ZF Supliment Reindustrializarea Romaniei

Cum ar arăta harta României cu industrii mai multe şi mai puternice

31 mai 2022 Autor: Dana Ciriperu

Liderul industriei prelucrătoare este şi cel mai mare exportator în 25 dintre judeţele României. Cu cât el este mai puternic, cu atât mai puternică este şi economia locală, iar nevoia de investiţii, de lideri industriali de calibru se vede pe harta României.

Liderii la export ai judeţelor sunt producătorii din industria auto: Dacia (Argeş), Ford (Dolj), Star Assembly (Arad), producători care sunt şi primii trei exportatori din economie în 2021, arată datele INS. 

România are peste 800.000 de firme şi doar 26.000 dintre ele au exportat anul trecut bunuri din România către diverse pieţe externe, arată datele de la INS. Numărul companiilor importatoare este de patru ori mai mare, iar balanţa comercială din 2021 arată exporturi de 75 mld. euro, plus 20%, dar importuri de 100 md. euro, plus 22%.

Mai mult, dacă industria auto stă bine la export, la fel şi producţia de electrocasnice, industria alimentară, a doua cea mai puternică de pe piaţa locală este fragilă pe pieţele europene.

România nu are în prezent nicio fabrică de alimente care să fi ajuns singură la un rulaj de 1 mld. lei. Nu euro. Un miliard de lei. În industria băuturilor giganţi străini precum Coca-Cola sau Ursus au construit pieţe şi şi-au dezvoltat afacerile peste acest prag, dar în producţia de mezeluri, de lapte, de zahăr, dulciuri nu avem nimic comparabil.

Singurii jucători din industria alimentară care sar de acest prag sunt producătorii de uleiuri vegetale Bunge sau Expur, unde însă componenta de agribusiness este extrem de puternică, iar cifrele lor de afaceri înglobează atât producţia, cât şi tradingul.

Conflictul de la graniţele României, cu Ucraina măcinată de război, poate fi o sursă de creştere pentru industria locală, dar când noi ne aşteptăm cu toţii să vedem investiţii şi creşteri de capacitate, fabricile de ulei, de pâine sau de zahăr din ţară sunt vândute pe bucăţi de lichidatori judiciari.

În zonele fără industrie se vede cel mai bine şi drama demografică a României.

În 1992 a fost anul de vârf demografic pentru România: 22,8 milioane de locuitori. Treizeci de ani mai târziu, în 2022, recensământul va arăta un declin dramatic. Poate fi oprit prin reindustrializare? Cine îşi asumă acest proiect?

 

Zoom pe industrie

380 mld. lei este cifra de afaceri realizată de companiile din industria prelucrătoare, 23% din cifra de afaceri totală din economie

►   Unu din patru angajaţi din România lucrează într-o fabrică, industria locală fiind sectorul cu cel mai mare număr de salariaţi, nu şi cu cea mai mare cifră de afaceri

►   Automobile Dacia este cea mai mare companie industrială a României

►   Aramis Invest este cea mai mare companie antreprenorială din industria prelucrătoare, cu afaceri de 1,2 mld. lei în 2020

►   Concentrarea se vede şi în producţie: în industria prelucrătoare sunt aproape 70.000 de companii, dar primele 300 de firme generează afaceri de 230 mld. lei, respectiv 60% din total

►   Companiile antreprenoriale mari din industria prelucrătoare sunt concentrate în industria alimentară şi în procesare

 

Parteneri: