ZF România 100 de ani de business

Conferinţa „România 100 de ani de business“. Topul celor mai mari companii din judeţul Timiş: opt din primele 20 produc componente auto

Conferinţa „România 100 de ani de business“. Topul...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

04.10.2018, 00:08 848

Cele mai mari 20 de com­pa­nii din judeţul Timiş au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 21 de miliarde de lei şi mai bine de 43.000 de angajaţi, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de con­ferinţe „România 100 de ani de busi­­ness“. Pe 11 octombrie, la Timi­şoa­ra, ZF va organiza a patra conferinţă din şirul de evenimente organizate cu spri­jinul Băncii Transilvania şi al compa­ni­ei de consultanţă EY. În cadrul confe­rinţelor, Ziarul Financiar şi clasa de busi­ness a României vor dezbate ce este nevoie pentru ca România de mâine să fie mai bună decât România de azi, ce idei şi soluţii există pentru ca economia şi societatea românească să aibă un viitor prosper.

Cele mai puternice companii din ju­deţul de la graniţa de vest a ţării aduc aproa­pe 34% din businessul total ra­por­tat de companiile înregistrate în Timiş. De altfel, judeţul Timiş poate fi numit şi kilometrul zero al producţiei de com­po­nente auto, una dintre cele mai mari in­dustrii exportatoare de pe plan local. Practic, apropierea de vest a transfor­mat judeţul într-un adevărat pol al pro­ducţiei de componente auto, ceea ce se vede şi în topul celor mai mari com­panii. Astfel, opt din primele 20 cele mai mari societăţi din Timiş produc compo­nen­te auto. Continental, Hella, Aptiv sau TRW Automotive sunt jucători care produc în judeţul Timiş diverse com­ponente pentru marii producători de automobile de la nivel global.

De exemplu, grupul german Con­tinental produce la Timişoara anvelope, dar în total grupul are în România şapte unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Braşov şi Iaşi, conform ultime­lor date. Pe lângă anvelope, Continental mai produce şi curele de transmisie, sisteme de ventilaţie, ţevi de aer condi­ţio­nat şi furtunuri pentru turbocom­presoare. Grupul a ajuns la aproape 20.000 de angajaţi pe plan local.

Continental Automotive Products, cu afaceri de 3,1 mld. lei şi mai bine de 2.400 de angajaţi în 2017, este a doua cea mai mare companie din judeţul Timiş, după retailerul Profi. Podiumul celor mai mari companii înregistrate în judeţul Timiş este completat de un alt producă­tor de componente auto şi anume Hella România. Producăto­rul german are în Ro­mâ­nia trei unităţi de pro­ducţie lo­calizate în Timi­şoa­ra, Arad şi Lugoj, un cen­tru ad­mi­­nis­tra­tiv de ser­­vi­cii corpo­ra­te în Timi­şoa­ra şi trei cen­tre de pro­iec­tare şi dez­vol­tare în Craio­va şi Timi­şoa­ra. Com­pa­nia pro­duce mo­du­le electro­ni­ce de con­trol, actuatori - com­par­timent mo­tor, pompe de vacuum, pedale de acce­leraţie, module de control al energiei electrice.

Producţia este principalul motor de creştere al judeţului Timiş, având în vedere că doar trei din primii 20 de jucă­tori nu au unităţi de producţie. De altfel, pro­ducţia şi apropierea de vest, avantaj care a atras companii care au mizat pe ex­porturi, au dus judeţul Timiş pe locul trei ca şi cifră de afaceri a companiilor, după Bucureşti şi Timiş. Anul trecut, cifra de afaceri a companiilor din acest judeţ a ajuns la aproape 62 de miliarde de lei, mai mare cu 6% faţă de anul precedent, arată datele de la Registrul Comerţului. În companiile din judeţul Timiş lucrează peste 200.000 de oameni.

Între cele mai mari companii din ju­de­ţul Timiş se regăsesc şi Smithfield, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a căr­nii, Zoppas, producător de compo­nen­te pentru electrocasnice, sau Madirom Prod, compania prin inter­­me­diul că­reia Decathlon asam­blea­ză în Ro­mâ­nia biciclete în parteneriat cu NextCity.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO