ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia. 75 de milioane de euro investiţie şi 12 luni de funcţionare pe an, un nou standard pentru litoral?

07.05.2025, 00:06 Autor: Ioana Matei

Cu o investiţie de peste 75 mil. euro, 900 mp de spa balneo, 700 de locuri în cea mai mare sală de conferinţe din judeţ şi un concept de „branded residences“, proiectul hotelier dezvoltat de Nicoleta şi Alexandru Manea la Mamaia în parteneriat cu Radisson Blu vizează ocupare permanentă, nu doar pe timpul verii.

„Nu vrem să reinventăm roata – vrem să o facem să funcţioneze impecabil, cu un partener de încredere, într-un loc care are nevoie de un nou standard de ospitalitate“, spune Nicoleta Manea, co-CEO, Monarc Properties şi CEO, ANG Luxury Properties, despre proiectul hotelier din judeţul Constanţa.

Este primul hotel de cinci stele din zonă, dezvoltat în parteneriat cu Radisson Blu, şi una dintre puţinele iniţiative care mizează pe un litoral activ 12 luni pe an. Pentru a răspunde provocării sezonalităţii, proiectul a fost gândit ca un ecosistem funcţional în toate anotimpurile: spa-ul va funcţiona ca balneo-spa pentru tratamente şi recuperare, piscina infinity va putea fi folosită şi iarna, iar sala de conferinţe – cea mai mare din judeţ – este proiectată modular, pentru a găzdui evenimente corporate şi private.

„Ne-am inspirat din modelul Radisson din Bucureşti, unde ocuparea de 80% este dată de zona business. Vrem să replicăm această logică şi în Mamaia.“

Investiţia totală depăşeşte 75 mil.  euro şi combină capital propriu, fonduri private şi credit bancar. „Aportul nostru în teren este de 15 mil. euro, 20 de milioane vin din partea a două fonduri de investiţii, iar peste 40 de milioane sunt asigurate prin finanţare bancară“, precizează Nicoleta Manea. Deşi Radisson Blu nu contribuie financiar, brandul controlează fidelitatea faţă de standardele internaţionale printr-un contract de franciză riguros, care impune cerinţe clare privind designul, funcţionarea şi comunicarea proiectului.

Una dintre componentele-cheie este segmentul de „branded residences“, o formulă rar întâlnită în România, care le permite investitorilor să achiziţioneze apartamente operate integral de lanţul hotelier. Asta înseamnă că mentenanţa, închirierea, gestionarea veniturilor şi serviciile sunt complet preluate de echipa hotelului. Mai mult, toate unităţile sunt integrate într-un sistem de rental pool – astfel că veniturile obţinute sunt împărţite între investitori, indiferent dacă apartamentul lor este ocupat sau nu într-o anumită perioadă. „Este o soluţie ideală pentru cei care vor să-şi plaseze banii fără bătăi de cap.“

Lansarea primelor unităţi este planificată imediat după obţinerea autorizaţiei de construire. 20–25 de apartamente vor fi disponibile în prima etapă, iar strategia de vânzare este construită pe ideea de selecţie şi calitate, potrivit Nicoletei Manea. „Nu ne grăbim să vindem. E un produs de cinci stele, de aceea vrem ca oamenii să poată vedea şi atinge calitatea pe care o oferim. Am agreat cu banca un avans de 10%, iar diferenţa se va achita la final. Targetăm investitori care înţeleg valoarea pe termen lung – nu doar clienţi de oportunitate.“

Clădirile vor fi amplasate pe malul Lacului Siutghiol: „Ne dorim o experienţă completă – wellness, dining, evenimente, cazare – toate într-un singur loc, fără ca oaspeţii să fie nevoiţi să iasă din resort“.

Dincolo de acest proiect, ANG Luxury Properties rămâne activă pe segmentul rezidenţial premium din Bucureşti, unde în 2024 a intermediat peste 200 de tranzacţii în valoare de 26 de milioane de euro. Printre acestea, se numără şi cel mai scump penthouse din portofoliul propriu, tranzacţionat pentru 5 milioane de euro. „Tranzacţiile noastre nu sunt publice, pentru că mulţi investitori de top preferă discreţia – şi noi o respectăm. Suntem singura companie care efectiv tranzacţionează proprietăţi de lux, nu doar le listează.“

Una dintre provocările majore ale pieţei rămâne lipsa proprietăţilor de calitate în zonele centrale ale Capitalei – Dorobanţi, Primăverii, Aviatorilor. Cererea depăşeşte oferta, iar cei care au ratat achiziţiile în anii anteriori regretă acum. „Am clienţi care îmi spun: «Dacă ascultam atunci, azi vindeam cu 50% mai mult». Sunt locaţii unde preţul nu scade, indiferent de contextul economic. Sunt investiţii sigure.“

În pofida incertitudinilor macroeconomice, segmentul de lux nu dă semne de încetinire – ba din contră, înregistrează creşteri de până la 20% faţă de anul precedent. „Sunt puţine proprietăţi şi nu există motive reale pentru o scădere de preţ. Clienţii educaţi înţeleg asta. Cei care aşteaptă, sperând că vor cumpăra mai ieftin, de obicei pierd oportunităţi.“

În planurile pentru 2025, finalizarea proiectului Radisson Blu & Residences din Mamaia rămâne prioritară, dar fără a abandona ADN-ul companiei din Bucureşti. „ANG trebuie să rămână acolo unde îi este locul. Este businessul care m-a format şi care mă defineşte. E un business exigent, pentru că şi clienţii noştri au aşteptări mari. Avem nevoie de oameni conştienţi de responsabilitatea pe care o presupune consultanţa de lux.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia