♦ Piaţa imobiliară şi-a păstrat tendinţa de creştere şi în acest an, iar Clujul şi chiar şi Braşovul au devansat Capitala în topul preţurilor când vine vorba de tranzacţii, potrivit celor mai recente date ale reţelei de agenţii imobiliare RE/MAX.
Clujul şi Braşovul au devenit cele mai scumpe pieţe imobiliare din ţară, cu preţuri de 2.700 şi, respectiv, peste 2.000 de euro pe metru pătrat, devansând Bucureştiul, potrivit lui Răzvan Cuc, preşedinte al reţelei de agenţii imobiliare RE/MAX. „Braşovul, de exemplu, a surclasat deja Bucureştiul şi este acum a doua cea mai scumpă piaţă din ţară, după Cluj. La Cluj, preţul mediu este de aproximativ 2.700 euro pe metru pătrat, iar în Braşov undeva la 2.000, puţin peste 2000 pe metrul pătrat,“ a spus el în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. Totodată, Iaşiul a înregistrat o creştere procentuală semnificativă a preţurilor locuinţelor în acest an, de peste 15%, datorită potenţialului economic şi infrastructurii în dezvoltare.
„Toată piaţa imobiliară s-a apreciat în ultimele 12 luni, fie că vorbim despre oraşele mici sau mari. De exemplu, Iaşiul a avut o creştere mai mare decât media naţională, iar alte oraşe au avut o creştere sub această medie, dar în ansamblu toată piaţa a crescut,“ a mai observat Răzvan Cuc. El a menţionat că, deşi numărul tranzacţiilor rămâne constant comparativ cu anul anterior, valoarea acestora a crescut în ultimele 12 luni, reflectând o creştere generală a pieţei. Referitor la piaţa rezidenţială, Cuc a precizat că tranzacţiile cu proprietăţi comerciale sau industriale sunt mult mai puţine comparativ cu cele din segmentul rezidenţial, care reprezintă aproximativ 80% din totalul tranzacţiilor: „Segmentul rezidenţial domină ca şi volum de tranzacţionare, vorbim de aproximativ 80% din totalul pieţei imobiliare la nivel naţional.“
El vorbeşte din perspectiva reţelei RE/MAX, care are aproximativ 700 de membri la nivel national, prin prisma căreia „numărul de tranzacţii a rămas oarecum constant, poate chiar a înregistrat o scădere uşoară, valorile de tranzacţionare au crescut - pentru că a crescut piaţa, pe de o parte, dar şi pentru că noi am tranzacţionat proprietăţi cu o valoare medie mai mare decât acum un an“. Astfel, a scăzut numărul tranzacţiilor cu valori mici, pentru că nu au mai fost finanţări în piaţă şi pentru că a scăzut livrarea unităţilor de către dezvoltatori. pe de o parte, dar şi pentru că oamenii s-au îndreptat către proprietăţi mai scumpe, case sau apartamente mai mari şi mai valoroase. Totodată, el a subliniat că accesibilitatea proprietăţilor din România este încă atractivă pentru cumpărători, iar preţurile mai scăzute, în comparaţie cu alte capitale europene, contribuie la o rată crescută a achiziţiilor fără finanţare bancară. „Bucureştiul, de exemplu, are preţuri mai mici raportate la venitul mediu decât majoritatea capitalelor europene, ceea ce face achiziţiile de locuinţe mai accesibile,“ a adăugat Cuc. „Nicăieri în Europa de Vest, în vreo capitală a Europei de Vest, preţurile nu sunt aşa de mici raportat la salarii.
Răzvan Cuc a punctat şi că aproximativ jumătate dintre achiziţiile realizate la nivel naţional sunt plătite integral din resurse proprii: „Aproximativ 50% din achiziţii se fac fără finanţare bancară, ceea ce arată o preferinţă clară pentru achiziţiile cu bani lichizi. Cred că pe măsură ce băncile vor aduce pachete de finanţare mai convenabile, procentul de creditare va creşte. Fie că vorbim despre zona asta antreprenorială, fie că vorbim despre investiţii, suntem mai puţin îndatoraţi, avem nişte soluţii de finanţare mai puţin performante decât piaţa veste europeană sau ştiu eu nord-americană, alte pieţe cu economii mai mature. şi aceşti factori contribuie cumva la această această situaţie în care avem un procent mare de tranzacţii realizate din resurse proprii.“
Un alt aspect discutat a fost preferinţa pentru apartamentele vechi, care sunt considerate mai accesibile şi, în multe cazuri, amplasate în zone mai centrale sau bine conectate la infrastructura oraşului. „Locuinţele vechi au un avantaj major, şi anume că ele sunt ocupabile imediat. În plus, multe dintre acestea sunt amplasate în locaţii mai bune, mai aproape de liniile de transport şi de centrele de cartier, un factor important pentru mulţi cumpărători,“ a explicat Răzvan Cuc. Legat de achiziţiile imobiliare, Cuc a recomandat atenţie sporită la detaliile contractuale şi la istoricul dezvoltatorului în cazul locuinţelor noi. „Cumpărătorii ar trebui să fie foarte atenţi la clauzele contractuale şi să evite avansurile mari, mai ales dacă şantierul nu este încă demarat. Este important să te uiţi şi la istoricul dezvoltatorului şi la proiectele anterioare pe care le-a finalizat. Aceste detalii pot face diferenţa între o achiziţie sigură şi una riscantă.“ Privind către viitor, Cuc a subliniat că se aşteaptă la o creştere a preţurilor imobiliare în România, determinată de cererea constantă şi de scăderea ofertei de locuinţe noi, pe fondul încetinirii ritmului de autorizare şi construire în oraşele mari. „Pe măsură ce cererea va creşte, iar oferta va scădea, ne aşteptăm la o presiune asupra preţurilor în următorii trei-patru ani. E un fenomen care nu îl văd doar eu; mai mulţi actori din industrie vorbesc despre această tendinţă,“ a concluzionat Răzvan Cuc.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE