ZF Transilvania

Aeroportul din Cluj-Napoca a ajuns la 1 milion de pasageri în primele cinci luni ale anului 2023

Aeroportul din Cluj-Napoca a ajuns la 1 milion de...

Autor: Laurentiu Cotu

18.05.2023, 15:57 228

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare din ţară, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a fost tranzitat de la începutul anului şi până în prezent de 1 milion de pasageri, potrivit unui comunicat de presă al aeroportului din Cluj. Pasagerul cu numărul 1 milion înregistrat în anul 2023 a fost transportat de către operatorul aerian Lufthansa, pe zborul de la Munchen la Cluj-Napoca.

’’Aniversarea pasagerului cu numărul 1 milion este deja un eveniment simbol al Aeroportului Internaţional Cluj pe care îl celebrăm cu entuziasm în fiecare primăvară. Ne bucurăm că anul acesta îl sărbătorim mai devreme decât în anul 2022 şi chiar mai devreme decât în anul 2019, considerat cel mai bun an din istoria aeroportului. (…) Suntem încrezători că până la finalul anului vom depăşi pentru prima dată în istoria aeroportului clujean pragul de 3 milioane de pasageri înregistraţi într-un an calendaristic.’’, a declarat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional ’’Avram Iancu’’ Cluj, într-un comunicat de presă.

Pasagerii Aeroportului Internaţional ’’Avram Iancu’’ Cluj pot călători în prezent spre aproximativ 50 de destinaţii oferite de către 9 operatori aerieni: Wizz Air, Lufthansa, Turkish Airlines, Lot Polish Airlines, Ryanair, HiSky, Tarom, AeroExpress Regional şi AirConnect. Pe parcursul sezonului de vară se va depăşi pragul de 65 de destinaţii operate de pe aeroportul clujean.

Creşterea traficului de pasageri este susţinută în programul de vară 2023 de lansarea/reluarea a 11 rute şi începerea operaţiunilor pentru o nouă companie aeriană, respectiv AirConnect care operează în prezent zboruri spre Budapesta, iar din 22 iunie 2023 va conecta Clujul de litoralul Mării Negre, prin zborurile spre Constanţa, operate cu 2 frecvenţe săptămânale, în fiecare joi şi duminică, potrivit unui comunicat de presă al aeroportului din Cluj.

De asemenea, compania aeriană Aeroexpress Regional îşi prelungeşte perioada de operare a zborurilor spre capitala Ungariei, Budapesta, până la finalul lunii august 2023. Odată cu începerea sezonului de vară 2023, compania aeriană Ryanair a demarat noi zboruri spre 3 destinaţii din 3 ţări europene, respectiv Bruxelles Charleroi (Belgia), Milano-Bergamo (Italia) şi Paris Beauvais (Franţa), extinzându-şi astfel la 5 numărul destinaţiilor disponibile de pe Aeroportul Internaţional Cluj, alături de zborurile spre Dublin şi Londra Stansted.

Operatorul aerian Wizz Air va adăuga în sezonul de vară 2023 încă 6 rute care vor fi operate în completarea celor 34 de rute existente de pe aeroportul din Cluj.  Pentru călătoriile cu conexiuni prin cele mai mari hub-uri Europene, compania aeriană Lufthansa va menţine operaţiunile de zbor spre Munchen cu 14 frecvenţe săptămânale, iar pe parcursul sezonului de vară va dubla numărul zborurilor disponibile spre Frankfurt Main (Germania), de la 6 la 12 zboruri saptămânale.

De asemenea compania aeriană Turkish Airlines va creşte cu 3 frecvenţe numărul zborurilor disponibile spre Istanbul (Turcia), având astfel zboruri zilnice spre această destinaţie de pe aeroportul clujean. Operatorul aerian polonez Lot Polish Airlines a crescut cu 2 frecvenţe săptămânale numărul zborurilor regulate disponibile spre Varşovia (Polonia), operându-se astfel până la 6 zboruri săptămânale în sezonul de vară 2023 de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Compania aeriană Tarom oferă zboruri spre Bucureşti, cu 25 de frecvenţe săptămânale în sezonul de vară 2023, iar compania aeriană HiSky oferă şi ea o alternativă la zborurile spre capitala României, menţinând operarea cu 10-11 frecvenţe săptămânale de pe aeroportul clujean. O creştere semnificativă înregistrează şi destinaţia Tel Aviv, pentru care în sezonul de vară 2023, compania HiSky dublează frecvenţele de la 1 la 2 zboruri săptămânale.

Referitor la zborurile charter, destinaţia Hurghada (Egipt) a fost operată pe durata întregului sezon de iarnă şi va continua odată cu sezonul de vară 2023, când vor fi demarate şi alte zboruri charter, spre Egipt (Hurghada, Sharm El-Sheikh), Grecia (Creta-Chania, Creta-Heraklion, Rhodos, Zakynthos), Turcia (Antalya, Bodrum), Spania (Palma de Mallorca) şi Tunisia (Monastir).

laurenţiu.cotu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO