ZF Transilvania

Aeroportul din Cluj-Napoca estimează un trafic de 3 milioane de pasageri pentru 2023

Aeroportul din Cluj-Napoca estimează un trafic de 3...

Autor: Laurentiu Cotu

20.07.2022, 17:24 119

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca a înregistrat în primul semestru din acest an un număr de peste 1 milion de pasageri şi estimează pentru anul viitor un trafic de 3 milioane de pasageri. Anul trecut,  aeroportul din Cluj a fost tran­zitat de aproape 1,5 milioane de pasageri, reprezentând o scădere cu 50% a traficului faţă de cel din anul 2019, când au fost înregistraţi aproape 3 milioane de pasageri, conform da­telor furnizate anterior de reprezentanţii aeroportului din Cluj.

’’În semestrul I al anului 2022 Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj a înregistrat un număr de 1.060.482 de pasageri, ceea ce înseamnă că am recuperat aproximativ 80% din traficul de pasageri înregistrat în semestrul I 2019, înaintea pandemiei. Estimăm pentru anul 2023 un număr de 3 milioane de pasageri, de aceea ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii care să acomodeze un trafic de pasageri în creştere’’, a spus David Ciceo, director general al Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, într-un comunicat de presă.

Recent, aeroportul din Cluj a accesat un proiect european de 31,2 mil. lei (6,3 mil. euro) pentru construirea unei noi platforme cu 4 locuri de staţionare a aeronavelor. Aeroportul din Cluj este primul aeroport din România şi printre primele din Europa, unde pasagerii nu mai sunt nevoiţi să scoată lichidele şi aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate.

Această facilitate vine ca urmare a achiziţionării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată şi rapidă  de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate. Totodată, au fost achiziţionate şi echipamente de scanare a bagajelor de cală de tip CTX, cu un nivel superior de detectare a explozibililor. Cele două tipuri de echipamente de securitate au fost achiziţionate cu finanţare nerambursabilă de peste 28 mil. lei prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020. Prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj beneficiază de peste 74 milioane de lei, fonduri nerambursabile.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO