ZF Supliment EURO

Supliment ZF UEFA Euro 2024 - Germania. Ruta România-Germania

14.06.2024, 10:06 Autor: Miruna Diaconu

Germania este cel mai important partener economic al României, iar modul în care funcţionează economia germană impactează direct economia locală. Cu o depedenţă directă economică, schimburile comerciale dintre Germania şi România au crescut cu 6% în 2023, la peste 40 miliarde euro. Astfel, România a ajuns pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei, ceea ce înseamnă o urcare de trei poziţii faţă de anul precedent, potrivit datelor AHK România.

Importurile din România sunt cu 10% mai mici decât exporturile Germaniei către România, dar au un ritm de creştere de 3 ori mai mare. Astfel, Importurile din România s-au ridicat la 19,4 mld. Euro  (Ă 9,8%), iar exporturile Germaniei către România au atins 21,5 mld.euro (Ă3,3). Cu un astfel de volum al schimburilor economice, Germania rămâne primul partener comercial al României.

Relaţiile economice dintre cele două ţări nu se văd doar în schimburile comerciale, ci şi în investiţiile făcute de germani în România. De la căderea comunismului şi până în prezent, investitorii germani au adus în România peste 16 miliare de euro. Astfel, şi la acest capitol Germania este cel mai mare investitor străin în piaţa locală, cu companii din industria auto, energie, comerţ sau dezvoltări imobiliare. Investiţiile germane în România au reprezentat 15% din totalul investiţiilor străine din ţară, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.  Una dintre cele mai mari companii locale cu capital privat german este Daimler, care deţine compania Star Assembly din Sebeş, al treilea mare exportator din România. Star Assembly a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai mari firme din România, după o investiţie de peste 300 mil. euro realizată de gigantul german într-o fabrică de la zero în localitatea Sebeş din judeţul Alba. În 2023, Daimler a început lucrările de construcţie la o nouă fabrică de asamblare unităţi de antrenare electrică, o investiţie de aproape 140 mil. euro.

Un alt jucător important pe piaţa locală este Continental, de altfel primul mare nume internaţionale care a pariat pe producţia de anvelope în România, pornind activitatea la Timişoara. Miruna Diaconu

În perioada 1999 – 2023, Continental a investit peste 2,3 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine cinci unităţi de producţie şi patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în Bucureşti.

Lidl, compania cu capital german care domină piaţa locală de retail alimentar, a investit 1 mld. lei în România în 2023. Tot anul trecut, Lidl a fost al şaselea cel mai mare importator de pe plan local, urcând o poziţie în clasamentul realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Pe de altă parte, Kaufland, unul dintre cei mari mari retaileri de pe plan local, cu capital privat german, a investit 1,3 miliarde lei în 2023 în piaţa locală.

Relaţiile dintre România şi Germania nu se joacă doar la masa economică, ci şi la cea culturală. Germania este a treia ţară după numărul de români stabiliţi în afara graniţelor, după Italia şi Spania, care găzduiesc peste 1 milion de cetăţeni români fiecare. În Germania, circa 800.000 de români au ales să se stabilează, conform estimărilor. Exodul românilor în afară s-a acutizat odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, iar Germania a fost una dintre ţările preferate de români pentru a duce o viaţă mai bună.

Românii stabiliţi în diaspora, inclusiv în Germania, au însemnat şi avantaje pentru ambele ţări: pentru Germania a însemnat forţă de muncă pentru a acoperi deficitul. Pentru România, angajaţii români din străinătate a însemnat o infuzie de valută în ţară, bani care s-au dus în consum şi investiţii şi au ajutat economia României. Ordinul remitenţelor este de câteva miliarde de euro anual.

În sens invers, în România, conform ultimului recensământ, locuiesc circa 23.000 de etnici germani, mulţi dintre aceştia fiind stabiliţi pe teritoriul românesc, în special în zona Transilvaniei, de zeci de ani.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet