ZF Real Estate

ZF Real estate by Storia. Andrei Lefter, DRS Architects: „Suntem prudenţi, dar pregătiţi pentru o eventuală revenire a pieţei“. DRS Architects a depăşit pragul de un milion de euro în 2024, raportând o creştere de 35% faţă de anul anterior

12.03.2025, 00:05 Autor: Ioana Matei

După patru ani de expansiune accelerată, compania îşi propune o abordare echilibrată pentru 2025.

„Am avut patru ani consecutivi cu creşteri mari, inclusiv dublări ale cifrei de afaceri, dar în 2025 dorim să ne concentrăm pe stabilitate şi consolidare“, a declarat Andrei Lefter, fondatorul şi managing partnerul DRS Architects, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Real Estate by Storia. Într-un context economic marcat de instabilitate şi blocaje administrative în Bucureşti, DRS Architects îşi concentrează eforturile pe optimizarea portofoliului existent şi consolidarea echipei. Planul pentru acest an include finalizarea proiectelor aflate în dezvoltare şi o monitorizare atentă a evoluţiei pieţei pentru a putea lua decizii strategice în a doua jumătate a anului. „Avem un portofoliu solid de proiecte în desfăşurare, iar obiectivul nostru principal este consolidarea acestora. Suntem prudenţi, dar pregătiţi pentru o eventuală revenire a pieţei“, a adăugat Lefter.

Din cauza dificultăţilor legislative şi birocratice din Capitală, DRS Architects a ales să-şi diversifice proiectele în afara oraşului. Un exemplu relevant este dezvoltarea de la Bacău, unde studioul lucrează la două proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni, totalizând aproximativ 350 de apartamente. De asemenea, proiectele din zonele periferice ale Bucureştiului, cum ar fi sudul Capitalei, devin tot mai atractive. Cererea pentru cartiere de case individuale şi ansambluri rezidenţiale în oraşe precum Sfântu Gheorghe indică o tendinţă de dezvoltare urbanistică dinamică în afara marilor centre urbane.

Un aspect esenţial al pieţei imobiliare care pare să marcheze anul acesta ţine de evo­luţia preţurilor.

Lefter confirmă o creş­tere a costurilor între 2023 şi 2024, dar ex­plică că aceasta este justificată atât de creş­terea cererii, cât şi de blocajele adminis­trative din Bucureşti, care limitează nu­mă­rul de proiecte noi. „Există un deficit de apar­tamente de calitate, iar preţurile cresc din cauza lipsei de proiecte noi şi a regle­mentărilor stricte din Capitală“, explică Lefter. „Totuşi, această creştere vine şi cu o îmbunătăţire a calităţii spaţiilor locative.“

Sectorul de retail rămâne, de asemenea,  un segment cheie pentru DRS Architects. Studioul continuă colaborările cu branduri internaţionale precum Primark şi Penny (REWE), având în dezvoltare mai multe proiecte de modernizare şi reamenajare a centrelor comerciale. „Vom vedea o expansiune a reţelelor de retail, în special în afara Bucureştiului, unde investitorii văd un potenţial mai mare de creştere“, spune Lefter.

Un alt trend analizat este reconversia spaţiilor de birouri, pe fondul scăderii cererii pentru aceste imobile. Cu toate acestea, Andrei Lefter consideră că nu asistăm la o tendinţă masivă de conversie în rezidenţial, ci mai degrabă la reconfigurarea anumitor clădiri pentru funcţiuni publice sau instituţionale.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia