♦ În zonele Primăverii, Dorobanţilor sau Kiseleff există doar 10-15 vile istorice disponibile per zonă ♦ În unele cazuri, preţurile imobilelor de lux ajung chiar şi la 10.000 euro/mp.
Într-un context în care proiectele noi întârzie, iar vilele istorice sau penthouse-urile sunt la mare căutare, investitorii îşi regândesc strategia, iar cumpărătorii devin tot mai sofisticaţi, potrivit celei mai recente discuţii ZF Real Estate by Storia, care a avut-o ca invitat pe Mihaela Pană, partner private investments capital markets, Cushman & Wakefield Echinox.
În zonele Primăverii, Dorobanţilor sau Kiseleff există doar 10-15 vile istorice disponibile per zonă, iar un penthouse de 200 mp poate costa între 1,5 şi 2 milioane de euro. Sunt proprietăţi rare, iar cererea pentru ele este susţinută, astfel, în unele cazuri, preţurile ajung chiar şi la 10.000 euro/mp pentru cele mai exclusiviste locuinţe. „Cele care se vând acum nu vin din proiecte noi – pentru că nu există proiecte – ci din revânzări.“ Apartamentele vechi, construite în jurul anilor 2000, pornesc de la preţuri de 4.000–4.500 euro/mp.
În topul criteriilor care influenţează preţul sunt locaţia, suprafaţa, compartimentarea, finisajele şi dotările. „Cel mai mare cost este dat de locaţie“, spune Mihaela Pană.
Ea subliniază că „există un dezechilibru clar între cerere şi ofertă. Oferta este redusă şi cred cu tărie că va fi şi mai mică în perioada următoare, din cauza lipsei proiectelor noi şi a întârzierilor în obţinerea autorizaţiilor“. În acest context, piaţa se mişcă alert, iar preţurile sunt într-o continuă creştere. „Nu cred că vom asista la ajustări în jos. Dimpotrivă.“
Iar dacă până în 2020, investitorii preferau preponderent apartamente sau vile premium, odată cu pandemia, focusul s-a mutat spre diversificare – birouri, spaţii de retail, vile istorice. „Pentru că yield-urile erau mai mici în zona rezidenţială premium, au început să se uite spre randamente mai bune şi au achiziţionat proprietăţi din alte segmente.“
Proprietăţile istorice au atras şi companii din domenii precum avocatură, arhitectură sau medicină, în căutare de sedii reprezentative. „Frumosul contează – şi la interior, şi la exterior. O proprietate cu istorie este o carte de vizită puternică.“
Cine sunt cumpărătorii? „Majoritatea sunt antreprenori români sau persoane care au avut businessuri şi le-au lichidizat. Sunt foarte bine informaţi, vin însoţiţi de arhitecţi, avocaţi, consultanţi. ştiu ce vor şi au standarde foarte ridicate.“ În unele cazuri, plătesc sume impresionante pe locuinţe finisate doar pentru a le reamenaja complet.Sunt, de asemenea, cumpărători care caută proprietăţi nerenovate, pe care să le transforme după propriile gusturi. Însă un astfel de proiect poate dura şi 3–4 ani, implică consolidare, autorizaţii şi investiţii considerabile.
Mihaela Pană consideră că lipsa spaţiilor disponibile în zonele consacrate va împinge dezvoltarea către periferie. „Probabil că vom rămâne cu proprietăţile existente şi, ocazional, vor mai apărea anumite produse butic în centrul Capitalei. Altfel, lucrurile se vor muta în afară.“ În ciuda crizelor din ultimii ani, ea observă că piaţa a rămas rezilientă. „De vreo patru ani tot aud că anul acesta va fi cel mai greu. şi totuşi, preţurile au crescut şi cresc în continuare.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE