ZF România 100 de ani de business

„România 100 de ani de business“. PIB-ul Constanţei creşte cu viteză mai mare de la construirea autostrăzii. Legătura rapidă acccelerează mişcarea bunurilor şi a oamenilor, deci PIB-ul

„România 100 de ani de business“. PIB-ul Constanţei...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.06.2018, 00:08 1929

Constanţa, al şaselea cel mai puternic judeţ din ţară ca nivel al businessului companiilor, a înregistrat în perioada 2012-2017 o creştere a produsului in­tern brut (PIB) cu 63%, faţă de 45% media naţională, arată calculele ZF pe baza datelor de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Anul 2012 coincide cu terminarea lucră­ri­lor la autostrada A2, care leagă jude­ţul de la malul mării de Capitală, iar im­por­tan­ţa dezvoltării infrastructurii în creşterea eco­nomică a regiunii se vede cel mai bi­ne în datele statistice.

Astfel, comparativ, în perioada 2008-2012, când nu era gata toată auto­stra­da, PIB-ul nominal al judeţului Constanţa a crescut cu 13%, sub ritmul de creştere al PIB-ului per total ţară, de 14%.

Constanţa este cel mai puternic judeţ ca nivel al PIB-ului din regiunea Sud-Est, care include şi Brăila, Bu­zău, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu un PIB total de 90 mld. lei. Comparativ, Con­stanţa generează un PIB aproape de trei ori mai mare decât al doilea cel mai puternic judeţ din regiune, Galaţi. De altfel, Constanţa este şi singurul legat prin autostradă de Bucureşti.

Investiţiile în infrastructură contribuie la dez­voltarea economică, iar marii poli indus­triali s-au construit în jurul oraşelor care sunt legate de o autostradă spre Capitală sau spre vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO