♦ Piaţa hotelieră din România ar putea atrage investiţii de peste 1 miliard de euro în următorii cinci ani dacă ritmul din 2024 se menţine, estimează Ştefan Oană, head of capital markets la Fortim Trusted Advisors.
Cu o creştere de 56% faţă de anul anterior, sectorul hotelier a fost cea mai performantă clasă de active imobiliare din România în 2024, ajungând la un volum total al tranzacţiilor de 69 milioane de euro, echivalentul a 9% din totalul investiţiilor în real estate.
„Este un trend clar vizibil la nivel european. În 2024, investiţiile hoteliere în Europa au ajuns la 20,5 miliarde de euro, în creştere cu 70% faţă de anul precedent. România urmează această tendinţă, iar potenţialul de dezvoltare este considerabil, inclusiv prin reintroducerea în circuit a clădirilor istorice“, a declarat Ştefan Oană, head of capital markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate, în baza unui raport publicat la începutul acestui an.
Pe piaţa locală, printre cele mai vizibile tranzacţii din ultimul an se numără achiziţia hotelului Ambasador din Bucureşti de către familia Iulius, într-o operaţiune complexă ce ar putea depăşi 35 milioane de euro, incluzând costurile de reabilitare. De asemenea, grupul Alexandrion a continuat extinderea pe segmentul hotelier, cumpărând hotelul Orizont din Predeal pentru 10,5 milioane de euro, după ce anterior a investit aproximativ 17 milioane de euro în renovarea hotelului Montana din Sinaia.
„Se observă o tot mai mare concentrare a interesului pe active afiliate brandurilor internaţionale – ele oferă o garanţie a standardelor operaţionale şi atrag mult mai uşor finanţare şi atenţie din partea investitorilor instituţionali“, explică Ştefan Oană. „Vedem investiţii nu doar în oraşe mari, ci şi în staţiuni sau oraşe cu potenţial turistic mixt, cum ar fi Predeal, Sinaia, Târgu Mureş sau Satu Mare.“
La mare, fostul hotel Muntenia din Olimp, cu 210 camere, a fost preluat de reţeaua Steaua de Mare, într-una dintre cele mai importante tranzacţii recente din staţiunile de pe litoral. Aceste achiziţii vin într-un context favorabil turismului, după o redresare accelerată post-pandemie. Cererea de cazare a crescut semnificativ în ultimii ani, iar investitorii par tot mai interesaţi de proiecte care vizează fie dezvoltarea unor hoteluri noi, fie reabilitarea unor clădiri istorice emblematice. Exemple în acest sens sunt hotelul Cişmigiu, palatul Marmorosch, Grand Hotel du Boulevard, dar şi clădiri din oraşe regionale.
„Vedem o atracţie tot mai mare pentru active istorice, care pot fi repoziţionate în zona hotelieră. Aici intervin nu doar raţiuni comerciale, ci şi unele de reputaţie, restaurare şi revalorizare a patrimoniului local“, subliniază Oană. „Este una dintre puţinele clase de active unde poţi combina valoarea arhitecturală, locaţia centrală şi potenţialul turistic într-un mod atât de puternic.“
Potrivit lui Ştefan Oană, atracţia faţă de acest sector nu este doar una de ordin financiar. Investiţiile hoteliere oferă şi oportunităţi reputaţionale, prin restaurarea unor clădiri cu valoare arhitecturală şi culturală, dar şi şansa de diversificare într-un segment care a fost subdezvoltat în România. Deşi sezonul scurt rămâne o provocare, în special pe litoral, investitorii caută soluţii pentru extinderea perioadei de operare, prin facilităţi precum centre de wellness, spa-uri, săli de conferinţe sau baze de tratament.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE