ZF România 100 de ani de business

Topul celor mai mari antreprenori din judeţul Bihor: primii zece au afaceri de 2 mld. lei

Topul celor mai mari antreprenori din judeţul Bihor:...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.09.2018, 00:05 1629

Ziarul Financiar a început o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de conferinţe „România 100 de ani de business“.

Cele mai mari zece companii antreprenoriale româneşti din judeţul Bihor au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 2 miliarde de lei şi mai bine de 4.600 de angajaţi, arată datele de la Registrul Comerţului.

Votrom, companie care comercializează combustibili, controlată de Olimpia şi Valentin Tulvan, conduce topul celor mai mari afaceri antreprenoriale din judeţ. ZF a luat în calcul companiile care au afişat rezultatele financiare de anul trecut. De exemplu, Transilvania Import Export, companie controlată de fraţii Micula, avea în 2016 afaceri mai mari decât Votrom, însă pentru anul trecut nu sunt disponibile datele financiare.

Însă alte două firme ale fraţilor Micula, şi anume European Food şi European Drinks, au publicat situaţiile financiare de anul trecut, astfel că cele două sunt în clasamentul celor mai mari businessuri din judeţul Bihor. Grupul pus pe picioare de cei doi fraţi este unul dintre cele mai mari din sectorul alimentar local, deşi în ultimii ani businessul grupului a mai pierdut din suflu. Pe de altă parte, European Food, una dintre companiile din grup, a rămas cel mai mare angajator român din judeţ, deşi în ultimii ani Bihorul a beneficiat de investiţii străine importante. Astfel, compania cu cei mai mulţi angajaţi în judeţ este Faist Mekatronic, care avea anul trecu peste 1.300 de angajaţi.

Evenimentele „România 100 de ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“ sunt organizate cu sprijinul Băncii Transilvania şi al companiei de consultanţă EY. Prima oprire a turneului a fost la Braşov, a doua a fost la Constanţa, iar pe 18 septembrie ZF organizează o nouă conferinţă, la Oradea.

Seria de conferinţe va continua în acest an în cele mai importante oraşe din ţară.

Ca nivel al businessului, judeţul Bihor se află pe locul 12 între judeţele României (inclusiv municipiul Bucureşti), cu o ciftă de afaceri cumulată de peste 26 de miliarde de lei. În cele peste 25.000 de companii active în judeţ lucrează mai bine de 120.000 de salariaţi, arată datele de la Registrul Comerţului. Astfel, primele zece companii antreprenoriale din judeţ reprezintă mai puţin de 10% din businessul total şi aproape 4% din numărul de angajaţi, conform cal­culelor ZF. Jumătate din companiile prezente în top zece activează în producţie, iar restul în comerţ.

Judeţul Bihor este şi un important judeţ pentru agricultură fiind reşedinţa unor companii precum  Agroind Cauaceu şi Nutrientul. Agroind Cauaceu, companie controlată de Dan Corbuţ, a avut anul trecut un rulaj de 329 milioane de lei, în timp ce Nutrientul, societate deţinută de Iosif Pazuric,  a raportat afaceri de 165 de milioane de lei. În acest an, familia Corbuţ a vândut 40% din companie grupului elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de cereale şi producători de îngrăşăminte chimice din România.

madalina.panaete@zf.ro

Pe 18 septembrie,  Ziarul Financiar organizează la Oradea conferinţa „România 100 de ani de business”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO