ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Economia EURO 2024

14.06.2024, 08:55 Autor: Alex Ciutacu

Campionatul European de Fotbal organizat de Germania ar trebui să genereze venituri de circa 2,4 miliarde de euro pentru UEFA, pentru subsidiarele sale şi pentru Federaţia Germană de Fotbal, conform estimărilor entităţii care guvernează fotbalul european. Totuşi, germanii nu se aşteaptă ca acest context să fie suficient pentru a revitaliza economia locomotivei europene.

 

Celelalte opt oraşe care vor găzdui meciuri pentru campionatul european de fotbal sunt Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig şi Stuttgart. Conform informaţiilor oficiale de la UEFA, aproximativ 2,7 milioane de bilete au fost puse în vânzare pentru meciurile de la campionatul european.

În ciuda acestor cifre, Germania nu se poate baza pe luna în care se desfăşoară EURO 2024 pentru a-şi revitaliza economia, după cum arată un studiu realizat de institutul economic german IW Koeln, citat de Reu­ters. Autorii studiului fac o comparaţie cu perioada Campionatului Mondial de Fotbal din 2006, organizat de Germania, care nu a avut un impact economic major.

Aceştia au explicat că mulţi consumatori ar putea fi încurajaţi de oportunitatea Campionatului European de Fotbal din 2024 pentru a-şi cumpăra un nou televizor sau pentru a bea o bere în plus în timpul meciurilor, dar asta nu este o garanţie că va creşte per total consumul.

Nemţii ar putea economisi pe alte cheltuieli pentru a-şi spori consumul în timpul campionatului. Desigur, întotdeauna există şi impactul consumului generat de turişti, pe măsură ce fanii de pe întregul continent se adună în diferite oraşe germane pentru a participa la meciuri şi pentru a-şi susţine echipa favorită, un subiect despre care puteţi citi mai multe în analizele din suplimentul ZF EURO 2024.

Dincolo de economia germană, dimensiunea de business a campionatului european din 2024 este una impresionantă, în contextul în care valoarea totală de piaţă a loturilor echipelor naţionale care s-au calificat pentru această fază a competiţiei este de 11,87 miliarde de euro, conform Transfermarkt.de. Anglia vine în Germania cu cel mai scump lot de la EURO 2024, în valoare de 1,52 de miliarde de euro.

Cel mai valoros jucător din competiţie este francezul Kylian Mbappe, evaluat la 180 de milioane de euro. El s-a transferat recent de la PSG la Real Madrid. Cel mai bine cotat jucător român de la EURO 2024 este Radu Drăguşin, de la Tottenham Hotspur.

Acesta este evaluat la 25 de milioane de euro, în contextul în care întreg lotul României are o valoare de sub 100 de milioane de euro, fiind cel mai slab cotat dintre echipele participante.

Valoarea totală a premiilor de la campionatul european este de 331 de milioane de euro, similar cu bugetul de la EURO 2020, dar de 20 de ori mai mare decât valoarea premiilor UEFA pentru campionatul european de fotbal feminin din 2022.

Fiecare dintre cele 24 de echipe va câştiga cel puţin 9,25 milioane de euro pentru că participă la EURO 2024. Premiile cresc progresiv pentru fiecare echipă care avansează în competiţie, iar o echipă care câştigă fiecare meci poate ajunge să primească 28,25 milioane de euro.

Premiile de la EURO 2024 pălesc în comparaţie cu campionatul mondial de fotbal masculin din 2022, unde câştigătoarea a primit peste 38 de milioane de euro.

 

Mai sustenabil?

UEFA a promis la finalul anului 2023 că vrea ca EURO 2024 să fie cel mai sustenabil campionat european de până acum şi a prezentat o strategie ESG (mediu, social, guvernanţă) pentru această ediţie. UEFA investeşte 32 de milioane de euro pentru a implementa strategia ESG.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet