un alt proiect important este cel de aderare la serviciul de plăţi prin QR code“, a mai completat Alexandru Dionian.

În ceea ce-i priveşte pe clienţii din zona financiară ai Bittnet Group, aceştia pun accent pe securitatea cibernetică, mai ales că în ultimii ani numărul atacurilor a crescut.

„Ne folosim şi noi la rândul nostru de tehnologie, de partea de machine learning şi inteligenţa artificială pentru a dezvolta noi alerte şi a bloca în anumite situaţii acţiunile clientului sau tranzacţiile pe care el le face, atunci când observăm un comportament atipic al clientului“, a mai spus Alexandru Dionian.

Ca plan de business, cofondatorul Bittnet Group vrea să treacă pragul de 100 mil. euro în 2024.

„Ne concentrăm pe creşterea profitabilităţii şi răsplătire a acţionarilor care au avut răbdare cu noi în cei 10 ani, de la 7 mil. lei la 400 mil. lei. Mediul nu e uşor, există tot felul de provocări, marile multinaţionale care dau oameni afară“, a spus Cristian Logofătu.

Cristian Logofătu, cofondator al Bittnet Group: De la 7 milioane lei am făcut anul trecut 390 mil. cifră de afaceri, ţintim 100 mil. euro. Punem mai mult accent pe profitabilitate.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra