ZF/PwC La o cafea cu

ZF/PwC La cafea cu Gilles Ballot, Carrefour: Le spun tuturor prietenilor mei că România este o ţară unde trebuie să fii, poate acum nu este Silicon Valley, dar va fi

13.04.2025, 11:31 Autor: Cristian Hostiuc

„Eu văd că se întorc în ţară din ce în ce mai mulţi români, pentru că vedem nişte schimbări în trendurile de consum, românii văd că puterea de cumpărare în ţară a crescut şi poate acum este mai bine să fii în România decât să lucrezi în afară“

În anul 2000, când la 22 de ani lucra pentru Danone în România, Gilles Ballot sigur nu se gândea că, peste 24 de ani, se va reîntoarce la Bucureşti să conducă una dintre cele mai mari companii din România, Carrefour.

Dar într-o altă Românie, care, cel puţin din punct de vedere economic, nimeni nu şi-ar fi imaginat unde va ajunge în 25 de ani. De la un PIB de 30 de miliarde de euro la începutul anilor 2000, România se îndreaptă astăzi spre un PIB de 380 de miliarde de euro, iar de la un salariu mediu de 100 de euro a ajuns acum la un salariu mediu net de 1.100 de euro.

Când, la finalul lui 2024, a aflat că poziţia de CEO la Carrefour România va fi disponibilă, pentru că Julien Munch va prelua o poziţie superioară la Carrefour Franţa, Gilles Ballot a cerut imediat să preia el funcţia de CEO la Bucureşti, mai ales că vorbeşte româneşte, chiar foarte bine.

Carrefour România a ajuns un business de aproape 4 miliarde de euro şi este una dintre cele mai importante pieţe pentru grupul francez.

Gilles Ballot a fost invitatul proiectului ZF „La cafea cu…“ realizat împreună cu PwC. La discuţie a participat şi Daniel Anghel, country manager al PwC România.

România de astăzi este total diferită faţă de România de acum două decenii.

„România a crescut foarte mult, într-un mod excepţional. Le spun tuturor prietenilor mei să vină în România, poate acum nu este Silicon Valley, dar va fi. România are în continuare un potenţial mare de creştere, nu am niciun dubiu. Eu sunt un director căruia îi place să meargă pe teren, jumătate din timp merg prin ţară, mă duc să văd magazinele, îmi place să vorbesc cu oamenii. Iar România va creşte, nu şi-a epuizat potenţialul“.

Cea mai bună dovadă este că grupul francez continuă să investească în România, vrem să deschidem mai multe magazine, vrem să creştem organic, investim în e-commerce. Chiar modelul dezvoltat aici în e-commerce îl ducem pe pieţele vestice, a menţionat Gilles Ballot.

„Nu am nicio îndoială în privinţa României, nu am avut nicio reţinere să vin aici, chiar mi-am dorit să fiu CEO, ştiam echipa şi ştiu puterea brandului Carrefour în România“, a adăugat el. „Investiţiile care se fac acum în infrastructură, în drumuri şi autostrăzi vor deschide noi oportunităţi. Celelalte regiuni din ţară vor creşte, noi asta vedem în zona Moldovei, în Iaşi, unde suntem puternici. Intrarea în Schengen se va vedea, pentru că va deschide noi culoare de transport din sud şi din est către vest“.

Daniel Anghel spune că, dincolo de Schengen, aderarea la OECD, organizaţia celor mai dezvoltate state, va atrage noi investiţii străine, va atrage noi proiecte şi va fi un catalizator pentru creşterea economică.

Poate România să ajungă la un PIB de 500 de miliarde de euro? „Da, cum să nu“, spune Gilles Ballot. „Mă gândesc cum era România când lucram pentru Danone (1998–2000), mă uit cum este acum şi ştiu cum poate ajunge“, menţionează el.

 

 

Dacă, din punct de vedere statistic, România a avut această creştere excepţională pe care nimeni nu a prevăzut-o, de ce oamenii sunt nemulţumiţi? De ce oamenii îmbrăţişează retorica populistă, suveranistă, naţionalistă etc.?

„Încrederea în România, încrederea în UE este mare, iar ceea ce este acum, aş spune poate că sunt doar nişte întâmplări. De altfel, ce este în România, din punct de vedere politic şi social, cu aceste curente, este peste tot în Europa. România nu este singura ţară unde se întâmplă acest lucru, este un trend global“, menţionează Gilles Ballot.

„Calea proeuropeană este singurul drum pe care trebuie să mergem“, menţionează Daniel Anghel. „Modelul politic, economic, social a fost şi este cel mai de succes model de integrare a unor ţări în Vest, singurul model care a redus decalajele dintre Vest şi Est“.

România a ajuns la 79% din media Uniunii Europene din PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare, fiind la acelaşi nivel cu Polonia şi înaintea Ungariei, care, acum un deceniu, era peste România.

Problema României este să revină pe creştere economică (în 2024, creşterea economică a fost de numai 0,9%, sub estimări şi cu mult sub potenţial), să-şi găsească sau să repornească motoarele de creştere. Poate contextul actual, extrem de volatil, nu este cel mai bun, dar în crize România a mers cel mai bine, cea mai bună dovadă fiind parcursul economic din ultimii cinci ani.

„Sper să ne revenim cât mai repede şi să ajungem în primele ţări din Uniunea Europeană ca putere economică“, a menţionat Daniel Anghel.

Gilles Ballot a avut o carieră extrem de interesantă, „mereu am vrut să lucrez între instituţii şi companii mari, cu prezenţă internaţională“. După Danone România, în anul 2000, el a plecat la Kenvue, în Franţa şi Marea Britanie, iar apoi, timp de cinci ani (2004–2009), a lucrat pentru Boston Consulting Group, una dintre cele mai mari firme de consultanţă din lume, la Londra şi la Paris. Din 2009 a început să lucreze pentru Carrefour, la Paris, în Polonia, în Belgia, în Italia. În 2022 a revenit în Franţa, unde a ajuns merchandising director pentru Carrefour Franţa şi membru în comitetul executiv al Carrefour Franţa. Din februarie 2024 este în România.

„Am făcut de toate, marketing, achiziţii, preţuri, politici comerciale, numai HR şi IT nu am făcut“.

 

Cum este piaţa din România acum?

Este total diferită faţă de acum 20 de ani, este mult mai competitivă, mult mai variată, clienţii sunt mult mai pretenţioşi. Văd un interes mai mare pentru produse sănătoase, piaţa este mult mai cosmopolită decât credeţi.

Spre exemplu, vara, în zona Moldovei, când vin românii care lucrează în afară, în vacanţă, vindem foarte bine produsele din Italia. Românii se plimbă foarte mult, văd multe produse şi, când se întorc în România, au aceleaşi pretenţii.

 

Dacă ar fi să faci o comparaţie dintre România şi Polonia, unde ai lucrat trei ani?

Cred că discountul este mai bine dezvoltat în Polonia, în România oferta este mai bogată, mai variată, România este mai apropiată de Franţa sau Italia. Românii tot timpul vor să descopere branduri noi. Toată lumea se uită la preţ, poate mai mult aici decât în Polonia. Românii se duc mai repede la marcă proprie, dar vedem un interes mai ridicat al clienţilor români pentru a cumpăra un produs local, „Made in Romania“.

 

De ce Polonia a crescut mai repede şi mai mult decât România, deşi în 1990 eram aproape la acelaşi nivel?

„Poate Polonia a făcut reformele mai repede, a ieşit mai repede din criză, cel puţin din 2008 companiile poloneze se extind mult mai repede, mai ales în afară“, menţionează Daniel Anghel.

„În continuare mi-aş dori ca şi companiile româneşti, mi-aş dori ca şi antreprenorii români să iasă mai mult în afară, pentru că avem cu ce“, adaugă el. „În continuare, eu cred că dezvoltarea infrastructurii de transport va dezvolta exportul României şi veţi vedea o creştere mai rapidă“, menţionează Gilles Ballot.

Dar, dincolo de potenţialul economic, de a atrage din nou investiţii (în ultimii doi ani investiţiile străine au scăzut semnificativ), mai trebuie să jucăm şi politic, spune Daniel Anghel.

„Toate schimbările legislative, toate schimbările fiscale, cum ar fi impozitul pe cifra de afaceri, nu ajută deloc companiile, care preferă mai degrabă să-şi reducă investi­ţiile decât să le crească şi să plătească impozit, în condiţiile în care nu sunt pe profit“.

 

Prin ce se mai remarcă România faţă de alte pieţe unde ai fost?

„Prezenţa femeilor în companie este foarte ridicată şi nu numai la nivel obişnuit, ci şi în conducere, spre exemplu, 50% din boardul nostru este compus din femei“, a menţionat Gilles Ballot. „În România văd o ambiţie mult mai ridicată la femei, sunt mai rezistente, mai răbdătoare, devin mai pasionate de carieră“, a menţionat el. „Şi noi vedem că leadershipul se mută tot mai mult spre partea feminină“, a adăugat Daniel Anghel.

 

Ce urmează în continuare?

„Cred că ar trebui să avem un proiect de ţară prin care să-i readucem pe români înapoi, să atragem talentele“, spune Daniel Anghel.

„Eu văd că românii se întorc din ce în ce mai mulţi, pentru că vedem nişte schimbări în trendurile de consum, românii văd că puterea de cumpărare în ţară a crescut şi poate acum este mai bine să fii în România decât să lucrezi în afară“, menţionează Gilles Ballot.

Readucerea românilor în ţară ar fi un adevărat proiect de ţară, mai ales că bazinul este foarte mare, aproape 5 milioane de români, aflaţi acum în toată lumea.

Datorită creşterii accelerate a salariilor, mai ales din 2012 încoace, diferenţele de venituri între România şi Italia, Spania, Grecia s-au redus destul de mult, ceea ce face ca opţiunea de a lucra în România să fie destul de viabilă. Prin dezvoltarea infrastructurii, prin educaţie, prin acest proiect de construcţie de spitale, poate s-ar înclina balanţa.

Discuţia „La cafea cu…“ a avut loc la jumătatea lunii martie, când lumea nu fusese cuprinsă de acest război comercial declanşat de Donald Trump, care, dacă se extinde, va lovi puternic în modelul occidental, de care a beneficiat foarte multă lume, inclusiv România.

Indiferent de opţiunile fiecăruia, opţiunea eu­ropeană este cea valabilă pentru România, mai ales că ea vine şi cu surse de finanţare, şi nu puţine.

„Dacă am reuşi să luăm banii europeni care sunt pe masă, peste 100 de miliarde de euro, România de mâine ar fi mult mai sus decât România de astăzi“, conchide Daniel Anghel.

Pentru Gilles Ballot, revenirea în România, după 25 de ani, a fost de bun augur.

Ce carte citeşte acum Gilles Ballot