ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Jan Demeyere, cofondator şi partener al Speedwell: „Sunt sigur 100% că lucrurile stau mai bine aici decât în pieţele vestice“

17.05.2023, 00:06 Autor: Ioana Matei

Contextul socio-economic actual pune România şi alte ţări din Europa de Est într-o poziţie avantajoasă din perspectiva investiţiilor vestice, crede Jan Demeyere, cofondator şi partener al Speedwell.

„Am avut parte de câteva crize în viaţa mea, aşadar nu este prima pe care o avem – dar nu aş numi-o criză, este cu siguranţă o încetinire şi este logic ca această încetinire să se întâmple dacă te uiţi la preţul construcţiilor, care au crescut şi care nu scad, la preţul finanţării, care creşte şi pune multă presiune pe cumpărători, de pildă“, a observat Jan Demeyere, ahitect, cofondator şi partener al Speedwell, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro.

El a fondat Speedwell,  împreună cu partenerul său, Didier Balcaen,  în urmă cu opt ani, iar în România compania dezvoltă proiecte nu doar în Bucureşti, dar şi în oraşe secundare, în special în oraşe unde există universităţi: „Sunt oraşe care cresc, oraşe magnet şi ne concentrăm pe piaţa rezidenţială – cred că 70% din portofoliul nostru este reprezentat de proiectele rezidenţiale“.

Potrivit informaţiilor anterioare ale ZF, dezvoltatorul a finalizat în ultimii doi ani Record Park, proiectul mixt cu 236 de apartamente şi aproximativ 15.000 mp de spaţii comerciale în Cluj-Napoca, primele două clădiri din ansamblul Triama Residence, primele două clădiri, parte din Faza 1 a proiectului The Ivy şi Miro, clădirea de birouri de clasă A ce oferă 23.000 mp de spaţii de birouri  în Bucureşti. În zona de vest a ţării, în Timişoara, Speedwell a creat un alt proiect de regenerare urbană, PALTIM, un ansamblu cu 236 de apartamente, o clădire de birouri de clasa A şi spaţii de retail, situat pe spaţiul unei foste fabrici, în apropierea râului Bega. Anul trecut, compania a lansat şi primul său proiect industrial, Spaceplus, ce oferă spaţii de depozitare pentru IMM-uri. Anul acesta, compania a anunţat că vrea să construiască pe terenul de 9 hectare de la Griro, pe Calea Griviţei, un proiect de amploare, unde vrea să investească 500 mil. euro. 

Din punctul de vedere al cofondatorului Speedwelk, chiar dacă va dura ceva timp ca această perioadă de încetinire să se încheie, comparând România cu alte oraşe europene, este optimist: „După criza din 2008, băncile au fost extrem de atente legat de finaţarea proiectelor de aici, astfel, că acum piaţa este sănătoasă.“

România este avantajată de contextul în care se vorbeşte despre nearshoring, în care companii se mută din China şi investesc în Europa ded Est –“Ucraina este un dezastru, în special pentru oamenii de acolo, dar deschide noi oportunităţi pentru ţările din jur; în ceea ce priveşte România, văd investiţii uriaşe în infrastructură, pe care nu le-am văzut în ultimii 20 de ani, de când am venit în România.“

Ne merge mai bine decât ţărilor vestice în actualul context?

„Sunt sigur 100% că lucrurile stau mai bine aici decât în pieţele vestice, nici nu se pune problema, avem mai mulţi investitori belgieni în Speedwll şi vedem dificultăţilr cu care se confruntă în Europa de Vest, nu doar pentru finanţarea proiectelor, cât şi legat de o margine de profit tot mai mica. În plus, în Europa de Est există o cerere uriaşă pentru standarde înalte de locuire. Cred că e mai bine aici decât în Europa de Vest, pentru noi concentrarea este Europa de Est, nu doar România, dar vorbim şi despre Polonia şi despre alte ţări estice care au şansa să devină extrem de importante în Europa.“

Dincolo de impactul preţurilor, o presiune suplimentară vine şi de la obiectivul neutralităţii de carbon, cât şi, în cazul Capitalei, ca urmare a lipsei eliberării de autorizaţii de construire, care afectează şi cel mai recent anunţat proiect al lor: „Sunt multe aspecte care ne determină să acţionăm precaut în felul în care ne gestionăm proiectele, dar am avut această filosofie de la început“.

Când vine vorba de aspectele negative, Jan Demeyere vorbeşte mai ales despre lipsa acordării de autorizaţii de construcţie în Bucureşti: „Este un oraş cu trei milioane de locuitori pentru care cineva are puterea să oprească toate dezvoltările imobiliare – pentru mine, asta este imposibil de înţeles. Dar este o ţară democratică – oamenii au ales, aşadar trebuie să trăim cu alegerile pe care le-au făcut. Nu am mai întâlnit însă o situaţie similară în viaţa mea. Înţeleg că au fost făcute greşit unele lucruri din punctul de vedere al dezvoltării urbanistice, dar asta s-a întâmplat şi în alte oraşe europene – în ţări precum Spania, Franţa, Belgia.“

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia