ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Grupa E - O nouă şansă!

14.06.2024, 15:45 Autor: Alex Ciutacu

Evoluţia echipei naţionale de fotbal a României reuşeşte încă o dată să-i însufleţească pe români, în contextul în care tricolorii s-au calificat la EURO 2024 după ce au învins-o pe Elveţia pe Arena Naţională, cu scorul de 1 la 0, reuşind astfel să încheie grupa de calificări pe primul loc, fără vreo înfrângere.

 

Echipa antrenată de Edi Iordănescu a reuşit astfel să se califice la Campionatul European de Fotbal după opt ani, ridicând moralul fanilor care au rămas dezamăgiţi după ce România a ratat calificarea la EURO 2020. Acum, România s-a calificat în grupa E, unde joacă împotriva Belgiei, a Ucrainei şi a Slovaciei. Meciul cu Belgia este programat pentru 22 iunie, iar cel cu Slovacia pentru 26 iunie.

Cea mai bună performanţă a României la un campionat european a fost cea din anul 2000, când tricolorii au reuşit să depăşească faza grupelor, deşi au picat în grupă cu Portugalia, Anglia şi Germania. Atunci, naţionala lui Hagi, Popescu şi Chivu a reuşit să învingă Anglia, însă fost eliminată în sferturi de Italia lui Totti şi Inzaghi. De-a lungul timpului, România fie nu a ieşit din grupe, fie nu s-a calificat.

Deşi România se prezintă la EURO 2024 cu cel mai slab cotat lot, evaluat la sub 100 de milioane de euro, modul în care evoluează echipa le dă speranţe românilor pasionaţi de sportul rege care susţin această nouă generaţie. Cel mai bine cotat jucător din lotul României este fundaşul Radu Drăguşin, care la 22 de ani este evaluat la 25 de milioane de euro şi joacă la Tottenham Hotspur.

Se remarcă în lotul României şi alţi jucători, precum căpitanul Nicolae Stanciu, Dennis Man de la Parma, Florinel Coman şi Darius Olaru de la FCSB sau Ianis Hagi de la Deportivo Alaves. Echipa României are şanse, însă grupa nu este tocmai una uşoară. Toate echipele din grupă au loturi mult mai bine cotate decât România, inclusiv Slovacia.

În mod istoric, cea mai bună performanţă a Belgiei la un campionat european a fost înregistrată în 1980, când „diavolii roşii” au pierdut finala EURO în faţa Germaniei de Vest. Mai recent, Belgia a ajuns în sferturi în 2016 şi din nou în 2020. În sferturile de la EURO 2020 echipa a fost eliminată de Italia. Din lotul Belgiei se remarcă Jeremy Doku şi Kevin De Bruyne de la Manchester City, Amadou Onana de la Everton sau Romelo Lukaku de la AS Roma.

În acelaşi timp, Ucraina a atins cea mai importantă performanţă a sa chiar la EURO 2020, când ucrainenii au învins Suedia în optimi, înainte de a pierde în faţa Angliei în sferturi. Cu un lot de trei ori mai scump decât al României, Ucraina a făcut egal într-un meci amical cu Germania la începutul lunii iunie. Ucraina se remarcă prin nume precum Oleksandr Zinchenko de la Arsenal, Mykhaylo Mudryk de la Chelsea sau Artem Dovbyk de la Girona.

 

Companiile din România ies la rândul lor peste graniţe cu tot mai mult avânt, aşa cum investitorii din zeci de ţări au intrat în economia românească. Investiţiile româneşti în afara graniţelor au ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023, de şapte ori mai mult faţă de acum zece ani, potrivit ZF. Destinaţia banilor româneşti a fost de cele mai multe ori Europa, iar cei mai mulţi bani au mers în Olanda, Cipru, Republica Moldova, Bulgaria sau Italia. Printre numele româneşti care au ieşit în extern se remarcă TeraPlast, MedLife, FAN Courier, AROBS, Bitdefender, Alexandrion sau Teilor.

Economia Ucrainei a crescut cu câteva procente în 2023, după ce s-a contractat cu aproape o treime în 2022, în primul an de invazie rusească, conform autorităţilor ucrainene. Economia Ucrainei încă depinde de asistenţă financiară din partea Occidentului. Mai mulţi investitori aşteaptă finalul războiului şi speră că vor avea un rol în reconstrucţia Ucrainei, estimată la peste 450 de miliarde de euro de către Banca Mondială.

Economia Slovaciei este una dependentă de industria auto şi de exporturile sale, însă ţara nu are un producător autohton şi se bazează pe companii străine precum Volkswagen şi Stellantis. Pe lângă companii auto, cele mai mari companii private din Slovacia sunt compania petrochimică Slovnaft, subsidiară a grupului MOL, respective combinatul siderurgic US Steel Kosice, controlat de un investitor american.

Belgia are o economie modernă, dezvoltată în jurul unei infrastructuri de transport solide, cu o bază comercială şi industrială diversificată. Principalii săi parteneri comerciali sunt Germania, Franţa şi Olanda, iar printre categoriile de bunuri exportate se numără produsele petrochimice, echipamentele, diamantele sau metalele. Printre jucătorii belgieni prezenţi în România se numără Cegeka, CERES Pharma, grupul GBL, VCST Automotive Production sau grupul SD Worx, care a cumpărat în 2023 compania Romanian Software.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet