ZF Real Estate

ZF Real Estate by Storia.ro. Maria Florea, Head of Office Advisory, iO Partners: „Companiile trebuie să fie flexibile, atât în configurarea spaţiilor, cât şi în structura contractelor“

16.10.2024, 00:06 Autor: Ioana Matei

Flexibilitatea spaţiilor de birouri şi a contractelor este esenţială pe termen lung, cu multe companii adoptând modele de lucru hibride, ceea ce a dus la o reducere a spaţiilor ocupate cu 20%-30% în unele sectoare.

„Chiriile au ajuns la 22 euro/mp pentru clădirile de top, iar în zonele semicentrale sunt între 15 şi 17 euro/mp. Această creştere este influenţată de costurile de construcţie şi de preţul terenurilor, dar şi de lipsa unor noi livrări importante în piaţă“, a explicat Maria Florea, head of office advisory în cadrul iO Partners, într-o ediţie recentă a emisiunii ZF Real Estate by Storia.ro. În materie de tranzacţii însă, piaţa de birouri din Bucureşti se confruntă cu o scădere, însă această reducere a fost parţial compensată de creşterea valorii chiriilor, explică Florea.

„Preţurile de închiriere au crescut în special din cauza inflaţiei şi a costurilor ridicate de construcţie“, a adăugat ea, subliniind că, deşi piaţa nu mai are aceeaşi efervescenţă ca în anii anteriori, 2023 a fost un an bun din punct de vedere financiar, în ciuda unei scăderi de 15-20% a tranzacţiilor faţă de anul trecut.

„Pandemia a schimbat funda­mental modul în care companiile utilizează spaţiile de birouri“, a re­marcat specialista, explicând că multe companii au adoptat modele hibride de lucru, ceea ce a dus la o reducere a spaţiilor ocupate cu până la 20%-30% în unele cazuri. „Companiile preferă acum un model flexibil, unde angajaţii vin la birou două-trei zile pe săptămână“, a spus ea, menţionând că sectoare precum consultanţa şi avocatura au fost mai puţin afectate, dat fiind că prezenţa fizică rămâne necesară.

Rata de neocupare a birourilor din Bucureşti a crescut, ajungând la circa 400.000 mp de spaţii goale, dar Florea a explicat că lipsa unor noi clădiri li­vrate pe piaţă a prevenit un dezechi­libru mai mare.

„Deşi avem un număr mare de spaţii goale, lipsa noilor livrări a prevenit o saturaţie pe piaţă.“ În ceea ce priveşte tendinţele pe termen lung, ea a subliniat importanţa flexibilităţii, atât în gestionarea spaţiilor de birouri, cât şi în structura contractelor de închiriere. „Flexibilitatea este cuvântul cheie. Companiile trebuie să fie flexibile, atât în configurarea spaţiilor, cât şi în structura contractelor. Acesta este trendul dominant,“ a concluzionat Maria Florea. iO Partners, deşi un nume nou relativ nou pe piaţa locală, continuă activitatea unei echipe experimentate, anterior parte a JLL, un jucător activ pe piaţa de consultanţă imobiliară din România încă din 1997. „Suntem aceiaşi oameni care acum un an reprezentau JLL, însă acum ne concentrăm pe o abordare regională, având acoperire în cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, cu mai multă independenţă în luarea deciziilor,“ a explicat ea.

De asemenea, compania pune accent pe noile tehnologii, care ajută la eficientizarea proceselor. „Prin soluţii de vizualizare 3D, clienţii pot explora spaţiile de la distanţă, luând decizii mai informate şi mai rapide,“ a spus Maria Florea. iO Partners, în parteneriat cu Bright Spaces, a implementat aceste soluţii pentru a facilita analiza virtuală a spaţiilor disponibile.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Storia