ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Grupa F - Avântul lusitanilor

14.06.2024, 16:33 Autor: Alex Ciutacu

Portugalia este una dintre favoritele la câştigarea Campionatului European de Fotbal din 2024, în contextul în care „lusitanii” au un istoric de performanţă şi vin în Germania cu al treilea cel mai bine cotat lot din competiţie, evaluat la 1,04 miliarde de euro.

Lusitanii au plecat acasă cu trofeul după ce au câştigat EURO 2016, învingând Franţa, gazda campionatului de atunci, cu scor de 1 la 0. Portugalia a mai jucat o finală de EURO în 2004, atunci când a fost şi gazda evenimentului, însă a pierdut finala în faţa Greciei. De-a lungul timpului, portughezii au mai jucat de trei ori în semifinale şi de două ori în sferturi.

La EURO 2020, Portugalia a fost eliminată în optimi după ce a fost învinsă de Belgia. Grupa F la EURO 2024 este completată de Turcia, Cehia şi Georgia. Dintre acestea, cele mai importante performanţe le-a înregistrat Cehia din punct de vedere istoric. În 1976, Cehoslovacia câştiga campionatul european, o victorie care astăzi este notată şi în palmaresul Cehiei şi în cel al Slovaciei.

Totodată, cehii au reuşit în 1996 să ajungă în finală, însă au pierdut în faţa Germaniei cu scorul de 2 la 1. De-a lungul timpului, Cehia a mai ajuns de trei ori în semifinale şi de două ori în sferturi. Chiar la EURO 2020, Cehia a eliminat Olanda în optimi şi a ajuns în sferturi, unde a fost învinsă de Danemarca cu scorul de 2 la 1.

Turcia este o altă echipă de urmărit în grupa F, întrucât naţionala turcă pare să fie din nou în ascensiune, cu o nouă generaţie. Cea mai notabilă performanţă a turcilor la EURO este că au ajuns până în semifinale în 2008, respectiv în sferturi în anul 2000. Mai mult, Turcia şi Italia au câştigat dreptul de a organiza campionatul EURO 2032.

Portugalia are un lot înţesat de jucători cunoscuţi, precum Rafael Leao de la AC Milan, Ruben Dias de la Manchester City, Bruno Fernandes de la Manchester United sau Bernardo Silva de la Manchester City. Totuşi, probabil cel mai reprezentativ jucător al Portugaliei este în continuare căpitanul Cristiano Ronaldo, care la vârsta de 39 de ani s-ar putea afla la ultimul campionat european. Va încheia oare participarea la EURO cu un trofeu?

Cel mai bine cotat jucător al Turciei este mijlocaşul Hakan Çalhanoğlu de la Inter Milan, căpitanul echipei naţionale, evaluat la 30 de milioane de euro. Totuşi, Turcia vine din spate cu o generaţie tânără şi predispusă la surprize, cu nume precum Orkun Kökçü de la SL Benfica, Kenan Yıldız de la Juventus sau Arda Güler de la Real Madrid. În cazul Cehiei, cel mai scump jucător este căpitanul Tomas Soucek de la West Ham United.

 

Grupul portughez EDP, activ în sectorul energetic, s-a remarcat în ultimii ani drept unul dintre cei mai mari investitori din energia regenerabilă din România. Dezvoltatorul a primit în această primăvară avize pentru a dezvolta noi proiecte, de peste 230 MW, în contextul în care portofoliul total al EDPR în România cuprinde 521 MW în solar şi eolian. Portofoliul portughezilor în România s-a dezvoltat în urma unor investiţii de 750 mil. euro.

Cehii au investit din ce în ce mai mult în România în ultimii ani, cu investiţii importante din partea unor grupuri sau investitori precum CEZ, PPF sau Penta Investments. O mutare care a atras atenţia anul trecut a fost cea prin care grupul ceh Agrofert a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al companiei clujene East Gran. Tranzacţia a fost cu atât mai interesantă cu cât Agrofert este controlat de fostul premier ceh Andrej Babiš.

Georgia, România, Republica Azerbaidjan şi Ungaria au semnat în mai 2024 un memorandum pentru înfiinţarea unui joint venture pentru implementarea proiectului Green Energy Corridor. Mai exact, operatorii Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji JSC şi MVM Zrt au convent să evalueze potenţialul de producţie şi schimburi de energie curate între ţările semnatare, în vederea alinierii la obiectivele tranziţiei energetice.

Economia Turciei trece printr-o perioadă cu multe complexităţi, întrucât rata anuală a inflaţiei creşte într-un ritm peste aşteptări în 2024. Turcii mizează în continuare pe turism, inclusiv în relaţia cu România. În acest an, autorităţile au decis că cetăţenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul. Conform unei analize ZF, circa 1 milion de turişti români şi-au făcut vacanţele în Turcia în 2023, cheltuind circa 600 de milioane de euro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet