ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Miraj vs. realitate în investiţiile imobiliare în Emiratele Arabe Unite. Casiana Duşa, avocat expert în drept emiratez şi partener al NAI România: „Românii sunt în top 10 când vine vorba de investiţiile în imobiliare în Emirate“

12.04.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

„Investiţiile în Emirate au devenit atât de atrăgătoare pentru români în ultimii ani, încât s-a creat o adevărată frenezie, cel puţin în piaţa imobiliară. Românii sunt unii dintre investitorii principali în zona imobiliară din Emirate. Mai exact, ei ocupă unul dintre primele 10 locuri din acest punct de vedere“, a spus Casiana Duşa, avocat partener specializat în drept emiratez al NAI România şi Republica Moldova, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

Referindu-se la cifre, ea menţionează că, deşi în prezent se vehiculează în piaţă randamente care ajung chiar şi la 15-20%, ea îndeamnă la prudenţă: „Un randament de 15% este o variantă ideală – o variantă mai realistă ar fi cuprinsă între 8 şi 10%“.

Unul dintre aspectele de avut în vedere, explică Duşa, ţine de zona proiectului. „Evident, un apartament situat într-o zonă de business sau

într-o zonă centrală va avea un randament mult mai bun decât un apartament pe care ţi-l cumperi la periferie sau într-un cartier rezidenţial bun pentru o familie, dar nepotrivit dacă doreşti să exploatezi în scop turistic respectiva proprietate.“

Randamentele investiţionale pot fi influenţate şi de alte particularităţi ale pieţei, cum ar fi, de exemplu, etajul, facilutăţile complexului, vederea acestuia: „Un apartament cu vedere la mare sau la oraş, va avea un randament mult mai bun faţă de unul care are vedere la curtea interioară a complexului imobiliar“.

În ceea ce priveşte preţurile locuinţelor în aceste pieţe, ea menţionează că există foarte multe proprietăţi cu preţuri care pornesc de la 100.000 de euro, aşa cum sunt promovate deseori investiţiile în Dubai, însă acelea se află în zone cu potenţial mai redus de dezvoltare: „Acele proprietăţi se află, evident, în zone nerecomandate, deci ne putem cumpăra o proprietate în Dubai cu 100.000 euro, dar eu personal nu recomand această achiziţie. Dacă vom cumpăra apartamentul pentru investiţie, este posibil să avem surpriza ca randamentul să fie mult mai mic decât în România.“ În zonele rentabile din punctul de vedere al investiţiilor, preţurilor apartamentelor pornesc de la 200.000 de euro şi pot ajunge, desigur, până la câteva milioane de euro. 

Casiana Duşa precizează că este foarte important de avut în vedere atât beneficiile, cât şi riscurile ce ţin de aceste investiţii, motiv pentru care ea încurajează consultarea cu specialiştii în domeniu, precum şi punerea la curent cu realităţile pieţei. „Recomand mai multă prudenţă în luarea deciziilor, dar şi în lansarea de verdicte bazate pe concluzii superficiale“, subliniază ea.

Ea observă că investitorii români au fost atraşi de creşterea economică impresionantă, care s-a reflectat nu doar în imobiliare, ci şi în deschiderea lor pentru investiţii străine în general. „Legislaţia emirateză s-a lejerizat în mod considerabil, oferind un climat din ce în ce mai prietenos pentru investitori. Acest lucru se reflectă chiar şi în în cifre. Mai exact, din cele mai recente date pe care pe care le am în anul 2022, s-a la o valoare de undeva la 20,7 miliarde de dolari investiţii străine în Emirate. Acest lucru este explicat datorită a fluxului de investitori străini din toată lumea, care practic îşi plasează banii în Dubai.“ Ea menţionează că investitorii sunt atraşi şi de poziţia strategică pe care o are regiunea, ce oferă acces facil spre marile puteri ale lumii, fnfrastructură este extraordinară, există un acces uşor facilitat pe planul terestru, aerian, naval. Potrivit cifrelor citate de Casiana Duşa, valoarea balanţei comerciale între România şi Emiratele Arabe Unite a ajuns la 375 de milioane de dolari, dintre care aproximativ 300 de milioane de dolari sunt reprezentate de exportul de produse dinspre România.

Cum a ajuns ea să se specializeze pe această nişă atipică?

Casiana Duşa a povestit în cadrul emisiunii că, în urmă aproximativ 8 ani, a avut norocul unei oportunităţi profesionale în Emiratele Arabe Unite, pe care a decis să o exploateze, iar acolo a dobândit cunoştinţele necesare pentru consultanţa de investiţii în acea parte a lumii, dar şi pentru a aduce noi modele de succes pentru antreprenorii români din alte jurisdicţii. „Am încercat să aduc la aceeaşi masă sistemul de drept islamic şi sistemul de drept românesc, să găsesc puncte comune şi să ajut antreprenorii din cele două jurisdicţii să comunice mai bine. De aici şi ideea lansării unui departament dedicat investiţiilor în Emiratele Arabe Unite în cadrul NAI România, care pare o misiune dificilă, cel puţin din exterior, având în vedere că noi avem în minte deseori că există nişte bariere culturale mai greu de depăşit când vine vorba despre investiţii într-o astfel de ţară. Nu vorbim despre Uniunea Europeană, unde lucrurile sunt oarecum armonizate.“

O particularitate specifică acelor pieţe ţine de faptul că spre deosebire de sistemul de drept românesc şi de mediul de afaceri românesc, în Emirate există  un element religios care se regăseşte atât pe partea de islamic finance, cât şi în ceea ce priveşte contractele. „Practic, orice relaţie de afaceri pe care o derulezi trebuie să fie conformă cu principiile islamice şi religioase“. 

În ceea ce priveşte provocarea de a fi femeie într-un astfel de mediu de afaceri, Casiana Duşa spune că i-a fost dificil să se adapteze într-o asemenea lume, dar ulterior a ajuns la concluzia că dacă ai ambiţia şi know-how-ul potrivite, poţi reuşi chiar şi aici. „În ultima perioadă, cel puţin în ultimii ani, Emiratele au devenit deschise în a oferi chiar şi femeilor emirateze oportunitatea de a reuşi în carieră şi în business. Există foarte multe poziţii, chiar la nivel de de management, de CEO, deţinute de femei emirateze.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia