♦ Cu o investiţie de 42 de milioane de euro şi o primă fază care a livrat deja 100 de case, proiectul Liziera de Lac promite să schimbe harta rezidenţială a Capitalei . ♦ „Locuinţe cu grădină, dar fără preţuri de nord“. Dezvoltatorul belgian Liebrecht & wooD pariază pe clasa de mijloc.
„România, în 1996, era o foaie albă. O piaţă care abia începea să respire, dar în care vedeai cu ochiul liber pofta de dezvoltare.“ Aşa descrie Patrick Van Den Bossche, cofondator şi managing director al companiei Liebrecht & wooD, momentul în care a păşit pentru prima oară pe piaţa imobiliară românească. Cu o experienţă de aproape trei decenii în Europa Centrală şi de Est, Van den Bossche a mizat devreme pe potenţialul României şi Poloniei, într-o perioadă în care puţini investitori occidentali îndrăzneau să se uite spre Est.
Astăzi, compania pe care o conduce administrează un portofoliu divers de centre comerciale, parcuri de birouri şi proiecte rezidenţiale de amploare, printre care şi Liziera de Lac – ansamblul pe care îl numeşte „perla ascunsă“ a dezvoltărilor Liebrecht & wooD.
Situat în apropierea lacului Tătaru, în estul Bucureştiului, Liziera de Lac este gândit ca un proiect pe termen lung, care propune un model de „premium lakeside living“, dar la preţuri accesibile pentru clasa de mijloc. Cu o investiţie totală estimată la 42 de milioane de euro până în prezent – sumă ce include şi achiziţia terenului – proiectul se desfăşoară pe o suprafaţă vastă, cu un plan general ce prevede construcţia a aproximativ 4.000 de unităţi locative.
Dezvoltarea se realizează etapizat. Prima fază, deja finalizată, a inclus 100 de locuinţe – majoritatea vândute – precum şi infrastructura necesară: străzi, piste de bicicletă, trotuare şi reţele utilitare. A doua fază este autorizată pentru 420 de unităţi şi a fost deja lansată în vânzare, cu lucrările de construcţie programate să înceapă în vara acestui an. Ritmul de dezvoltare este gândit în paşi de câte 40–60 de case, într-un sistem flexibil, adaptat cererii din piaţă. „Nu construim doar case. Construim o comunitate. Nu poţi oferi facilităţi serioase, precum piscină, grădiniţă sau spaţii de coworking, într-un proiect cu 50 de case. Ai nevoie de scară, ai nevoie de viziune pe termen lung“, explică Van den Bossche.
Poziţionat strategic, la 10 minute de autostrada A2 şi, în curând, la 12 minute de noul inel de centură A0, Liziera de Lac îşi propune să aducă în estul Capitalei acelaşi nivel de confort şi infrastructură pe care îl regăsim în dezvoltările premium din nord, dar cu preţuri accesibile. O casă individuală cu două dormitoare, complet utilată, grădină şi loc de parcare porneşte de la 146.000 de euro, în timp ce unităţile mai mari ajung la 190.000 de euro. „Majoritatea clienţilor noştri sunt tineri profesionişti, care cumpără cu credit ipotecar pe 25 de ani. Vedem o cerere constantă – chiar săptămâna trecută am vândut două case în faza a doua. Oamenii îşi doresc spaţiu, aer curat, acces la natură. Bucureştiul nu excelează prin calitatea aerului, iar acest lucru se resimte“, adaugă antreprenorul belgian.
Deşi provocările administrative nu lipsesc – în special în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor în Bucureşti – Liebrecht & wooD rămâne concentrată exclusiv pe zona Capitalei şi împrejurimilor acesteia: „Nu suntem dezvoltatori de tip hit-and-run. Ne pasă de ce lăsăm în urmă. Vrem ca peste 30 de ani să fim mândri de ceea ce am construit aici“, spune van den Bossche, care lansează totodată un apel direct către români: „Nu plecaţi din ţară. Fiţi parte din schimbare. Construiţi aici“.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE