Medicii trimit tot mai des pacienţii la investigaţii suplimentare cum sunt cele RMN sau CT pentru un diagnostic mai precis, iar numărul de clinici sau spitale din mediul privat este în creştere. Astfel, piaţa care beneficiază de aceste creşteri este cea a echipamentelor medicale, estimată la o valoare de afaceri de 2,5 miliarde de euro.
Elena Bocăneţ, reprezentant al Libra Internet Bank şi Vasili Chrelias, reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Echipamente Medicale din România, au arătat care sunt oportunităţile şi provocările pieţei de echipamente medicale din România în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale, susţinută de Libra Internet Bank.
„Investigaţiile medicale au crescut mult în ultima perioadă.“
„Am remarcat la clienţii noştri medici faptul că au trimis mult mai des la investigaţii medicale în ultima perioadă pacienţii pentru a stabili un diagnostic. Din acest motiv, nevoia pentru finanţare şi pentru credite bancare a crescut în direcţia achiziţiei de echipamente. Avem variante de finanţare multiple, construim împreună cu clienţii noştri soluţii de finanţare pentru achiziţionarea acestor echipamente“, a spus Elena Bocăneţ.
Ea a precizat că nevoile şi structurile de finanţare sunt gândite alături de specialiştii din bancă şi clienţii din zona medicală, clinici, spitale private, dar şi furnizori de echipamente medicale. De altfel, achiziţia unui echipament nou este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care medicii sau antreprenorii din sănătate accesează liniile de finanţare ale băncii.
„Observăm nevoia adaptării oamenilor şi a medicilor la nou. Înainte medicii diagnosticau mai simplu, nu aveau la dispoziţie atâtea echipamente medicale pentru a stabili un diagnostic. În ultima perioadă, medicii din cadrul clinicilor cu care lucrăm trimit către RMN, CT pentru a stabili diagnostic şi atunci este nevoie să folosească echipamentele pe care le au şi să investească în echipamente de ultimă generaţie“, a mai spus reprezentanta Libra Internet Bank.
Vasili Chrelias, reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Echipamente Medicale din România: Acum cinci-zece ani, echipamentele care lipseau în România erau cele scumpe, RMN, CT.
Vasili Chrelias, reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Echipamente Medicale din România: Acum cinci-zece ani, echipamentele care lipseau în România erau cele scumpe, RMN, CT.
Asociaţia Furnizorilor de Echipamente Medicale din România numără 42 de membri, companii internaţionale mari, care pun pe piaţa locală aparatura din spitale. În ultimii ani, clinicile şi spitalele sunt mai bine echipate, atât cele de stat, dar mai ales cele private. Astfel, anual piaţa dispozitivelor medicale din România ajunge la 2,5 miliarde de euro afaceri, din datele lui Vasili Chrelias, reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Echipamente Medicale din România.
„Acum cinci-zece ani, echipamentele care lipseau în România erau cele scumpe, RMN, CT. Astăzi cele mai moderne echipamente din lume deja se găsesc în România. Băncile sunt fericite să lucreze cu sectorul medical pentru că în sectorul medical oamenii sunt serioşi, au relaţii de lungă durată şi niciunul nu intenţionează să dispară din piaţă. Serviciile medicale cresc de la an la an, media de creştere e aproape de 15%“, a spus Vasili Chrelias.
El a precizat că factorul uman este cheia în sănătate, astfel că orice echipament, oricât de performant, trebuie să fie gestionat de angajaţi bine pregătiţi, iar provocarea pentru sistemul sanitar şi autorităţile din domeniu este să investească în resursa umană.
„Sectorul nostru este unul foarte bun, cu o creştere anuală extraordinar de bună şi cu companii serioase. Domeniu de distribuţie de dispozitive medicale în România creşte anual cu două cifre aproape, niciodată nu a fost sub 5%“, a mai spus el.
Ca planuri de dezvoltare, reprezentanta Libra Internet Bank a spus că se uită permanent la nevoile medicilor şi ale antreprenorilor din domeniul sănătăţii.
„Lucrăm la încheierea de noi parteneriate cu fonduri de garantare, cu fonduri de investiţii, la majorarea limitelor creditelor pentru clienţii noştri astfel încât să satisfacem nevoia de nou a clienţilor noştri, atât medici, clinici, dar şi furnizori de echipamente“, a completat Elena Bocăneţ.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE